Pericolul care pândește România după poluarea de la Moldova Nouă

Ministrul Economiei, Mihai Fifor, a declarat, miercuri, în timpul unei vizite în orașul Moldova Nouă, din județul Caraș-Severin, că se caută soluții urgente pentru rezolvarea problemei ridicării prafului de la suprafața iazului de decantare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Economiei s-a aflat, miercuri, în județul Caraș-Severin, unde a vizitat orașele Moldova Nouă și Reșița. Mihai Fifor s-a întâlnit cu reprezentanți ai administrației publice județene și locale, dar și ai societăților Moldomin Moldova Nouă și Arsenal Reșița, pentru a stabili dacă activitatea lor poate fi reluată și ce demersuri trebuie făcute.

De asemenea, ministrul Economiei a discutat și despre problema ridicării prafului de la suprafața iazului de decantare Boșneag, din Moldova Nouă.

„Poluarea de la Moldomin este o situație destul de serioasă în care ne regăsim și pentru care căutăm soluții urgente. Este deja o problemă transfrontalieră, este o chestiune ce are nevoie urgentă de măsuri.Trebuie să facem ceva pentru ca această poluare să înceteze. Societatea este în faliment și are un administrator judiciar care gestionează lucrurile acolo. Noi căutăm soluții pentru a conserva acest loc astfel încât exploatarea să poată rămână atractivă pentru un potențial investitor”, a declarat Mihai Fifor.

La mijlocul lunii iulie, Comisia Europeană a trimis o scrisoare „formală de notificare” României, „privind eşecul de a adopta măsuri pentru a se conforma cu regulile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) asupra deşeurilor miniere”.

„În special, în timpul perioadelor cu vânt, acest iaz de decantare este o sursă majoră de poluare şi o ameninţare pentru sănătatea localnicilor din Moldova Nouă, România şi Veliko Gradište, Serbia”, atenţionează Comisia.

„Conform directivei 2006/21/EC, statele membre trebuie să se asigure că resturile rămase în urma extracţiei sunt gestionate fără să pună în pericol vieţi umane sau să afecteze mediul înconjurător. Directiva interzice abandonarea deşeurilor rezultate în urma extracţiilor. Mai mult, dacă România nu acţionează în două luni, Comisia poate raporta România din nou la CJUE, caz în care ţara se va confrunta cu amenzi”, informează CE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Cornea 1092 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.