Percheziții la Cătălin Harnagea, Dorin Cocoş și la Remus Truică

Procurorii DNA fac joi percheziţii la fostul şef al SIE Cătălin Harnagea şi la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, în dosarul Microsoft, în care se fac cercetări pentru corupţie în legătură cu încheierea unor contracte de licenţiere IT.

Vizați de percheziții sunt și fostul ministru Gabriel Sandu, fostul consilier prezidenţial Dorin Marian, tatăl preşedintelui COSR, Adrian Petrache, şi Fundaţia Dinu Pescariu și sediul firmei lui Claudiu Florică, fostul şef al Fujitsu în România, potrivit unor surse.

DNA a anunțat joi într-un comunicat că sunt vizate de percheziții sedii de societăți comerciale, de fundații sau domicilii ale unor persoane fizice.

„În cursul zilei de 16 octombrie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 56 de locații situate în municipiul București și comune din județul Ilfov, având destinația de sedii de societăți comerciale, de fundații sau domicilii ale unor persoane fizice”, se precizează în comunicat.

Cătălin Harnagea a condus Serviciul Român de Informaţii (SIE) în intervalul 30 iulie 1997-1 februarie 2001, când Dorin Marian a ocupat funcţia de consilier prezidenţial (1996-2000) şi şef al Administraţiei Prezidenţiale (martie-septembrie 2000). Cătălin Harnagea a scris, în CV-ul său, că a fost, din 2005, consultantul EADS pe proiectul de securizare al frontierelor României şi pe cel de off-set, reamintește Mediafax.

Dorin Marian a fost asociat cu Cătălin Harnagea într-o firmă, acesta cesionând acţiunile în februarie 2007, cu o zi înainte de a fi numit în funcţia de prim-consilier al premierului din acea perioadă, Călin Popescu Tăriceanu.

Presa a relatat că Adrian Petrache, tatăl preşedintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român Alin Petrache, este un apropiat al lui Dorin Cocoş şi al fostului premier Adrian Năstase, partener de afaceri imobiliare cu Alexandru Bittner.

DNA a cerut deja avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri în acest dosar. Este vorba de senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în contractul de licențe Microsoft pentru școlile din România ar fi luat o şpagă 20 de milioane de dolari, din cele 54 achitate de executiv în cadrul contractului, cea mai mare mită dată unor oficiali români.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.