Primarul Ploieștiului, reținut de DNA

Procurorii DNA au făcut marţi percheziţii la sediul Primăriei Ploiești şi la locuinţa primarului orașului Iulian Bădescu într-un dosar vizând modul în care Consiliul Local a finanţat echipa de fotbal Petrolul Ploieşti.

Update: Primarul a fost reținut

Primarul Ploieștiul, Iulian Bădescu (PSD), a fost reținut marți de procurorii DNA Ploiești sub acuzațiile de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave având ca rezultat obținerea pentru altul a unui folos necuvenit. Potrivit unor surse, primarul a fost reținut după ce finanțatorul Petrolul Daniel Capră Petrolul ar fi pus la dispoziția procurorilor un filmuleț care ar arăta cum edilul ar fi luat mită.

Bădescu a fost scos marți cu cătuşe de la DNA Ploieşti după aproximativ şapte ore de audieri şi dus în arestul Poliţiei Prahova.

În același dosar, procurorii DNA au mai dispus punerea sub control judiciar a secretarului municipiului Ploiești Iacob Oana Cristina și a directorului executiv la Direcția administrație publică, juridic – contencios, achiziții publice, contracte din cadrul Primăriei municipiului Ploiești, Alexandru Iulia Alina, pe care le acuză de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave,

Procurorii susțin că în calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, Bădescu a semnat, la data de 21.01.2013, un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești și, la data de 28.06.2013, a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operațiuni controlului de legalitate, regularitate și încadrare în creditele bugetare și a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (în trei tranșe) către asociație, deși cunoștea că nu este legală.

„Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior menționată, precum și obținerea de către Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești a unui folos necuvenit de aceeași valoare. Prin semnarea contractului și a regulamentului sus menționate, inculpatul Bădescu Iulian și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prevăzute de Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale și a încălcat dispozițiile din O.G. nr. 119/1999 privind controlul intern și controlul financiar preventiv și pe cele din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale”, acuză anchetatorii, conform unui comunicat transmis de DNA.

Totodată, susțin procurorii, primarul Ploieștiului i-a pretins unui reprezentant al Asociației Comunitare „Lupii Galbeni 2012” Ploiești, în schimbul derulării contractului de asociere și a regulamentului de aplicare a contractului, precum și a efectuării plăților către Asociație, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal „F.C. PETROLUL” Ploiești, ale cărei interese erau reprezentate de Asociația Comunitară, precum și foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului și a cazării, în perioadele ianuarie – februarie 2013, respectiv ianuarie – februarie 2014, la două hoteluri din Turcia unde inculpatul Bădescu Iulian a însoțit echipa în desfășurarea cantonamentului.

„În calitate de secretar al municipiului Ploiești, inculpata Iacob Oana Cristina, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuției de serviciu, a avizat pentru legalitate Hotărârile Consiliului Local Ploiești prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești și Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotărâri adoptate cu încălcarea dispozițiile legale. Rapoartele de specialitate prin care a propus Consiliului Local Ploiești, spre aprobare, contractul și regulamentul de aplicare sus menționate au fost semnate de inculpata Alexandru Iulia Alina, director executiv la Direcția administrație publică, juridic – contencios, achiziții publice, contracte din cadrul Primăriei municipiului Ploiești, deși nu erau îndeplinite condițiile prevăzute de lege”, se mai arată în comunicatul DNA.

Update: Primarul din Ploiești, adus la DNA

Primarul din Ploiești, Iulian Bădescu a fost adus marți la sediul DNA Ploiești cu o mașină a instituției pentru audieri.

Primarul este audiat în dosarul privind finanțarea de la bugetul local a echipei de fotbal FC Petrolul. În urmă cu un an, în acest dosar a fost începută urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu.

La intrarea în sediul instituției, primarul a declarat că are calitatea de suspect și că totul are legătură cu sumele acordate prin hotărârea de Consiliu Local echipei de fotbal.

”Este vorba de o acuzație de luare de mită. Mi se pare o aberație. Nu înțeleg de ce sunt chemat, în contextul în care toate organele de control au spus că este un lucru legal ce s-a întâmplat cu asociația Lupii Galbeni”, a declarat edilul.

Bădescu a susținut că este foarte probabil ca finanțatorul Petrolului, Daniel Capră, să fi făcut un denunț împotriva sa.

”Probabil dl. Capră, de acolo din arest, a fost sfătuit sau presat să dea o declarație împotriva mea. Acest zvon este de foarte mult timp în piața ploieșteană, că dl. Capră negociază eliberarea sa”, a declarat Bădescu.

Din noiembrie anul trecut, patronii FC Petrolul Ploiești, frații Daniel și Nicolae Capră, directorul general al clubului, Marius Bucuroiu, și alți patru inculpați se află în arest preventiv. Aceștia au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală, prejudiciul fiind de 15,4 milioane de euro.

După primar, și secretarul Primăriei Ploiești, Ioana Iacob, și jurista Iulia Alexandru au fost aduse marți la sediul DNA Ploiești unde vor fi audiate. Surse din Primăria Ploiești au declarat, pentru Agerpres, că Iulia Alexandru este cea care a semnat din partea Biroului Juridic, HCL prin care se aproba premierea cu suma de 3 milioane de euro din bugetul local a echipei FC Petrolul.

La intrarea în sediul DNA, Ioana Iacob a declarat că din punctul său de vedere ”totul este legal” în ceea ce privește documentele vizate în acest dosar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.