Peste 4.000 de persoane au fost vaccinate, duminică, în cele patru centre deschise în Capitală

Peste 4.000 de persoane au fost vaccinate contra A/H1N1 în Capitală, duminică, până la 16.00, oră la care procesul de imunizare era întrerupt deja în Spitalele Colentina, Fundeni şi Oftalmologic, a declarat, pentru NewsIn, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Potrivit lui Streinu-Cercel, la centrele de la Spitalul Fundeni şi Spitalul de Oftalmologie au fost vaccinate duminică, aproape 1.000 de persoane, la Spitalul Colentina, peste 1.100, iar la Institutul "Matei Balş", peste 2.000.

"Vaccinarea a fost întreruptă la cele trei spitale, potrivit programului pe care l-am anunţat, însă mai continuă la <Matei Balş>, pentru că mai sunt câţiva oameni care aşteaptă. Vom termina însă şi aici în curând, pentru că medicii şi asistenţii sunt foarte obosiţi. De mâine (luni – n.r.), bucureştenii vor avea la dispoziţie cele 18 centre deschise de primărie şi cele două deschise la Institutul de Sănătate Publică şi la Institutul Cantacuzino", a precizat secretarul de stat.

Cele 18 centre deschise de municpalitate vor funcţiona în spitalele administrate de municipalitate, respectiv Spitalul Clinic "Sf. Maria", Spitalul Clinic de Obsetrică şi Ginecologie "Filantropia", Spitalul Universitar de Stomatologie "Prof. Dr. Dan Theodorescu", Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila", Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic de Ortopedie "Foişor", Centru de Boli Reumatismale "Dr. Ion Stoia, Spitalul de Pneumofiziologie "Sf. Ştefan", Spitalul Clinic "Caritas", Spitalul Clinic "N. Malaxa", Spitalul Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu", Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş", Spitalul Clinic "Colţea", Spitalul de Bolnavi Cronici şi Geriatrie "Sf. Luca", Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice "Prof. Dr. Scarlat Longhin", Spitalul Clinic "prof. Dr. Th. Burghele" şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu".

"Vom încerca să deschidem aceste centre pe la 9-10 dimineaţa, dar încă nu avem stabilit un orar fix, pentru că abia s-a luat această hotărâre şi trebuie să ne organizăm. În mod normal, cum spitalele sunt deschise nonstop, vom încerca, aşa cum am făcut şi în weekend la Colentina, să funcţionăm şi peste noapte", a declarat, pentru NewsIn, directorul Administraţiei Spitalelor, Marius Savu.

Al 21-lea centru de vaccinare va fi deschis, la ora 11.00, la cabinetul medical din Pasajul Universităţii. Potrivit primarului general Sorin Oprescu, este posibil ca programul acestui centru să fie prelungit şi peste noapte dacă va fi nevoie. În plus, în centrele universitare va continua vaccinarea cadrelor didactice şi a studenţilor, iar în licee va fi realizată în continuare imunizarea elevilor.

Ministerul Populaţiei recomandă populaţiei, ca alternativă la centrele de vaccinare, să apeleze şi la medicii de familie, în scopul imunizării contra gripei porcine.

Sâmbătă, în centrele din Bucuresti au fost vaccinate 5.475 de persoane – 2.950 la "Matei Balş", 1.600 la Colentina, 850 la Spitalul de Oftalmologie şi 75 la Spitalul Fundeni, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Mulţi dintre cei care au stat la coadă la centrele din Capitală spuneau că sunt îngrijoraţi de numărul în creştere al deceselor cauzate de A/H1N1, alte persoane invocând faptul că medicii de familie la care sunt arondaţi nu au intrat, deocamdată, în posesia dozelor de vaccin.

Ministerul Sănătăţii a dispus ca toate spitalele de boli infecţioase din ţară, dar şi alte unităţi sanitare, să deschidă, luni, centre de vaccinare antipandemică, pentru a creşte rata de vaccinare în această perioadă de plin val al infectărilor cu A/H1N1. Centrele vor fi destinate în special persoanelor neasigurate sau care nu au medic de familie.

Autorităţile recomandă vaccinarea ca fiind cel mai eficient mijloc de prevenire a infectării. Medicii de familie sunt obligaţi să vaccineze contra gripei porcine fiecare persoană care îi solicită, în caz contrar ei fiind sancţionaţi de Ministerul Sănătăţii, potrivit lui Adrian Streinu-Cercel, care a precizat că vaccinul nu are efecte adverse semnificative, fiind o metodă sigură de apărare.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, până sâmbătă au fost vaccinate aproximativ 270.000 de persoane. Până pe 3 ianuarie numărul celor vaccinaţi era de 210.000, după această dată numărul solicitărilor crescând de cel puţin zece ori. Până la finele anului trecut, se vaccinaseră contra gripei porcinei 166.000 de persoane, dintre care 40.000 doar în ultima săptămână a lui 2009.

Pacienţii cu simptome de gripă porcină trebuie să se prezinte la medic în 24 de ore sau în cel mult 48 de ore de la apariţia acestora, pentru ca tratamentul cu antivirale să fie eficient şi pentru a evita complicaţiile grave, mai spune prof. dr. Streinu-Cercel.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, cei care constată că au simptomele specifice bolii, respectiv tuse seacă, febră, secreţii nazale apoase, stare generală proastă şi, ocazional, jenă în gât, trebuie să fie consultaţi cât mai repede de medicul de familie sau de cei de la secţia de boli infecţioase a celui mai apropiat spital.

Până duminică, în România au murit 85 de pacienţi din rândul celor infectaţi cu A/H1N1. NewsIn

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.