Perla statului român, lăsată fără niciun leu

Acționarii producătorului de gaze naturale Romgaz Mediaș, societate controlată de statul român, vor aproba la adunarea generală din 15 iunie dacă vor suplimenta suma de 547 milioane de lei pentru dividende, pe lângă cei 925 milioane de lei ce reprezintă 90% din profitul aferent anului 2016.

Suplimentarea a fost solicitată de Ministerul Energiei, acționarul majoritar al Romgaz. Scopul acestei mișcări este acela de a aduna câți mai mulți bani la bugetul statului în condițiile în care programul de guvernare al PSD cuprinde foarte multe măsuri de creștere a salariilor, pensiilor și ajutoarelor și de scădere a taxelor și impozitelor și pentru a ține în frâu deficitul care riscă să sară de 3% în 2017. Propunerea de repartizare a profitului s-a făcut luând în considerare Memorandumul Ministerului Finanţelor Publice, transmis de Ministerul Energiei prin adresa nr. 260176/1 februarie 2017, respectiv procentul de „minim 90% din profitul net realizat al anului 2016. Numai că nevoia de bani împinge guvernul să scoată mai mult de la Romgaz, una dintre cele mai profitabile societăți ale statului. Pentru dividendele din 2016, statul român va încasa 1,9 miliarde de lei de la societățile unde este acționar, cea mai mare pondere venind de la Romgaz, ceva mai bine de jumătate. Companiile de stat profitabile trebuie să prezinte un program de dezvoltare chiar dacă profitul scos pe 2016 se duce în proporție de 90% la acționari, adică tot la stat. „Fiecare companie în parte va veni să discute planul (…) de dezvoltare și se va discuta acest plan de dezvoltare (…) Guvernul s-a împrumutat nu acum, ci în anii trecuți, de pe piață (…), într-un final, inclusiv din depozitele acestor foarte puternice companii, cu dobândă. Deci noi ajungem să plătim dobândă la banii care sunt tot ai noștri (…) Asta s-a întâmplat în toți aceștia ani”, a declarat recent premierul Sorin Grindeanu.

Acesta a dat ca exemplu operatorul național de transport gaze naturale – Transgaz, precizând că a ceastă companie trebuie să devină un jucător regional. „Pe fiecare companie în parte se va discuta ceea ce au ca și plan de dezvoltare. (…) Transgazul trebuie să devină un jucător regional (…) Transgazul, în perioada următoare, în anii următori, având în vedere și dezvoltările care se prefigurează a fi făcute la Marea Neagră, trebuie să vină cu acest plan de dezvoltare. În momentul în care vine cu lucruri clare, cu lucruri care trebuie a fi finanțate, nimeni n-o să le ia acele sume de bani”, a mai afirmat Grindeanu, citat de Agerpres. Adunarea Generală a Acţionarilor Transgaz a aprobat alocarea pentru dividende a 545,5 milioane lei, echivalent cu 90% din profitul net din 2016, de 606,05 milioane lei, aşa cum a solicitat Guvernul într-un memorandum din ianuarie.

La începutul acestui an, Guvernul Grindeanu a stabilit o cotă minimă de 90% de repartizare a profitului companiilor de stat, față de 50% cât era până atunci, măsură care are ca scop atragerea unor fonduri suplimentare la buget necesare îndeplinirii programului de creștere a salariilor și pensiilor și de reducere a taxelor și impozitelor. Asta înseamnă o tăiere abruptă a fondurilor de investiții rămase la dispoziția companiilor. Această retezare a capitalului de investiții va afecta în viitor industria românească. Până în ianuarie, legislația, adică OUG 64/2001, reglementa repartizarea unei cote de „minimum 50% vărsăminte la bugetul de stat sau local, în cazul regiilor autonome, ori dividende, în cazul societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat”. Această măsură, foarte benefică pentru acţionari, a fost criticată recent de fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, pe motiv că poate dăuna evoluţiei companiilor pe termen mediu şi lung. Referindu-se la Romgaz, Nicolescu a spus că explorare nu se face, investiţii nu se fac, rezervele sunt în scădere, depozitele de stocare sunt nemodernizate, centrala de la Iernut funcţionează cu tehnologie demult depăşita etc. „Este sustenabilă pe termen mediu şi lung această abordare pentru companie şi sistemul energetic românesc? Nu cred. Avem o gândire strategică? Mi-aş dori să spun că „da” însă aş minţi. Ce avem însă? Autorităţi hotărâte să crească preţurile la gaz natural, chiar şi atunci când ele scad în toata lumea”, a afirmat Nicolescu.

Fostul ministru de Finanțe din Guvernul Ponta, Ioana Petrescu, a spus că „aceste fonduri (provenite din virarea la buget a celor peste 90% din profit) ar trebui folosite pentru investiții sau ca rezerve, în cazul în care apar situații neprevăzute”. Statul român este acţionar majoritar la 1.143 de regii autonome, societăţi comerciale şi companii naţionale. Dintre acestea, 135 sunt regii autonome şi 43 companii şi regii naţionale. Restul sunt societăţi comerciale deţinute integral sau majoritar de stat. Vestea proastă este că din cele 1.143 de companii de stat, numai 50 au avut profit în 2015, potrivit unui top realizat de Guvernul Cioloş. Acestea au obţinut un profit brut de 4,4 miliarde de lei în 2015, ceea ce corespunde unui profit net de 3,69 de miliarde de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.