Pelicule incendiare la Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi Film va avea loc în perioada 20-23 noiembrie la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

Prezentat în avanpremierǎ în România prin amabilitatea Odeon Cineplex, filmul I Origins, în regia lui Mike Cahill, cu Michael Pitt în rolul principal, va închide Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film duminicǎ, 23 noiembrie, la ora 20.00, la Cinema Studio.

Filmul a câştigat Premiul Alfred P. Sloan pentru lungmetraj la Festivalul de Film de la Sundance, în ianuarie 2014.

În premierǎ în România, în cadrul Festivalului, vor fi proiectate filmele Whiplash şi Infinitely Polar Bear, prin amabilitatea InterCom Film.

Damien Chazellle, în vârstă de 29 de ani, câştigă Premiul Juriului pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Sundance cu scurtmetrajul de 18 minute Whiplash. Reia povestea, de data aceasta în lungmetrajul omonim, un an mai târziu, cu acelaşi J.K. Simmons în rolul principal, se întoarce la Sundance şi câştigǎ atât Premiul Juriului, cât şi Premiul Publicului.

I Origins, regia Mike Cahill

Infinitely Polar Bear, inspirat din copilăria regizoarei Maya Forbes, scenaristă şi producătoare de seriale TV, debutantă în regie cu acest film, este povestea familiei Stuart, din Bostonul anilor ’70-’80. Tatăl (Mark Ruffalo) provine dintr-o familie aristocrată, nu munceşte, are 2 fete şi personalitate bipolară. Soţia (Zoe Saldana) acceptă un MBA în New York şi îl lasă pe tată să se descurce cu fetele şi să îi demonstreze că poate fi capul familiei.

Toate filmele prezentate în Festival vor fi urmate de discuţii moderate de către criticul de film şi Directorul Festivalului, Irina-Margareta Nistor, la care vor participa psihanalişti, regizori, producători, actori şi critici de film.

Din programul de la Cinema Studio puteţi alege:

Joi, 20 noiembrie, la ora 14.00, scurtmetrajele Acvariu cu peşti România – 2013, regie: Codruţ Mendea; Puzzled România – 2013, regie: Pintică Alexandru Costin; Românul s-a născut pe Net România- 2014, regie: Alex Coteţ.

La ora 17.00: Magic in the Moonlight/ Magie în lumina lunii, producţie Statele Unite- 2014, în regia lui Woody Allen.
În distribuţie: Colin Firth, Emma Stone.

Stanley (Colin Firth) este un magician pe care toată lumea îl consideră, din spatele machiajului, un chinez veritabil şi care încearcă să demonstreze că Sophie (Emma Stone) nu este medium aşa cum pretinde.

Magic in the moonlight este cel mai încântător film dintre ultimele pelicule ale lui Woody Allen. O creaţie surprinzătoare pentru regizor, o sărbătoare à la Gatsby. Regăsim siluetele extravagante care îi plac atât de mult şi un Colin Firth seducător faţă în faţă cu o Emma Stone strălucind de inteligenţă. O şăgalnică poveste despre iubire.

La ora 20.00: The Judge/ Judecătorul (Statele Unite – 2014).

Regie: David Dobkin.
Distribuţie: Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga, Billy Bob Thornton.

Colin Firt şi Emma Stone în Magic in the Moonlight

The Judge spune povestea avocatului de succes din Chicago, Hank Palmer (Downey Jr), care a jurat să nu se mai întoarcă niciodată în oraşul său natal din Indiana, unde şi-a lăsat în urmă tatăl (Duvall), cei doi fraţi, dar şi iubita (Farmiga). Moartea mamei îl obligă însă să se întoarcă acasă, unde va rămâne mai mult decât şi-ar fi dorit.

Este povestea plină de suspans a fiului care îşi apără tatăl. Un suspans dublat de melodramă gen Tennessee Williams, excelent caligrafiată. În plus un duel actoricesc în tre Dowey Jr. şi Robert Duvall, în rol de patriarh. Un film de familie ce poate rivaliza cu cele mai bune exemple ale genului.

Vineri, 21 noiembrie, la14.00: scurtmetrajele Fantezie în do minor (România – 2013), regie: Rareş Neagu şi Ştefan Marin; Propinquiti / Apropiere (Finlanda- 2013), regie: Aino Suni; The Wreck (Statele Unite- 2014), regie: Kevin Haus.

La ora 17.00: Bernie (Statele Unite – 2011).

Regie: Richard Linklater.
Distribuţie: Jack Black, Shirley MacLaine, Matthew McConaughey.

