×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 17 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 17:42
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Egalii demnitarilor
Pensiile speciale ale femeilor de serviciu și șoferilor de la Parlament

Deși atât de hulite, s-au găsit până acum suficienți bani pentru plata remunerațiilor unor categorii privilegiate.

Însă cel mai surprinzător este că, printr-o serie de șmecherii introduse în Legea 7/2006, privind statutul funcționarului parlamentar, înalților demnitari, foștilor magistrați, Legea 215 și Legea 130, parlamentarilor li s-au alăturat și șoferii și femeile de serviciu care deservesc structurile statului.

Mai exact, de pensii speciale nu vor beneficia doar consilierii și experții aleșilor, ci și cei care lucrează în structurile administrative. Subterfugiul legislativ a beneficiat de votul puterii, dar și al opoziției. Ulterior, mai mulți reprezentanți ai PSD au dat asigurări că se va îndrepta eroarea comisă și că vor reveni asupra acestui aspect. Au rămas doar simple promisiuni.

Iohannis, susținătorul șoferilor și al liftierelor

PSD a început în 2015 să introducă iar pensiile speciale, pe care executivul Boc le abrogase. Legea inițiată de câțiva deputați PSD, printre care și fostul ministru al Justiției Florin Iordache, s-a bucurat de susținerea majorității parlamentare, precum și de cea a președintelui Klaus Iohannis, care a promulgat-o fără obiecții. Una dintre categoriile care au beneficiat de acest nou privilegiu introdus a fost cea a funcționarilor parlamentari. Potrivit legii, aceștia au dreptul la o pensie de serviciu „în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării“. Această formă de remunerație după retragerea din activitate poate fi acordată funcționarilor publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puțin 14 ani în structurile Legislativului.

Pentru fiecare an ce depășește vechimea de 14 ani în Parlament se adaugă la cuantumul pensiei câte 1%. Pe lângă aceste „reparații“ financiare făcute cadou consilierilor și experților parlamentari, în lege a fost statuat ca și personalul de „gospodărire, investiții, întreținere-reparații și de deservire“ sau ghizii din Palatul Parlamentului să primească pensie specială.

„Zgonea cel Bun“ și pomenile lui

Fostul președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a fost cel care a început seria pomenilor cu femeile de serviciu și șoferii din subordinea sa. Printr-o adevărată „vrajă“, Zgonea a recalificat la locul de muncă atât femeile care se ocupă de curățenia Camerei Deputaților, cât și șoferii. Tot ca printr-un miracol, și salariile acestora au făcut un salt spectaculos încă de acum trei ani, de pe vremea când Valeriu Zgonea „păstorea“ Camera Deputaților. Grație lui „Zgonea cel Bun“, după cum și-a dorit să fie numit și să rămână în istoria Parlamentului, salariile personalului administrativ, recalificat pe genunchi în Legislativ, și nu în vreo unitate de învățământ superior, au ajuns să fie încadrate între 1.800 lei și 3.000 lei pe lună, cu mult peste cele ale medicilor și profesorilor.

La vremea respectivă, discordanțele salariale foarte mari dintre angajații auxiliari ai Camerei Deputaților și Senatului au creat un mare val de nemulțumire. Astfel, conducerea Senatului și-a văzut mâna forțată și a operat și ea unele majorări salariale. Dar pomenile financiare nu s-au oprit aici. În mărinimia lor de necontestat, pesediștii au continuat „operele de binefacere“ pentru cei care au asudat prin Legislativ. Astfel, s-a ajuns ca până în prezent 691 de beneficiari ai pensiilor speciale să primească de la Parlament mai mulți bani decât un medic sau un profesor. Mai mult, și în această instituție publică activează persoane care s-au pensionat și primesc în continuare, pe lângă pensia specială, și salariu. De asemenea, în baza reglementărilor „speciale“, funcționarii publici parlamentari, inclusiv șoferii și personalul de serviciu, beneficiază de pensie la 60 de ani, nu la 65 de ani, cum normează legea în sistemul public. Așadar, aceste categorii mai au încă un drept în fața celorlalți români.

8.615 beneficiari ai pensiilor speciale

8.615 beneficiari civili ai pensiilor speciale erau înregistrați în iunie 2017. Plata pensiilor era subvenționată cu 54,8 milioane lei doar pe luna iunie. Pe lângă acest efort bugetar, se adăugau și drepturile cuvenite din cotizațiile proprii ale acestora la fondul public de pensii (BASS), de 18,7 milioane lei. În aceeași lună, Camera Deputaților anunța că va cere 12 milioane lei de la Guvern pentru că nu mai avea bani pentru plata pensiilor speciale.

