Pesediștii și-l cer șef în continuare pe Dragnea: „Democrația e în pericol”

Cu două zile înainte ca Liviu Dragnea să-și depună mandatul de președinte executiv al PSD, potrivit anunțului său făcut vineri, mai multe organizații ale partidului au făcut zid sâmbătă în jurul acestuia, elogiindu-l și cerând public să nu se retragă.

Atacând direct sentința de condamnare cu suspendare dată vineri de instanța supremă, pesediști din teritoriu îi solicită lui Dragnea să rămână alături de Victor Ponta la conducerea partidului.

Organizația PSD Ilfov condusă de senatoarea Gabriela Firea reclamă că „într-o democrație, prezența la vot nu poate fi considerată un folos necuvenit”, iar „ce i se întâmplă lui Liviu Dragnea în aceste zile i se va putea întâmpla de acum înainte oricărui lider politic în următoarele campanii”.

În lumina acestei traduceri a sentinței de vineri, filiala PSD condusă de Firea a anunțat că „îl susține în continuare pe Liviu Dragnea pentru ocuparea funcției de președinte executiv al partidului”.

„Dacă un vector de opinie dintr-un partid va trebui să se gândească de două ori înainte să-și îndemne sustinătorii să iasă la vot, va deveni evident atunci că democrația din România suferă grav. (…) Sper ca toți colegii mei să fie de acord că Liviu Dragnea trebuie să își continue munca de președinte executiv al PSD, deoarece, într-o democrație, prezența la vot nu poate fi considerată un folos necuvenit”, a declarat Gabriela Firea, președintă a PSD Ilfov, citată într-un comunicat de presă transmis sâmbătă seara.

O reacție similară de susținere a numărului 2 din Partidul Social-Democrat a venit sâmbătă și din partea PSD Bihor, care afirmă că a Dragnea „a fost pedepsit pentru faptul că și-a făcut datoria în mod exemplar față de partidul pe care îl conduce”.

„Deoarece Liviu Dragnea a fost pedepsit pentru faptul că și-a făcut datoria în mod exemplar față de partidul pe care îl conduce ca președinte executiv alături de președintele Victor Ponta, îi solicităm să renunțe la demisia anunțată și ne reafirmăm sprijinul pentru echipa: Victor Ponta președinte și Liviu Dragnea președinte executiv. Solicităm Biroului Permanent Național care se va întruni luni, 18 Mai 2015, să țină cont și de poziția membrilor PSD din Bihor de a nu accepta demisia din funcție a președintelui executiv Liviu Dragnea, care a fost făcut vinovat doar pentru faptul că și-a făcut datoria față de PSD”, a transmis PSD Bihor într-un comunicat sâmbătă.

PSD Maramureș, care își arată de asemenea susținerea pentru Liviu Dragnea, nu ezită la rândul său să atace direct instanța supremă, calificând sentința de vineri „un precedent periculos pentru democrația din România”.

„Conducerea Partidului Social Democrat (PSD) Maramureș, precum și primarii PSD din întreg județul consideră că Liviu Dragnea trebuie să rămână, în continuare, președinte executiv al partidului și consideră că sentința de vineri a Înaltei Curți de Casație și Justiție creează un precedent periculos pentru democrația din România, pentru oricine dorește să facă campanie. Într-o democrație normală, prezența la vot nu poate fi considerată un folos necuvenit. Acest verdict poate afecta partidele care îndeamnă oamenii să vină la vot în alegeri, dacă această practică este condamnată, susțin reprezentanții PSD din administrația locală și județeană„, a transmis PSD Maramureș într-un comunicat.

„Noi îl susținem să rămână în continuare în funcția politică, deoarece nu a fost condamnat pentru fapte de corupție, ci pentru faptul că a îndemnat cetățenii să participe la vot, cei 7,4 milioane de cetățeni care și-au dorit ca Băsescu să plece. Prezența la vot nu poate constitui un folos necuvenit într-o societate democratică și dreptul de a vota, de a decide cine să ne conducă și cine să fie suspendat reprezintă cel mai important câștig obținut de acest popor în urma Revoluției din 1989”, spun primarii PSD Maramureș și reprezentanții conducerii executive a PSD Maramureș, conform comunicatului.

