Pericolul din piscină

Medicii specialiști ne îndeamnă în această perioadă să mergem la piscine și ștranduri curate și dezinfectate, în caz contrar existând pericolul îmbolnăvirilor. Ei avertizează că bazinele prea aglomerate și supraîncălzirea apei favorizează înmulțirea bacteriilor și a virusurilor care pot provoca afecțiuni cutanate, infecții ale căilor respiratorii, ale ochilor, urechilor sau nasului.

Cele mai întâlnite infecții provocate de apele netratate corespunzător sunt foliculitele (mici puncte albe), care se pot transforma mai târziu, dacă nu sunt tratate, în furunculoze. „De la bazine sau piscine neîngrijite mai putem contracta aşa-numitul granulom de piscină. El este provocat de o bacterie ce se multiplică în bazinele cu apă încălzită și apare pe o leziune a pielii preexistentă, manifestându-se printr-o proeminenţă violacee. Bolile de piele apar şi la contactul cu suprafeţe infectate: grătarul de la duş, pereţii bazinului, şezlongurile“, explică medicul dermatolog Mioara Ispas. Și marginile umede ale bazinului de înot pot fi sursă de infectare cu micoze a picioarelor şi a unghiilor. „Acestea se manifestă prin apariţia unor porţiuni înroşite, prin mâncărime, băşicuţe, descuamare, fisuri şi miros neplăcut“, explică medicul.

Reacții la nivelul pielii și ochilor

Mioara Ispas a atras atenția asupra clorului din piscine, care poate accentua acneea, anumite eczeme, alergii și de aceea trebuie să se facă imediat duș, cu apă potabilă. Potrivit medicului, îmbăierea în locuri neverificate poate duce la infecții stafilococice și/sau streptococice. Mioara Ispas avertizează totuși că deşi clorinarea apei din bazinul de înot distruge o mare parte a agenţilor patogeni, excesul de clor poate fi dăunător. „Pot apărea reacţii alergice, uscarea excesivă a pielii, căderea sau decolorarea părului şi agravarea acneei“, mai spune medicul. Ochii sunt cei mai sensibili la apa piscinei, ei fiind direct expuși la substanțele cu care se dezinfectează apa. Atunci când nivelul de clor este ridicat, conjunctiva (membrana care acoperă suprafaţa internă a pleoapelor şi a globului ocular) se irită.

Copiii, predispuși la astm

Clorul este utilizat, pe scară largă, pentru dezinfectarea piscinelor și a ștrandurilor pe tot continentul de mai bine de un secol, însă oamenii de știință au devenit din ce în ce mai îngrijorați de bolile pe care expunerea îndelungată sau la cantități mari de clor le poate provoca.

„Adăugat în apă, clorul este foarte eficient și poate distruge o gamă largă de bacterii și virusuri periculoase. Organizația Mondială a Sănătății consideră inofensiv clorul doar dacă nivelul este sub 1 la un milion, în apa potabilă, însă problemele apar atunci când sunt dezinfectate piscinele și se ajunge la concentrații de 2 până la 5 părți per milion“, atrage atenția toxicologul britanic Nitin Seetohul, de la Universitatea Trent Nottingham. Astfel, studii recente au dezvăluit că acei copii care înoată cel puțin o dată pe săptămână în piscine cu clor sunt de cinci ori mai predispuși să facă astm.

Diverse afecțiuni

Cercetătorii de la Universitatea Carolina de Sud au prelevat eșantioane de apă din 28 de bazine și jacuzzi publice și private și au comparat apa înainte și după utilizare, în perioadă normală și de mare afluență. După analize au identificat peste 100 de subproduse de dezinfecție, provenite din amestecul de transpirație, urină și clor. Cu cât în piscină intră mai multă lume, cu atât potențialul mutagen este mai puternic. Persoanele care intră cel mai des în bazin sunt și cele mai expuse la risc. Din acest motiv a fost observată o creștere a patologiilor respiratorii și de cancer la vezică în rândul înotătorilor profesioniști și al personalului care lucrează la bazine în Statele Unite.

Pentru a profita de avantajele prezenței în piscină fără teama de boli, se recomandă schimbarea regulată a apei, duș înainte de intrarea în bazin și, bineînțeles, abținere de la urinarea în apă, încheie metronews.fr.

După testarea eșantioanelor in vitro, rezultatele au arătat că apa din piscină era de 2,4 ori mai periculoasă decât cea de la robinet. În ceea ce privește apa din jacuzzi, aceasta prezenta un risc de 4,1 ori mai mare să producă pagube celulare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.