Pelicule româneşti în capitale europene

Anca Miruna Lăzărescu, la Festivalul „espressofilm“ din Viena

Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj, “espressofilm” şi ICR de la Viena organizează, în data de 1 august, la ora 21.30, o seară dedicată regizoarei Anca Miruna Lăzărescu. Proiecţia celor trei scurtmetraje semnate de ea va fi urmată de un dialog între regizoare şi Daniela Ingruber.

A 5-a ediţie “espressofilm” se desfăşoară în perioada 10 iulie – 29 august şi cuprinde trei secţiuni: “ge.stellt”, care are ca subiect central forţa cinematografiei şi schimbările pe care filmele le pot genera în societate, “rollen.wechsel”, ce promovează prezenţa feminină în cinematografie, şi “stamm.tisch”, în care sunt prezentate filme de scurtmetraj ale regizorilor austrieci.

Cele trei filme regizate de Anca Miruna Lăzărescu incluse la secţiunea “rollen.wechsel” sunt: “Apele tac” (Silent River), producţie Germania-România (2011), “Es wird einmal gewesen sein” (Va fi fost odată), producţie Germania (2009), şi “Bucureşti-Berlin, Germania-România” (2005).

Proiecţiile şi evenimentele conexe din festival au loc în fiecare joi şi vineri în grădina “Muzeului de Etnografie” din Viena (Volkskundemuseum).

„Filantropica”, la sediul Institutului Cultural Român Budapesta

Gheorghe Dinică şi Mircea Diaconu în Filantropica

Miercuri, 6 august, la ora 19.00, Institutul Cultural Român din Budapesta invită publicul cinefil la o nouă ediţie a “Clubului de film”, sub genericul „Dinică 80+”. Va fi proiectat filmul „Filantropica”, în regia lui Nae Caranfil, avându-l în rolul principal pe regretatul Gheorghe Dinică, unul dintre cei mai versatili actori români contemporani, care ar fi împlinit opt decenii în acest an.

“Clubul de film”, program de succes al ICR Budapesta, îşi propune să readucă în atenţia publicului nume mari ale filmului românesc, prin intermediul unor producţii sau interpretări cinematografice memorabile.
Animat de distribuirea lui Gheorghe Dinică într-unul din rolurile principale, filmul regizorului Nae Caranfil, lansat în 2002, s-a bucurat de apreciere internaţională, dovedită şi prin premiile obţinute: “Premiul Juriului” la Festivalul Internaţional de la Mons, “Premiul Publicului” la Festivalul de Film de la Paris, “Premiul Special al Juriului” la Festivalul „goEast” de la Wiesbaden (2002) şi “Premiul Publicului” la „Weekendul Internaţional al Filmului” de la Würzburg (2003).

Despre Gheorghe Dinică, criticul român de teatru Constantin Paraschivescu spunea: „O lichea grotescă sau rafinată, un intrigant diabolic şi terifiant, dar tot aşa de bine poate fi un om simplu, generos şi simpatic, un naiv romantic sau un înţelept cu măsura relativităţii lucrurilor. Cu privirea-laser şi voce şuierătoare, cu mişcări atent studiate şi, în acelaşi timp, imprevizibile, de fiară la pândă – iată una dintre multiplele ipostaze ale actorului Gheorghe Dinică. Marea performanţă a lui este de a fi fost multiplu fără a-şi pierde identitatea. Cariera lui nu a alterat umanul”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.