Percepţii create

Ei ne percep pe noi, occidentali şi creştini, ca fiind răul cel mai mare: cei moderaţi, pentru că suntem occidentali, cei fundamentalişti pentru că suntem creştini.

Noi îi percepem pe ei ca fiind pericolul cel mai mare: cei moderaţi, pentru că dezvoltă forme de terorism, cei radicali (naţionalişti) pentru că ar măcina din interior organismul naţiunii lor.

Au existat aceste percepţii întotdeauna? Nu.

Percepţia lor s-a consolidat după ce noi ne-am amestecat în tradiţiile lor politice şi am încurajat laicizarea obiceiurilor culturale.

Percepţia noastră s-a consolidat după ce ei au dus terorismul lor pe teritoriile occidentale (nine eleven, treize novembre).

Există o realitate sub aceste percepţii ce se opun în forme extrem de violente? Ce fel de realitate?

În jurul anului 1100, noi am dus războiul (cruciada) la ei, contra lor, pentru că ei ocupau teritorii considerate de noi sacre (Ierusalimul). Atunci, viitorii templieri au adus de la ei ceea ce exista în universităţile lor (noi încă nu aveam universităţi!): aristotelismul ştiinţelor naturii şi platonismul ştiinţelor spirituale. La noi, din aristotelism se păstrase doar formalismul logic al silogismului (care va da scolastica), iar din tripartiţia platoniciană spirit-suflet-trup fusese păstrată doar bipartiţia suflet-trup (care va da, în cele din urmă, naturalismul ştiinţific occidental).

Fără ei, noi, occidentalii, am fi redescoperit platonismul abia după 1453, când savanţii de la Constantinopol s-au exilat în Italia şi au purtat în cuferele lor textele platoniciene (în greacă). Cosimo de Medici va plăti traducerea lor şi va reînfiinţa Academia. Fusese desfiinţată, din ordinul împăraţilor creştini de la Constantinopol, la anul 527.

Fără ei, noi, creştinii, am fi rămas neştiutori de naturalismul aristotelician, care era unul al naturii însufleţite, iar nu unul al naturii unilateral-materialiste. De aceea n-am fi avut nici alchimia, nici medicina plantelor farmaceutice.

Dar cum s-a putut pierde, la ei, marea lor tradiţie universitară? Simplu: tot mai mult, liderii lor politici (otomanii) au dezvoltat misiuni militare în dauna misiunilor culturale. Acelaşi fel de trădare de sine va face din Germania idealismului filosofic şi literar, a muzicii de cea mai înaltă calitate o Germanie a militarismului, după 1871. În 1945, Germania se va găsi, deja, în stare de autodecapitare culturală. O ţară care inventase, din 1933 până în 1945, terorismul de stat în interior şi ”otomanismul” în exterior.

De ce ne urăsc ei, azi? Elitele lor politice văd că învăţământul universitar nu mai dă fructe la ei, ci la noi, iar imamii lor nu mai sunt capabili să înţeleagă de ce au avut, cândva, cele mai bune universităţi iar azi nu mai au.

Tot ce mai înţeleg acei imami (şcoliţi în şcoli decăzute) este greşit: anume că decadenţa ar fi la noi, nu la ei! Acei imami nu mai au erudiţie culturală, ci doar habotnicie religioasă.

Exact cum aveau ”imamii” noştri la anul 1100. Şarpele care a pornit de la noi îşi muşcă, iată, coada, la ei!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.