Pereții Brașovului proiectează artă

Începând de azi, până duminică brașovenii au parte de a treia ediție a festivalului Amural. 100 de artiști din România și din străinătate se adună în orașul de sub Tâmpa pentru a arăta că arta nu poate să fie închisă în galerii și că orașul poate să fie o scenă potrivită pentru proiectele expresive.

Echipamente aduse special în România pentru acest eveniment vor pune pe zidurile orașului 12 proiecții video la scară mare și încă 10 la dimensiuni umane, promit organizatorii. Pe lista invitaților care vor schimba fața unor clădiri și construcții medievale din Brașov la această ediție a manifestării sunt Pola Puk (Cehia), Juladi (Germania), Cote (considerat printre cei mai relevanți artiști video din România), alături de 10 artiști și colectivuri de video-mapping.

Istorie dată cu spray

La sfârșitul fiecăreia dintre cele patru zile de festival, publicul este invitat pentru proiecții și evenimente care pun în centrul atenției locuri reprezentative pentru orașul-gazdă, dar și spații care sunt deschise pentru public doar în timpul Amural. „În fiecare an facem demersuri pentru a face accesibile vizitatorilor fortificațiile medievale: Turnul Alb și Turnul Negru se deschid doar la Amural, pentru a găzdui expoziția de fotografie – anul acesta, ea este dedicată femeilor fotograf, cu Paula Markert din Germania ca invitată specială – și expoziția de design, realizată de Firestarter.
La cele două turnuri adăugăm Cinematograful Popular – pentru prima dată în peste douăzeci de ani, acesta va fi redeschis, pentru o instalație dedicată luminii de cinema. Tot aici, vom păstra, datorită popularității de care a dat dovadă, pictura murală realizată de Mister Thoms în 2016 – un tribut adus efectelor speciale și creatorului lor, George Melies“, spun organizatorii.
Întrucât pereții sunt suportul preferat pentru arta prezentată în festival, germanul Dome, care și-a urcat graffiti-urile pe clădiri din New York până la Tesalonic, este artistul invitat să își traseze desenele pe podul de pe drumul Poienii. De fapt, acolo se și refugiază muzica (Secret Stage), atunci când scena principală a evenimentului se închide.

Deschidere la Reduta

Un spectacol de teatru multimedia, iHamlet, este adus de Asociația Punctart la deschiderea manifestării, la Centrul Cultural Reduta, de la 19.15, când „intrarea este libera în limita locurilor disponibile, iar cei prezenți la spectacol se vor bucura de un eseu audiovizual despre inadaptare şi refuzul de a se conforma realităţii, dar şi despre conflictul dintre generaţii“, se arată în prezentarea oficială a evenimentului. Și centrul de cercetare de la UNATC, Cinetic, este printre cei care vor fi prezenți la Amutal. Căștile pentru realitate virtuală și dispozitivele video 360 vor fi puse la dispoziția publicului în apropiere de Cinema Popular, iar spectacolul este completat de o instalație creativă marca Modulab. La Cinema Popular se petrece și întâlnirea cu scena experimentală dedicată muzicienilor de stradă și artiștilor pentru care arta este un subiect de investigare, de la muzicieni de stradă până la artiști experimentali și evenimente de poezie vizuală, care își propun să îmbine versurile cu arte complet diferite. Nici ilustratorii nu sunt străini de proiect, Alina Marinescu, Lea Rasovszky și Sorina Vazelina fiind câțiva dintre cei care vor expune la Centrul Multicultural al Universității Transilvania.

Cele două turnuri

Lângă Turnul Alb sunt duse filmele proiectate în festival, într-un program susținut de Ambasada Suediei. La Turnul Negru, vin muzicienii care își fac numărul din acorduri electronice înconjurate de proiecții: Marcus Henriksson (a.k.a Minilogue, Suedia), Nathan Fake și Alex Smoke (Marea Britanie), împreună cu autohtonii, printre care se numără Danaga (o intervenție specială cu ocazia celor 3 ani de Amural, cu 3 seturi muzicale la cele 3 scene), YVAT (cu proiecții video 3D) sau Ada Kaleh.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.