Peste 5.000 de consilieri traseişti îşi vor pierde mandatul

Autogol de zile mari al PSD. După un scurt război PNL – PSD, în comisia juridică a Senatului, liberalii au reuşit să se impună la ordonanţa traseiştilor. Ce prevăd amendamentele PNL.

Consilierii traseişti, la un „plen” de a-şi pierde mandatul

După o şedinţă cu scandal monstru în Comisia juridică a Senatului, PNL a reuşit să amendeze drastic forma OUG 55/2014 adoptată în Camera Deputaţilor. Dacă în plenul Senatului va trece noua formă a ordonanţei, atunci peste 5.000 de consilieri locali şi judeţeni îşi vor pierde mandatul, îar în jur de 500 de primari vor fi obligaţi să se întoarcă la partidele de la care au plecat. Reamintim, OUG/55/2014, cunoscută şi sub numele de „ordonanţa traseiştilor”, a permis în toamna anului 2014 ca primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni să poată, fără vreo restricţie, să-şi părăsească partidul care i-a propulsat pe liste şi să se înscrie în orice alt partid. Ordonanţa a fost atacată la Curtea Constituţională, iar judecătorii CCR au decis că toţi consilierii judeţeni şi locali care au migrat să-şi piardă mandatul, dar în ceea ce priveşte primarii, s-a decis că nu îşi pierd mandatul, dar nu a exclus reîntoarcelor lor la partidele din care au făcut parte înainte de adoptarea ordonanţei. La Cameră însă, majoritarii nu au ţinut cont de decizia CCR.

Ce s-a decis în Comisia juridică a Senatului

Amendamentele promovate de PNL şi votate în comisie, prevăd:

  • Toate efectele juridice, politice sau de altă natură, produse ca urmare a exprimării opţiunii de către persoanele prevăzute la alineatul (1) (…) se înlatură în integralitate.

  • În cel mult 7 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentei legi, consiliile judeţene şi locale se vor întâlni într-o şedinţă extraordinară pentru a lua act, prin hotărîre adoptată prin vot deschis, de încetarea mandatelor consilierilor judeţeni şi locali care au optat pentru apartenenţa la un alt partid politic decât cel al cărui membru era la data la care a fost ales.

  • Primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean redobândesc calitatea de membru al partidului politic pe a cărei listă a fost ales.

PSD şi-a dat un autogol de zile mari

Şedinţa comisiei a debutat cu scandal. Cei din PSD nu au vrut ca dezbaterea OUG 55/2014 să fie introdusă pe ordinea de zi. Având avantajul că deţin preşedinţia comisiei, liberalii au reuşit, după discuţii aprinse să o introducă pe ordinea de zi. În momentul în care senatorii PNL au prezentat cele 3 amendamente mai sus enunţate, cei 4 senatorii PSD în primă instanţă au protestat, după care au părăsit şedinţa. Un autogol de zile mari. Pentru că în sală au rămas senatorul UDMR, Pataki Csaba şi senatoarea UNPR, Ruxandra Jipa, iar cu cei 5 senatori PNL, cvorumul de lucru nu a fost afectat. Cele 3 amendamente au trecut cu 5 voturi „pentru” (PNL), 1 „contra” (UNPR) şi o abţinere (UDMR). Atât preşedintele comisiei, senatorul PNL, Cătălin Boboc, cât şi senatorul PNL, Cristian Bodea, au declarat pentru Cotidianul.ro, că înainte de a ajunge în plen, mai este necesar şi raportul comisiei de administraţie-publică. „Am pus în acord ordonanţa cu decizia CCR. Amendamentele noastre respectă adliteram ce au spus judecătorii CCR. Nu avem emoţii la comisia pentru administraţie, pentru că PNL are 5 voturi acolo şi amendamentele vor trece” (Cristian Bodea). „PSD a jucat o carte foarte proastă, părăsind şedinţa. Pleacă din start cu 4 voturi în minus. Dacă la comisia de administraţie se va înregistra un scor de 6-5 împotriva amendamentelor noastre, la general scorul va fi de 10 „pentru”, 7 „contra” şi 1 abţinere în favaroarea amendamentelor propuse” (Cătălin Boboc).

Ce urmează

Aşa cum au arătat cei doi senatori PNL, urmează ca şi la comisia pentru administraţie publică să se dezbată OUG 55/2014 şi să se voteze un raport. După ce va ieşi din această comisie, ordonanţa va ajunge în plen. De aici s-ar putea să înceapă unele probleme. Nu se ştie cât de interesat este preşedintele Senatului (C.P.Tăriceanu) şi cât de interesaţi sunt majoritarii din Biroul Permanent al Senatului (PSD + UNPR) pentru a o introduce rapid pe ordinea de zi. Pentru simplul motiv, că PSD, UNPR şi ALDE (grup Tăriceanu +PC) au fost grupările politice care au beneficiat din plin de aprobarea traseismului politic al aleşilor locali. În acelaşi timp însă, s-ar putea ca o eventuală tragere de timp să mai resusciteze „strada”, mai ales că interzicerea traseismului politic reprezintă una dintre revendicările care s-au pus pe tapet în ultimele zile.

Ce s-a întâmplat în Camera Deputaţilor

Pe 17 septembrie 2014, în Camera Deputaţilor cu toate voturile PSD, UNPR, ALDE legea de aprobare a ordonanţei traseştilor nu a reuşit să întrunească numărul suficient de voturi pentru a trece. Ulterior, pe 2 octombrie 2014, ordonanţa trece prin adoptare tacită. Pe 9 decembrie 2014, ordonanţa este adoptată de Senat. Pe 11 decembrie, PNL contestă delega de aprobare a OUG 55 la Curtea Constituţională. Judecătorii CCR dau parţial dreptate contestatarilor – consilierii locali şi judeţeni care au migrat îşi pierd mandatul, primarii nu pot fi demişi. În Cameră, deputaţii din coaliţia aflată la guvernare (PSD, UNPR şi ALDE) nu au ţinut cont de decizia CCR, pe care au ocolit-o cu abilitate. Pe 25 februarie 2015, cu 203 voturi „pentru” (PSD, UNPR, PC, grup Tăriceanu, Noua Democraţie minorităţi şi 2 deputaţi PMP), 105 „contra” (PNL şi câţiva deputaţi din grupul Geoană) şi 22 abţineri (UDMR şi câţiva neafiliaţi) s-a respins OUG 55/2014, dar s-a introdus următorul articol, promovat de PSD: „Toate efectele juridice, politice sau de altă natură, produse ca urmare a exprimării opţiunii de către persoanele prevăzute la alineatul (1) al articolului unic din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 se păstrează în integralitate”. Cu alte cuvinte, acest articol ignora decizia CCR şi permitea consilierilor locali şi judeţeni să rămână în partidele în care au migrat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.