Pensiile speciale ale parlamentarilor ar putea fi înghețate

Secretarul general al PSD, Marian Neacşu, a afirmat luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, că el optează pentru îngheţarea sumelor forfetare şi a pensiilor speciale ale parlamentarilor, în condiţiile în care aceste venituri riscă să ducă România într-un deficit bugetar căruia nu i se poate face faţă.

Marian Neacşu a afirmat că el optează pentru îngheţarea sumelor forfetare ale parlamentarilor

„Cu titlu personal, eu aş opta – acum o să spuneţi că sunt subiectiv pentru faptul că nu mai sunt parlamentar – pentru îngheţarea sumelor aparţinând de suma forfetară sau suma pentru cazare şi înclin să cred că şi colegii mei vor duce acest demers la final. Este nevoie de modificarea Legii 96 privind statutul deputaţilor şi senatorilor pentru a putea să formalizăm un astfel de demers”, a răspuns secretarul general al PSD unei întrebări legate de majorarea sumelor forfetare penru parlamentari

Întrebat dacă susţine inclusiv îngheţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, Marian Neacşu a răspuns afirmativ, argumentând că aceste venituri riscă să ducă România într-un deficit bugetar căruia nu îi poate face faţă.

„Iarăşi cu titlu personal, cred că inclusiv îngheţarea pensiilor speciale, pentru că a ţine nivelul salarizării în continuare, evident că o să ne ducă într-un deficit bugetar căruia nu putem să îi facem faţă”, a conchis secretarul general al PSD.

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, pe 5 iulie, să amâne discuţia privind majorarea sumelor forfetare ale parlamentarilor şi cele pentru cazare. Totuşi, potrivit Statutului senatorilor şi deputaţilor, aceste sume se majorează odată cu indemnizaţia, ajungând ca suma forfetară să fie 19.575 lei, iar cea pentru cazare minimum 6.525 lei pe lună, şi fără o decizie oficială.

Potrivit noii legi a salarizării, de la 1 iulie indemnizaţiile lunare ale senatorilor şi deputaţilor au crescut de la aproximativ 7.700 lei brut la 13.050 lei. Acest lucru înseamnă o sumă forfetară de 19.575 lei / lună, mai mare cu aproximativ 8.000 de lei faţă de cea de până acum.

Pentru liderii de grupuri parlamentare, preşedinţii, vicepreşedinţii şi secretarii comisiilor permanente, sumele forfetare vor fi şi mai mari, peste 20.000 lei / lună, deoarece şi indemnizaţiile acestora vor fi mai mari faţă de cele ale simplilor parlamentari.

Cele mai consistente sume forfetare, ca de altfel şi indemnizaţii, le vor avea Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, alături de toţi membrii conducerilor Parlamentului.

Dragnea şi Tăriceanu vor avea o sumă forfetară lunară de 25.012 lei la o indemnizaţie brută de 16.675 lei / lună. De menţionat că indemnizaţiile celor doi preşedinţi ai Camerelor, precum şi cele ale membrilor birourilor permanente ale Camerelor Deputaţilor şi Senatului au scăzut de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a legii salarizării, de la 21.540 lei la 16.675 lei (preşedinţii Parlamentului) şi de la 19.055 lei la 15.515 lei (ceilalţi membri ai Birourilor Permanente). Acestora le-au fost majorate indemnizaţiile în iulie 2015, de către premierul interimar Gabriel Oprea, prin ordonanţă de urgenţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.