Pentru a-i opri dezvăluirile despre SRI, DNA solicită arestarea Elenei Udrea

Aşa cum era de aşteptat, DNA a trimis către Parlament solicitarea avizului pentru arestarea Elenei Udrea. Din păcate, această solicitare a DNA-ului nu are nici o legătură cu ce credem noi că a făcut Elena Udrea, ci este legată de dezvăluirile pe care ea le-a făcut zilele acestea în legătură cu şeful SRI Florian Coldea!

Această solicitare a DNA-ului nu face decît să demonstreze că aşa-numita Justiţie independentă, clamată de Traian Băsescu şi camarila lui, nu este în fapt decît divizia penală a SRI, aşa cum a fost denumit DNA-ul în ultimii ani, în care adversarii politici erau săltaţi de pe stradă pentru a fi prezentaţi de televiziuni în situaţii care să le strice complet imaginea şi statutul de oameni politici. Dosare păstrate cu grijă în sertare au fost scoase după ani de zile de nelucrare doar atunci cînd acţiunea penală era necesară unor interese uşor de bănuit.

Şi în cazul „Galei Bute”, lucrurile stau la fel. Faptele presupuse s-au întîmplat în 2011 şi, la insistenţele presei, s-a început o anchetă superficială, în care DNA a decis că prezenţa Elenei Udrea nu era necesară nici măcar în calitate de martor! Ce să vezi, exact acum, cînd Elena Udrea a ieşit în public cu deja celebrele sale dezvăluiri, absolut din întîmplare (dar absolut din întîmplare!), procurorii au avut revelaţia supremă şi au decis nu numai s-o întrebe dacă ştie ceva despre cei deja anchetaţi, ci chiar arestarea ei în calitate de principal autor al comiterii infracţiunii!

Cine vrea să fie prostit de astfel de tîmpenii n-are decît să creadă în aceste coincidenţe. Eu nu vreau să fac parte din acest cor pentru că m-aş simţi jignit. Pentru mine este clar că dezvăluirile Elenei Udrea sînt cele care i-au pus pe jar atît pe cei din DNA şi SRI şi acum nu ştiu cum să-i închidă gura fostei blonde de la Cotroceni, în faţa căreia, pînă de curînd, toţi făceau reverenţe ample, studiate atent în faţa oglinzii, în timp ce-şi puneau dorinţe de preamărire, în împlinirea cărora bănuiau că Udrea avea un rol important. Coldea ştie că tot ce a spus Elena Udrea pînă acum nu este decît începutul unui adevărat tsunami, că femeia asta ştie mult mai multe lucruri care-l pot arunca în civilie cît ai zice „general de brigadă”. Ar putea, de pildă, să ştie ce a făcut şeful SRI în timpul suspendărilor prezidenţiale, în timpul alegerilor din 2009 şi 2014, ar putea să ştie cum s-a pus la cale dosarul „Caltaboşul” cu filmările difuzate de TVR-ul condus atunci de Culcer şi cîte şi mai cîte. Coldea ştie că întîlnirile sale cu Elena Udrea sînt reale şi că nimeni nu crede că atunci cei doi discutau despre categoriile lui Kant sau despre semnificaţiile Dasein-ului heideggerian!

Ce surprinde cu adevărat este ignorarea faptului că întreaga opinie publică aşteaptă acum să vadă dacă tot ce a declarat Elena Udrea este adevărat, că SRI s-a implicat în politică, în presă şi în justiţie. Oamenii vor să afle toate aceste chestiuni pentru a înţelege dacă „Legea Big Brother” a fost solicitată pentru prinderea teroriştilor sau doar pentru ca SRI să capete dreptul de a asculta telefonic pe oricine din interese oculte, de grup. Cetăţenii vor să afle dacă libertăţile prevăzute de Carta drepturilor omului au fost şi sînt respectate şi dacă intenţiile actualei conduceri a SRI ascund lucruri care subminează aceste drepturi fundamentale.

A cere tocmai acum arestarea Elenei Udrea, la doar cîteva zile după dezvăluirile făcute în presă, este nu numai absurd, ci şi sfidător la adresa inteligenţei noastre, este, dacă vreţi, un fel de a ne spune tuturor că sîntem nişte moluşte fără creier, nişte cobai pe care se pot face tot felul de experienţe.

Dacă n-ar exista teama unora de dezvăluirile Elenei Udrea, lucrurile s-ar fi desfăşurat măcar printr-o înlănţuire logică a faptelor. Astfel, de ce, contrar precedentelor cazuri, s-a cerut mai întîi aprobarea începerii penale şi imediat după ce Elena Udrea a anunţat că va continua dezvăluirile DNA s-a trezit că vrea şi arestarea ei? Nu era normal ca solicitarea aprobării arestării să vină, în mod firesc, încă de luni dacă era necesară unei bune desfăşurări a anchetei?

N-am crezut niciodată că voi apăra libertatea Elenei Udrea, dar acum, cînd văd că arestarea ei se doreşte doar pentru a-i închide gura, aşa cum s-a întîmplat şi cu Băsică, în cazul lui Mircea Băsescu, n-am cum să nu spun răspicat că acţiunea DNA a trecut deja pe terenul unde s-ar putea ca tocmai unii lucrători de acolo să-şi creeze singuri problemele pentru care s-ar putea să răspundă în viitor, căci şi lor li se aplică prevederile articolelor ce incriminează abuzul în serviciu.

Anchetarea Elenei Udrea în stare de libertate nu are cum să încurce urmărirea penală, căci faptele reclamate s-au întîmplat acum aproape cinci ani. De altfel, chiar DNA-ul nu a solicitat iniţial decît acordul privind începerea urmăririi penale, această arestare fiind cerută abia acum, cînd Elena Udrea a anunţat că va spune lucruri şi mai concrete. Deci, arestarea ei are – vede toată lumea – alte motivaţii, cît se poate de evidente.

Poate că nu întîmplător, singura televiziune care organizează emisiuni despre necesara arestare a Elenei Udrea este RTV, postul lui Sebastian Ghiţă, vizat direct de aceste dezvăluiri! Prostiţi-ne, fraţilor, în fond asta merităm! Nu sîntem noi slugile voastre credincioase?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.