Pentru adventiști

La Cameră, vineri, domnul deputat Nicolae Iorga s-a sculat să întrebe pe ministrul Cultelor şi Instrucţiunii ce „măsuri” socoate să ia împotriva adventiştilor, a căror doctrină se răspândeşte, pe fiece zi mai mult, în popor.

Domnul Iorga vorbea, fireşte, ca ortodox autocefal şi ca sincer apărător al bisericii lui Popa Iapă, şi indignat că lumea credincioasă se desparte cu sufletul de un cler putred de vicii şi incomparabil de ticălos.

Intervenţia profesorului de istorie trebuie să ne mire, căci nimeni n-a scris şi n-a vorbit pentru o renovare naţională, pentru demnitate şi cinste, mai mult ca domnul Iorga, căruia i s-a zis, din pricina misticismului acţiunii sale, şi Apostolul din Văleni. În loc să privească mulţumit la propaganda unor oameni simpli şi de puritatea moravurilor primilor creştini, domnul Iorga se face interpretul popilor de rând, al teologilor beţivani şi proşti, care odinioară, la Ploieşti, neputând să opuie unei credinţe secrete şi dârze capacitatea sufletului lor infecţios şi slăbiciunile triste ale unei clase sociale ce nu-şi poate justifica fiinţa parazită şi întreţinută de buget, prin nimic – s-au dat în cel mai trivial spectacol, fluierând, înjurând şi lovind în mijlocul oraşului, pe propagandiştii tinerei secte.

E curios pentru o minte de învăţat, apelul mai ales ce-l face domnul Iorga la „măsuri”. Ce măsuri vor fi luate împotriva adventiştilor? Prin ce odioase persecuţii de stat gândeşte guvernul că trebuiesc ei combătuţi? Burta episcopală se află în mare pericol; ce strajă de îngrădire vei pune împrejurul burţii mele? Jandarmi, armată, poliţie, gloanţe, bătaie, procese de escrocherie, temniţă, ce anume? Domnul Iorga cel democrat nu-i departe să judece şi să acţioneze ca un guvernator muscălesc, cu toate că în calitate măcar de deputat ar putea să-şi amintească următorul articol 21, din Constituţie:

„Libertatea conştiinţei este absolută. Libertatea tuturor cultelor este garantată.”

E foarte lămurit. Popii n-au decât să ceară schimbarea Constituţiei în acest punct şi înfiinţarea, pe deasupra, a unor trupe cu iatagane şi carabine pentru menţinerea prestigiului preoţesc urban şi rural. În vreme ce popa se va tăvăli la crâşmă subt masă, aceste trupe spirituale vor îngriji să fie respectat.

Interpelarea din Cameră s-a reprodus a doua zi în Senat. Mitropolitul primat Konon Donici Arămescu, care cântăreşte trei sute de kilograme de carne, a şi luat cuvântul! Când vorbeşte acest mare ierarh, e pentru Senat o sărbătoare! Şeful bisericii ortodoxe autocefale române propune ca adventiştii să fie pedepsiţi cu trânteala!

Evident că mitropiliţii, episcopii, preoţii, arhiereii au cuvânt să se îngrijoreze de progresele adventiştilor, o sectă care din capul locului elimină pe preoţi, întrucât preoţia poate fi exersată, la adventişti, de către oricare din ei. Adventismul ia mitropoliţilor cele câteva zeci de mii de lei venituri anuale, le ia palatele şi slugile gratuite, le ia scaunele senatoriale şi le ia tuturor prilejul fermecător al acrobaţiei duhovniceşti, situaţia de-a părea ceea ce nu sunt şi de-a primi politeţea nemeritată şi silită a publicului scârbit de valoarea şi ipocrizia clerului său.

Adventismul suprimă pe toţi aceşti prăsitori de mici politicieni şi de bastarzi – şi uşurează bugetul ţării, în care mişună, neagră, viermăria popească. În cazul când adventismul ar fi să se generalizeze, arhiereii vor fi siliţi să zică adio morţilor, bolnavilor; preoţii nu vor mai avea pentru cine face să vorbească sfinţii şi să lăcrimeze ochii la icoane. Ei nu vor mai avea de furat, în mânăstiri, pâinea, din registru, a flămânzilor. Ei nu vor mai încărca socotelile bisericii. Afacerile bisericeşti, de la vin, lumânări, prescuri şi undelemn până la cărţi, pentru rit, argintărie, vestminte, clopote, nu vor mai produce nimic. Ei nu vor mai putea dărâma bisericile vechi frumoase ca să clădească altele, de unde preotul rupe câteva mii de lei întodeauna, bacşiş ori furt, aghiazma, mirul, botezul, cununia, spovedania, împărtăşania, maslul, anafora, paştele, busuiocul, zântâiul, toate aceste prilejuri de câştiguri grase vor dispare odată cu ţâţa bugetară.

Iar nişte muieri cu barbă ca p.s. Konon, ca Pimen Georgescu, sau nişte brute ca Sofronie Vulpescu, vor fi silite, în lipsă de inteligenţa necesară unui negoţ de zarzavat, să se apuce din nou de furtul de cai sau să se destine comerţului de carne vie şi prostituţie.

Interpelările de la Cameră şi Senat arată ce puţin pricepem noi toleranţa şi libertăţile pe care pretindem că le apărăm, şi ce puţin merităm constituţia liberală ce ni s-a dat.

Democraţii şi învăţaţii ca domnul Iorga sunt partizanii înfocaţi ai libertăţilor cetăţeneşti, însă atât timp cât aceste libertăţi nu se exersează. Îndată ce se face uz de ele, fie presă, fie viaţă socială, fie viaţă sufletească, se găsesc oameni ridiculi şi gravi ca să ceară micşorarea şi abrogarea lor.

Intelectualitatea naţionalistă noi am mai spus că este strâmtă şi că face ruşine intelectualităţii.

1914

Preluare din Tudor Arghezi, Opere IV.Publicistică.Ediție îngrijită și note bibliografice de Mitzura Arghezi și Traian Radu.Prefață de Eugen Simion.Editura Academiei Române-Univers Enciclopedic,București, 2003

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Tudor Arghezi 9 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.