Mai reținut în a comenta decizia instanței, președintele PSD Olt Paul Stănescu îi cere lui Dragnea același lucru: să rămână președinte executiv al partidului.

„Considerăm că domnul Liviu Dragnea trebuie să facă parte în continuare din echipa Partidului Social Democrat, întrucât proiectele asumate în fața electoratului trebuie continuate și finalizate. Nu comentăm decizia justiției, dar considerăm că acțiunile domnului Dragnea, în calitate de coordonator al unor campanii electorale, au fost în litera și spiritul legii și au avut drept scop mobilizarea electoratului nostru și nimic altceva. Pe cale de consecință, în numele a milioane de cetățeni pe care PSD îi reprezintă, îi solicităm domnului Liviu Dragnea să revină asupra deciziei de a demisiona din funcțiile deținute pe linie politică și de a continua, în echipă cu domnul Președinte Victor Ponta, proiectele pe care ni le-am asumat cu toții în fața românilor”, a transmis PSD Olt sâmbătă seara într-un comunicat semnat de Paul Stănescu.

Liderul PSD Gorj, Ion Călinoiu și l-ar fi dorit pe Dragnea menținut și în Guvern.

”Îmi exprim solidaritatea față de președintele executiv al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea. Consider că trebuie să rămână în continuare în fruntea formațiunii noastre politice dar și la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Nu comentez decizia instanței, însă acțiunea domnului Dragnea, de coordonare a Referendumului din 2012, nu a reprezentat altceva decât un gest mobilizator, dreptul la vot fiind prevăzut de Constituția României. Faptul că și-a anunțat demisia din funcțiile pe care le deține, atât politice cât și guvernamentale, dovedește că este o persoană demnă, cu înaltă probitate morală”, a comentat Călinoiu după condamnarea la un an cu suspendare a lui Liviu Dragnea.

PSD și Revoluția

În replică la verdictul dat de instanța supremă vineri, pesediștii nu au ezitat să invoce inclusiv Revoluția din 1989 pentru a explica cât de „nedreaptă” e sentința în cazul Dragnea.

„După Revoluția din decembrie 1989, unul dintre cele mai mari câștiguri obținute de români a fost dreptul de a alege, de a decide cine să-i conducă și cine să plece. Românii și-au dorit să trăiască într-un stat democratic, iar sentința în cazul Liviu Dragnea, în opinia mea, pune sub semnul întrebării acest drept fundamental pentru o reală democrație. Într-un stat democratic, prezența la vot nu poate fi considerată în niciun caz un folos necuvenit. Trebuie să recunoaștem că democrația românească, pentru care mulți și-au dat viața în timpul revoluției este în pericol. Este un precedent periculos pentru România, pentru oricine dorește să se implice într-o campanie electorală”, a transmis președinte PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, mesaj care s-a regăsit la mai multe organizații ale PSD.

Liviu Dragnea și-a dat demisia vineri din Guvern după condamnarea la un an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului și a anunțat că luni „va fi pe masa BPN” al PSD mandatul său de președinte executiv al partidului.

Victor Ponta a sugerat însă, încă de vineri, că nu ar fi de acord cu plecarea lui Dragnea din fruntea PSD. „Referitor la funcția politică din PSD, am fost ales cu domnul Dragnea, luni le spunem colegilor ce am făcut și ce putem face pe viitor pentru ca PSD să poată participa la alegeri”, a declarat Ponta vineri, la sediul PSD.

Ulterior, mai multe organizații ale partidului au transmis public că și-l doresc în continuare pe Liviu Dragnea președinte executiv. O decizie privind viitorul lui Dragnea în cadrul PSD este așteptată luni, când are loc o ședință a partidului.



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.