Persoanele fără venit vor plăti lunar contribuţia la sănătate de 5,5% din salariul minim

Persoanele fără venit trebuie trebuie să plătească lunar contribuţia la sănătate în valoare de 37 de lei, adică 5,5% din salariul minim pe economie, dacă nu au fost înregistrate la primărie ca beneficiare ale unor ajutoare sociale.

Potrivit conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în România sunt 10,8 milioane de persoane exceptate de la plata contribuţiei la asigurările de sănătate, dintre care 4,2 milioane de copii, 3,5 milioane de pensionari cu pensii sub 740 de lei şi 3,1 milioane de persoane cuprinse în legi speciale.

Din cele 8,28 milioane de persoane care plătesc contribuţia la sănătate, 4,98 milioane sunt salariaţi şi 0,3 milioane sunt persoane fizice autorizate.

De asemenea, 2,1 milioane de persoane au pensii între 740 şi 1.000 de lei şi plătesc din 2011 5,5% contribuţia la sănătate, iar 0,9 sunt şomeri, agricultori, au asigurare facultativă sau sunt persoane fără venit.

Personele fără venit trebuie să depună o cerere la primărie pentru a beneficia de ajutor social, şi în acest caz contribuţia la sănătate va fi plătită de către primărie. În cazul în care nu pot face dovada acestui ajutor social, trebuie să plătească lunar contribuţia la asigurările sociale de sănătate, potrivit legii privind reforma sănătăţii.

Persoanele care nu au avut niciun venit în ultimii cinci ani şi nici nu au beneficiat de ajutor social vor plăti contribuţia la sănătate pe ultimele şase luni, dacă pot face dovada statutului lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.