Pensiile speciale ale aleșilor locali se întorc la CCR

Premierul Dacian Cioloș a anunțat luni, la Radio România Actualități, că Executivul a atacat la Curtea Constituțională legea care privește pensiile speciale ale aleșilor locali. Este a doua oară când Guvernul face acest demers.

Premierul a la RRA că iniţiatorii proiectului nu au indicat surse de finanţare pentru aceste pensii speciale, care nu respectă principiul contributivităţii.

„Am decis să trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constituțională, chiar azi am semnat. (…) Din lege nu reiese clar cum ar urma să fie finanțate aceste pensii sau indemnizații speciale. Ele, așa cum e prevăzută legea acum, ar continua să impacteze bugetul de stat pentru că și bugetele locale, în mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat. Și, pe de altă parte, nu se respectă principiul contributivității, legea aceasta ar urma să se aplice retroactiv, deci am cerut din nou CCR să clarifice dacă aceste elemente, care în continuare sunt menținute în lege, sunt constituționale”, a spus Cioloș.

Totodată, premierul a precizat că impactul bugetar al aplicării legii în forma actuală adoptată de Parlament este în jur de 400 de milioane de lei pe an.

Dacian Cioloş a tras totodată si un semnal de alarmă: dacă această tendinţă de conferire a unor pensii speciale va continua, sistemul public de pensii nu va mai putea să fie susţinut. Curtea Constituțională discută în 20 iulie sesizarea Guvernului referitoare la legea privind pensiile speciale.

Senatorii au adoptat, marțea trecută, propunerea legislativă privind pensiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Au fost 101 voturi pentru, 6 abțineri și un vot împotrivă.

Senatul este for decizional.

Aleșii locali ar urma să primească pensii speciale după un mandat întreg. Nu vor beneficia de această pensie cei care au fost condamnați definitiv cu executare în exercitarea funcției de ales local, primar, viceprimar, președinte de consiliu județean și vicepreședinte de CJ. Nu se pot cumula pensia de ales local și cea de parlamentar. Legea va intra în vigoare din ianuarie 2017, iar banii pentru pensiile aleșilor locali vor fi acordați de la bugetele locale.

Curtea Constituţională a admis, de la începutul anului, contestaţia Guvernului Cioloş privind constituţionalitatea legii privind pensiile aleşilor locali. Curtea a invocat faptul că nu este indicată sursa de finanţare, dar a arătat şi că actul normativ discriminează între categoriile de aleşi locali, simplii consilieri locali şi judeţeni fiind exceptaţi de la lege.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.