Noua lege a salarizării a crescut indemnizațiile parlamentarilor și funcționarilor parlamentari, iar pensiile speciale sunt calculate în funcție de acestea. 478 de foşti deputaţi au solicitat pensie specială până în prezent.

Laur EmrePublicat Vineri, 08 septembrie 2017
5590
 | 7
 | 33
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
DISCRIMINARE
0
DECI , FEMEIA DE SERVICIU DE LA PARLAMENT NU SE COMPARA CU CEA DE LA SCOALA, SPITAL, PRIMARIE, ,IMISTERE?/
Publicat Duminică, 17 septembrie 2017
+Răspunde
Alcibiade.Braila.
0
Ma revolta si scarbeste modul batjocoritor, bascalios, etc. al unor colegi de forum cand "cugeta" despre uriasa rusine nationala a plati pensiilor speciale care intrece prin nesimtire, monstruozitate, batjocura si discriminare toate nenorocirile si distrugerile din Romania intamplate dupa 1989. De ce ?! Pentru ca totul sa facut pe fata, in Parlamentul Parvenitilor si Nesimtitilor Neamului Romanesc, prostind idiotii, panaramele si betivii neamului, care in loc sa iasa in strada si sa le dea foc se iau peste picior unii pe altii pe forum. Cum sa mai stea piatra pe piatra in aceasta tara cand seva ei se scurge in buzunarele unor ticalosi si parveniti cu pensii speciale de peste 25.000 de euro sau indemnizatii de crestere copil de peste 35.000 de euro. Ce tara e asta ticalosilor si nemernicilor. Unde in lume se mai intampla asa ceva. Dumnezeule fereste acesti criminali de inca o Revolutie. Oare pentru astia s-a murit la Revolutie. Ai...?!
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
roman polanschi
-1
Ce este de neinteles la acest titlu ? Ce vreti sa spuneti ? Decind haul soferii acestor institutii ,erau gradati ;si pt ca colegele faceau parte din "familie",li s-au dat si lor grade. Astia toti macar ii toarna pe parlamentari,isi merita salariul. Altii nu isi merita salariul .
Publicat Vineri, 08 septembrie 2017
+Răspunde
Un revoltat
+9
Nu mai putem citi atata btjocura impotriva noastra!!! Daca puteti face ceva, faceti, daca nu, nu mai scrieti. Chiar s-a depasit faza de batjocura. Care este etapa superioara de abuzuri?!!!! As dori sa scrie romanii aici.
Publicat Vineri, 08 septembrie 2017
+Răspunde
sica
+12
Mai simplu spus ca sa inteleaga toata lumea,fraierii contribuie iar specialii profita.Poftiti la vot fraierilor !
Publicat Vineri, 08 septembrie 2017
+Răspunde
agapis
+14
Daca sunt sevitorii parlamentarilor atunci sa le platesca parlamentarii din salariile si din pensiile lor,ca tot sunt ”speciale”,de ce sa le platim noi astia ”nespeciali”din salariile si pensiile noastre mizere!
Publicat Vineri, 08 septembrie 2017
+Răspunde
falitusalem
+10
un guvern zapacit al unui partid tampit, ce pretentii aveti?
Publicat Vineri, 08 septembrie 2017
+Răspunde
IUST
+12
În mod imperativ, pensiile speciale trebuie eliminate. Legiferarea acestora nu-i doar o batjocură la adresa populației active din „câmpul muncii” și la adresa celorlalți pensionari, ci reprezintă o hoție de cea mai joasă speță.
Publicat Vineri, 08 septembrie 2017
+Răspunde
Ardeleanul
+19
Soferul lui Hugo Chavez, este azi presedintele Venezuelei... Poate vre-o liftiera va ajunge maine, sefa senatului... Deci are dreptul la o pensie speciala !
Publicat Vineri, 08 septembrie 2017
+Răspunde
lili @ Ardeleanul
+3
Plus!!!
Publicat Vineri, 08 septembrie 2017
+Răspunde
Romeo
+19
Soferii si secretarele lor sunt viitorii oameni de stat, asa ca ......
Publicat Vineri, 08 septembrie 2017
+Răspunde
Stanciu @ Romeo
0
De stat la soare, ca altceva...
Publicat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Lobbyștii lui Coldea
Publicat acum 6 ore şi 12 minute
Ce a făcut de fapt Florian Coldea în Irak?
Publicat acum 4 ore şi 41 minute
Ziariștii acoperiți, în pericol
Publicat acum 23 ore şi 11 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 3 ore şi 43 minute
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 21 ore şi 59 minute