Perspectivele pentru Ungureanu după demisia de la șefia spionilor români

Mihai Răzvan Ungureanu se pregătește să intre în politică, și nu oriunde. Sunt șanse serioase să meargă la Partidul Mișcarea Populară al lui Traian Băsescu. Așa au declarat pentru cotidianul.ro surse apropiate de cel care a deținut funcția de președinte al României între 2004 și 2014. Sursele indicate au pus pe seama acestei perspective demisia lui Ungureanu din funcția de director al Serviciului de Informații Externe și nu pe cea a altor cauze vehiculate deja.

Între PNL și PMP

În PNL e destul de greu să intre din cauză că are puțini susținători, iar democrația încă mai funcționează.

PMP pare să fie destinația, având în vedere că acolo cuvântul lui Băsescu e lege.

Strateg pentru salvarea lui Băsescu

Rolul lui Ungureanu nu va fi unul de prim-plan în PMP pentru început, ci unul de strateg al lui Băsescu. Fostul șef al SIE îl va ajuta pe ex-președintele României să pună în aplicare planul de a scăpa de perspectiva răspunderii penale prin preluarea președinției Republicii Moldova. Ungureanu are legături strânse cu Chișinăul, iar ca șef al SIE și-a consolidat aceste legături. Chiar anul trecut, când era director al spionajului românesc, Ungureanu a avut ieșiri publice pe tema Republicii Moldova.

Gorghiu, despre intrarea lui Ungureanu în PNL

Este de menționat declrația Alinei Gorghiu, președinta PNL, care a susținut că Ungureanu nu ar fi negociat intrarea în PNL. Formularea șefei peneliștilor nu exclude, însă, o viitoare negociere pentru intrarea în partid. În partea de scenariu care ține de PNL privind viitorul lui Ungureanu, la început este vizată o carieră completă de prim-ministru și nu doar una accidentală ca cea din 2012. Mai apoi vine candidatura la postul de președinte al țării.

Succesiunea de funcții, premier-președinte este posibilă în țară și la partidul lui Băsescu, dar numai după ce acesta se va fi folosit suficient de proaspătul demisionar de la șefia SIE.

Probleme medicale, puțin credibile

Prin urmare, deși există o declarație a unui parlamentar penelist și a președintelui Iohannis privind invocarea unei presupuse probleme medicale pentru care Ungureanu ar fi plecat din fruntea SIE, nu starea de sănătate l-a împins către demisie ci perspectiva unei cariere politice.

Viziunea lui Ungureanu despre Republica Moldova

În decembrie 2015, Ungureanu a afirmat, la Iaşi, că Republica Moldova se afla, atunci, într-un punct de răscruce al raporturilor pe care le are cu Uniunea Europeană şi cu Occidentul democraţiei liberale, în general, potrivit AGERPRES.

Ungureanu răspundea, la o conferinţă găzduită de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, unei întrebări venite din partea auditoriului privind situaţia din Republica Moldova, el afirmând că speră ca această ţară să facă tot ceea ce se poate pentru a valorifica instrumentele pe care astăzi Uniunea Europeană i le pune la dispoziţie pentru a se întări ca stat şi, în egală măsură, pentru a deveni o ţară prosperă şi viabilă în viitorul apropiat.

Și pe când nu fusese numit la șefia SIE dar era în politică printr-un partid satelit al lui Băsescu, Ungureanu o ținea tot cu Republica Moldova.

Atunci, ca preşedinte al Forţei Civice el spunea, conform RFI România, că în cazul în care conflictul din Ucraina se extinde spre zonele sud-estice ale ţării, lucru care e „foarte posibil”, Republica Moldova îşi va vedea suveranitatea pusă în pericol.

Presupuse scandaluri, negate de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut, printr-un SMS, în urmă cu trei luni, lui Mihai Răzvan Ungureanu, să-şi dea demisia.

Mărul discordiei dintre cei doi ar fi pozele care au circulat în presă în octombrie 2015 ce îl înfățișau pe Dan Mihalache, șeful de atunci al Cancelariei Prezidențiale, dormind în mijlocul unei delegații oficiale aflate la Belgrad.

Conform presupunerilor vehiculate în media, Iohannis ar fi bănuit că oameni apropiați SIE ar avea un amestec în această afacere.

S-a speculat iniţial că Iohannis l-ar vrea plecat pe Ungureanu, după ce s-ar fi lăudat că va fi viitorul președinte din 2019.

Informații despre posibila plecare a lui MRU din fruntea SIE au apărut încă de acum o jumatate de an. Mai multe publicații au anunțat, pe surse, că Iohannis i-ar fi cerut demisia lui MRU după ce acesta a intrat în conflict cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Procurorul șef al DNA, Codruța Kovesi, a declarat, în luna aprilie, că de când se află la conducerea DNA „nu a primit nici o sesizare de la Serviciul de Informații Externe”, precizând „că este ilegal să deții informații referitoare la posibile infracțiuni și să nu sesizezi Direcția Națională Anticorupție”.

Apoi a apărut scandalul Black Cube, o afacere ce viza spionarea și intimidarea șefei DNA.

Și după aceste episoade, au apărut informații, tot pe surse, conform cărora între Iohannis și Ungureanu este o relație tensionată și că președintele i-ar fi cerut, iar, lui Ungureanu demisia de la șefia SIE.

Șeful Comisiei parlamentare pentru controlul, deputatul Mihăiță Calimente, a declarat că Ungureanu i-ar fi comunicat că a plecat din fruntea SIE, ”strict din motive medicale”. La fel a spus, mai apoi și Iohannis care a precizat că nu a avut vreun conflict cu Ungureanu.

Iohannis a spus, luni seara, după demisia lui Ungureanu, că nu ar fi avut cu acesta vreun conflict.

La câteva ore după demisia lui Ungureanu a fost anunțată o emisiune specială la postul național public de televiziune, TVR 1, în care invitată era șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.