Filmul este inspirat dintr-o poveste reală – o crimă comisă într-un orăşel din Texas. Asistent la o casă de pompe funebre şi un îndrăgit membru al comunităţii, Bernie Tiede (Jack Black) devine unicul prieten al văduvei Marjorie Nugent, extrem de bogată, dar tot pe atât de rece şi dispreţuită în micul orăşel în care trăiesc. Ce se va întâmpla când cei doi devin de nedespărţit, iar posesiva Marjorie din ce în ce mai dornică de atenţie?
Nominalizare la Globurile de Aur pentru cel mai bun actor (Jack Black).

Magic in The Moonlight

La ora 20.00: Whiplash (Statele Unite – 2013).

Regie: Damien Chazelle.
Distribuţie: Miles Teller, J.K. Simmons.

Filmul urmăreşte povestea tânărului muzician Andrew (Miles Teller), care este admis în orchestra de jazz a Conservatorului condusă de Terence Fletcher (J.K. Simmons) pentru care nimic nu este prea mult, prea violent sau prea jignitor pentru a scoate ce este mai bun din elevii săi. Urmărit de ratarea tatălui său, Andrew acceptă acest drum spre perfecţiune, aşa cum îl înţelege Fletcher.
În 2013, scurtmetrajul Whiplash, cu acelaşi J.K. Simmons în rolul principal, câştiga Premiul Juriului pentru cel mai bun scurtmetraj. În 2014, lungmetrajul Whiplash câştigă Marele Premiu şi Premiul Publicului la Festivalul de Film de la Sundance 2014.

Sâmbătă, 22 noiembrie, la ora 14.00: Yves Saint Laurent (Franţa – 2013), regie: Jalil Lespert.
Distribuţie: Pierre Niney, Guillaume Gallienne, Charlotte Le Bon.

La 21 de ani, talentatul Yves Saint Laurent îşi începe ascensiunea în lumea modei ca asistent al creatorului Christian Dior. După moartea bruscă a acestuia, YSL va prelua conducerea artistică şi, nesurprinzător, prima colecţie este încununată de un succes răsunător, iar geniul său creator devine de necontestat. Găseşte dragostea alături de Pierre Bergé şi îşi înfiinţează propriul brand, dar crizele creative şi conflictele emoţionale vor începe să îşi pună amprenta asupra relaţiei şi asupra viitorului companiei sale.
Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2014, secţiunea Panorama.

Infinitely Polar Bear, regia Maya Forbes

La ora 17.00: Infinitely Polar Bear (Statele Unite – 2013).

Regie şi scenariu: Maya Forbes.
Distribuţie: Mark Ruffalo, Zoe Saldana.

Inspirat din copilăria regizoarei Maya Forbes, scenaristă şi producătoare de seriale TV, debutantă în regie cu acest film, Polar Bear este povestea familiei Stuart, din Bostonul anilor ’70-’80. Tatăl (Mark Ruffalo) provine dintr-o familie aristocrată, nu munceşte, are 2 fete şi personalitate bipolară. Soţia (Zoe Saldana) acceptă un MBA în New York şi îl lasă pe Cameron să se descurce cu fetele şi să îi demonstreze că poate fi capul familiei.

La ora 19.30, Lansare de carte: Imagini mişcătoare. Reflecţii psihanalitice asupra filmului/ Moving Images. Psychoanalytic Reflections on Film a psihanalistului Andrea Sabbadini, în traducerea Irinei Margareta Nistor, Editura TREI.
La ora 20.00, MR. Turner (Marea Britanie – 2014).

Regie: Mike Leigh.
Distribuţie: Timothy Spall, Dorothy Atkinson, Marion Bailey.

Mike Leigh prezintă într-o dramă de epocă excepţională ultimii 25 de ani din viaţa cunoscutului pictor britanic J.M.W. Turner (Timothy Spall). Omal contrastelor, creaţiile acestuia sunt deopotrivă aclamate şi detestate pentru imoralitatea percepută la vremea aceea de public. Profund marcat de moartea tatălui, negând existenţa celor două fiice avute cu o fostă amantă, iubit de menajera pe care o exploatează după bunul-plac, într-o relaţie incognito cu proaspăta văduvă Booth, Turner este acel excentric care trăieşte impulsiv şi pentru artă.
Competiţie Oficială Cannes 2014, Premiul pentru cel mai bun actor (Timothy Spall) Cannes 2014.

Matthew McConaughey în pelicula Bernie

Duminică, 23 noiembrie, la ora 11.00: Ida (Polonia – 2013).

Regie: Pawel Pawlikowski.
Distribuţie: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik.

Înainte de a depune jurământul şi de a-şi dedica viaţa slujirii Domnului în mânăstirea în care şi-a trăit copilăria ca orfană, tânăra Anna (Agata Trzebuchowska) porneşte într-o călătorie iniţiatică de descoperire a trecutului. Wanda, mătuşa sa, este o fostă procuroare comunistă, implicată în condamnarea la moarte a unor preoţi şi, mai mult decât atât, evreică. La fel este şi Anna, al cărui nume real fusese Ida.
Premiul internaţional al criticilor la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto (2013), Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Londra şi Marele Premiu al Festivalului Internaţional de la Varşovia, nominalizat la Premiile Festivalului European pentru film, regie, cea mai bună actriţă (Agata Kulesza şi Agata Trzebuchowska), scenariu şi imagine.

