Pentru Dragnea lupta anticorupţie este „bullshit”

Cea mai mare companie de media de limbă germană din Elveția, SRF (Schweizer Radio und Fernsehen) a publicat un fragment dintr-un interviu luat pe 9 decembrie președintelui PSD, Liviu Dragnea, din care au difuzat astăzi un fragment, punându-l în contextul actualității românești. Concluzia jurnaliștilor elvețieni: ”România, locul unde corupția are mare viitor”.

Liderul PSD spune, la un moment dat, că nu vrea să discute despre lupta anticorupție, ci despre viitorul României: ”Vreau să vorbesc despre viitorul României, nu despre acest «bullshit»”.

Jurnaliștii de la SRF au difuzat acest fragment într-un material despre protestele din România.

Traducerea articolului integral al jurnaliștilor de la SRF

România o republică bananieră a Europei?

Printr-un decret al guvernului se vor dizolva 2.000 de dosare de corupție. Chiar și dosarul șefului de la PSD nu trebuie să fie dus mai departe.

România, locul unde corupția are un mare viitor. Esențialul pe scurt

Corupția de peste 50 000 de CHF s-a legalizat peste noapte. Acest decret pe fugă îl ajută concret pe Liviu Dragnea, dar și pe prietenul său de partid Victor Ponta, fost prim-ministru. Procesele împotriva acestora nu mai reprezintă spețe. Comisia UE a luat poziție în fața acestor desfășurări ale evenimentelor și și-a arătat îngrijorarea.

Liviu Dragnea, șeful PSD și omul care conduce guvernul din umbră, partid care nu e de mai mult de o lună la putere, nu s-a interesat înainte de alegeri de capitolul corupție. El a vrut să vorbească despre viitorul României, nu despre lucruri fără importanță, precum corupția, lucru declarat de acesta la radio SRF: «Vreau să vorbesc despre viitorul României, nu despre acest ”bullshit”»

Totuși, poziția guvernului PSD-ALDE este una care va da corupției un viitor mare. În noaptea trecută s-a dat un decret prin care abuzul în serviciu nu mai e faptă penală dacă valoarea prejuduciului e mai mică de 50 000 de franci elvețieni. Această sumă e obținută de un român în 10 ani de muncă, luat în medie. Funcționari și politicieni pot de acum încolo să încerce fără primejdie să-și sustragă în folos propriu această sumă.

Procesele trebuie ajustate

Decretul rapid este cu efect retroactiv. Șeful PSD se poate relaxa datorită efectelor acestuia. Procesul intentat devine astfel nevalid. El a virat către soție o sumă de doar 25 000 CHF din vistieria statului. Nici prietenul său Ponta nu mai are obligația să se prezinte în fața justiției. Nu doar membrii PSD pot profita însă aproape 2 000 de dosare din întreaga țară, pentru abuz în serviciu, se vor anula.

Procesele trebuie anulate. Războiul împotriva corupției devine irelevant, a declarat Codruța Kovesi, cea care în ultimii ani a trimis 1 200 de oameni în fața judecătorilor, și le-a câștigat aproape pe toate.

Decizii din interese personale

Procedeul guvernului ne amintește că aceste miscări legislative au avut loc și în capitalele din Ungaria, Polonia și SUA. Se procedează repede, se ascunde rău scopul lor, se denigrează justiția că este nedemocratică, iar democrația devine doar o convenție, regulile se respectă superficial.

Comisia UE a explicat că este foarte îngrijorată de evenimentele din România. Dar acestor griji nu le vor urma fapte, nici în Romnia, ca nici în Polonia și Ungaria. Totuși, guvernul se află în România în fața unui joc mai greu decât cel din Ungaria și Polonia.

În România funcționează justiția la cel mai înalt nivel

Sunt proteste neobișnuit de mari în România, raportat la întinderea lor geografică, ele pot să mai dureze un timp. Există un președinte iubit, care a promis să apere statul de drept, există o Curte Constituțională care ar putea să decidă că decretul pe fugă este neconstituțional.

Guvernul ar putea de asemeni să fie din nou chemat la apel. Totuși nu se va ajunge la o renunțare. Metodele lor și lipsa de scrupule la alegeri au un scop clar. Nu doar lupta împotriva corupției e amenințată, ci și statul de drept ar putea să fie astfel afectat.

Sute de mii protestează

În ultimele zile se ajunsese deja, în toată țara, la proteste împotriva respectivei măsuri. După emiterea sa, în zeci de orașe s-au mobilizat aproape 250 000 de oameni pentru proteste în stradă. Ei au cerut demisia guvernului. Unii oamenii au fost răniți în altercații sau alte ciocniri. 20 de turbulenți au fost arestați.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.