Pence vs Kaine: Cine a câştigat dezbaterea pentru postul de vicepreşedinte?

A fost o dezbatere tumultuoasă, marcată de multe întreruperi, în cadrul căreia moderatoarea Elaine Quijado a pierdut controlul discuţiei din cauza întreruperilor. Totuşi, într-un final, a fost o bătălie câştigată de Mike Pence, a scris azi BBC.

Însă biletul „Trump-Pence” încă pierde războiul, chiar dacă dezbaterea de miercuri dimineaţă a reuşit să-l răzbune într-un fel pe Donald Trump. În ultima săptămână, Donald Trump parcă a fost dirijat. Primul său spectacol politic televizat a fost condus de o serie de erori neforţate, fiind limitat de faptul că în dimineaţa zilei respective pe reţeaua de socializare Twitter şi în New York Times au apărut poveşti despre afacerile sale în valoare de 2 milioane de dolari din 1995. Numerele sale din sondaje s-au îndreptat rapid în jos. Prima sarcină a candidatului republican la vicepreşedinţie – chiar prima sarcină – este aceea de a da campaniei o şansă de a se regrupa. Țelul lui Tim Kaine a fost să-l oprească să facă acest lucru.

Pence a reuşit. Kaine, în timp ce îl ataca pe Trump, a dat greş. Iată de ce. Pence şi-a petrecut ultima parte a anilor ‘90 ca gazdă a unei emisiuni de radio, iar experienţa lui în media s-a văzut. În timp timp ce Kaine a avut un comportament agitat, mai ales la începutul discuţiei, Pence a fost calm şi calculat. El nu s-a speriat, nu a făcut erori neforţate care ar fi fost titlul unui ziar miercuri dimineaţă. Pence nu prea a avut multe atacuri pentru democraţi. Însă el a trebuit să stingă focul pornit de echipa sa săptămâna trecută.

Apărarea conservatorismului

Acestea fiind spune, uneori se pare că Mike Pence funcţiona într-un univers paralel decât cel pe care Trump a locuit pe parcursul anului trecut. Din nou, atunci când Kaine l-a presat în legătură cu trecutul controversat al lui Trump, Pence l-a apărat după cum a vrut, nu conform realităţii. Spre exemplu, schimbul din Rusia. Pence a avertizat în privinţa ameninţării pe care naţiunea a lansat-o asupra ordinii mondiale. L-a numit pe Vladimir Putin un „lider mic şi bătăuş” care nu a fost confruntat de administraţia lui Obama. Aşa cum a încercat Tim Kaine să sublinieze, totuşi, Trump l-a numit pe preşedintele rus „un lider puternic”. Un argument puternic împotriva Rusiei este cu siguranţă o poziţie tradiţională republicană – Mitt Romney a adoptat această poziţie în 2012, însă este greu şi pentru Trump. A părut că Pence este mai interesat în a aduce argumente pentru conservatorism, aşa cum America îl ştie de 30 de ani, decât să îl apere pe Trump. Acest lucru i-ar putea ajuta pe unii republicani rătăciţi să revină în cel mai scurt timp. Ei trebuie să se situeze în linia de apărare a dl. Trump dacă vor ca această cursă prezidenţială să fie una competitivă. Și nu ar fi o mişcare greşită nici pentru Pence dacă vrea să fie un candidat viabil pentru nominalizarea republicanilor din 2020.

Taxele lui Trump

Dacă a fost un singur fapt care a ilustrat provocările cu care s-a confruntat Mike Pence în apărarea lui Trump acela a fost problema declaraţiilor fiscale ale lui Donald Trump. Este evident că este o zonă pe care Democraţii vor să o exploateze. Hillary Clinton i-a „lovit” pe Republicani de multe ori în ultima perioadă şi consilierul său de presă, Jennifer Palmieri, le-a spus reporterilor de la dezbatere că este posibil ca eşecul lui Donald Trump în plătirea impozitului pe profit să confere Democraţilor un avantaj în faţa clasei muncitoare.
Atunci când Pence a fost întrebat despre pauza lui Trump cu 40 de ani de tradiţie şi faptul că nu a făcut acest lucru public, el a schimbat subiectul. Atunci când moderatoarea l-a presat, el a spus că declaraţiile fiscale din 1995 au fost evidenţiate de ziarul Times şi că Trump a trecut prin vremuri grele şi a folosit în mod corect codul fiscal „aşa cum trebuie folosit”.

Kaine l-a presat întrebându-l de ce Trump şi-a întrerupt angajamentul său de a elibera declaraţiile fiscale complete, iar Tim Kaine a răspuns că poate face acest lucru după ce este audiat (un proces în care Trump a spus că este implicat de 15 ani). Cu rezultate ca acestea, nu este de mirare că Mike Pence nu a vrut să vorbească despre înregistrarea lui Trump. El a mutat discuţia într-o zonă favorabilă lui.

Lupta politică a lui Pence a fost de-a dreptul remarcabilă. Atunci când Tim Kaine l-a confruntat în privinţa trecutului controversat al lui Trump, a răspuns motivând că echipa lui Clinton este bazată pe insulte. Atunci când Kaine a combătut propunerea lui Trump de a interzice intrarea musulmanilor în SUA, Pence a spus că „trebuie să punem siguranţa şi securitatea Americii pe primul loc”. Când Tim Kaine a notat faptul că Trump a sugerat că femeile care fac avorturi ar trebui să fie subiectul unor sancţiuni penale (poziţie ce a retras-o mai târziu), Pence a spus că este o legislaţie ce nu o sprijină, însă când a fost presat, a spus că Trump nu este un politician cu experienţă şi că „lucrurile pot însemna altceva decât par”.

„Sunt foarte, foarte fericit că l-am apărat pe dl. Trump”, a spus Pence, însă apoi a optat pentru schimbarea subiectului.

Acest lucru este exact de ce are nevoie Trump. Această dezbatere probabil că va avea un efect redus asupra numărului total din sondaje. Ce se va întâmpla în continuare depinde de Donald Trump. Mike Pence şi-a jucat rolul, acum contracandidatul său mai are două şanse să aibă câştige avantaj.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.