La ora 14.00:Les Quatre cents coups(Franţa – 1959).

Regie: François Truffaut.
Distribuţie: Jean-Pierre Léaud, Albert Rémy, Claire Maurier.

Nevoia de atenţie şi de a-i fi conştientizată existenţa de către cei din jur îl împinge pe adolescentul Antoine într-o spirală a decepţiei şi a micilor infracţiuni, iar părinţii lui aleg ca ultimă soluţie salvatoare să îl lase să suporte consecinţele faptelor comise.

Clouds of Sils Maria

La ora 17.00: Clouds of Sils Maria (SUA – 2014).

Regie: Olivier Assayas.
Distribuţie: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz.

Aflată în culmea carierei sale internaţionale, Mariei Enders (Juliette Binoche) îi este oferit un rol într-o nouă producţie a piesei care a făcut-o faimoasă cu mai bine de 20 de ani în urmă, dar nu în rolul tinerei Sigrid, ci în rolul personajului matur. Plecând alături de asistenta ei (Kristen Stewart) într-o regiune izolată a Alpilor pentru a repeta, Maria se va afla faţă în faţă cu noua Sigrid, tânăra starletă hollywoodiană (Chloë Grace Moretz).
Competiţie Oficială Cannes 2014, Premiul Internaţional al Societăţii Cinefile pentru cea mai bună actriţă (Juliette Binoche) la Festivalul de la Cannes.

Olivier Assayas semnează unul dintre cele mai bune filme ale sale cu această reflecţie asupra artei actorului, susţinută de o Juliette Binoche superbă. Minunate variaţiuni pe tema profesiei de actor, a timpului care trece şi a relaţiilor profesionale, amintind, într-un anume fel, de atmosfera cehoviană.

Whiplash, regia Damien Chazelle

La ora 20.00: I Origins (SUA – 2014).

Regie: Mike Cahill.
Distribuţie: Michael Pitt, Astrid Bergès-Frisbey, Steven Yeun, Brit Marling.

Doctorand în domeniul biologiei moleculare, Ian Gray (Michael Pitt) rămâne fascinat de femeia misterioasă, Sofi (Astrid Bergès-Frisbey), ai cărei ochi îi fotografiază în timpul unei petreceri. Deşi aceasta dispare fără ca Ian să-i afle identitatea, tânărul om de ştiinţă, printr-o serie de coincidenţe şi întâmplări neobişnuite, ajunge să o regăsească. Cercetarea sa academică – discreditarea teoriei creaţioniste prin noi dovezi ale evoluţiei ochiului uman – îl conduce la o descoperire importantă, însă providenţa îl aruncă într-un joc al căutării la capătul căruia răspunsul s-ar putea să nu fie cel aşteptat.
Premiul Alfred P. Sloan pentru lungmetraj la Festivalul de Film Sundance.

Cinema Elvira Popescu vă invită:

Vineri, 21 noiembrie, la ora 16.00: Ida(Polonia- 2013). Regie: Pawel Pawlikowski.
Distribuţie: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik.

Boxtrolii

La ora 19.00:Yves Saint Luarent (Franţa – 2013). Regie: Jalil Lespert.
Distribuţie: Pierre Niney, Guillaume Gallienne, Charlotte Le Bon.

Sâmbătă, 22 noiembrie, la ora 11.00: The Boxtrolls/ Boxtrolii (Statele Unite – 2014). Regie: Graham Annable, Anthony Stacchi.
Distribuţie: Isaac Hempstead Wright, Elle Fanning, Ben Kingsley, Simon Pegg, Nick Frost.

Creatorii lui Coraline şi ParaNorman aduc la viaţă Boxtrolii, creaturi ciudate ale canalelor, prietenoase şi inventive, dar cu gusturi cel puţin bizare.

La ora 16.00:Les quatre cents coups(Franţa – 1959). Regie: François Truffaut.
Distribuţie: Jean-Pierre Léaud, Albert Rémy, Claire Maurier.

La ora 19.00: Clouds of Sils Maria (Franţa – Statele Unite 2013).
Regie: Olivier Assayas.
Distribuţie: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz.

Duminică, 23 noiembrie, la ora 11.00: The Boxtrolls/ Boxtroli

La ora 19.00:Bernie (Statele Unite – 2011). Regie: Richard Linklater.
Distribuţie: Jack Black, Shirley MacLaine, Matthew McConaughey.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi Film este organizată de Asociaţia FAMart cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România şi al Institutului Cultural Român

Sponsor: Apa Nova Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.