„Peştii cred că eu sunt concurenţa”, spune Iana Matei, combatantă asiduă a traficului uman, declarată Europeanul Anului 2010 în America

În ziua în care, în Haiti, a avut loc un nou cutremur, şeful Misiunii FMI enunţă agenda serioasă de reforme pentru România în acest an, iar Grecia se apropie de faliment şi euro se depreciază încontinuu, agenţiile de ştiri dau şi o ştire pozitivă: românca Iana Matei a fost desemnată Europeanul Anului de către revista Reader’s Digest. Ce înseamnă asta?În istoria de 15 ani a acestui premiu, acordat de cele 19 ediţii europene ale publicaţiei, este pentru prima dată când distincţia se acordă unui român. Gândul a scris povestea acestei femei.

Iana Matei a ajutat peste 420 de victime ale traficului de fiinţe vii. Le-a luat de pe stradă şi nu le-a mai lăsat să revină acolo. În adăpostul ei – devenit astăzi o casă cu două etaje, a cărei adresă este secretă – au ajuns sute de copile şi adolescente. Cea mai tânără victimă are 13 ani, iar cea mai bătrână – 29. Acum, în centrul din Piteşti se află 10 fete şi un bebeluş, de doar trei săptămâni. Pentru că una dintre copile abia a născut. La adăpost, fetele stau un an de zile, timp în care merg la şcoală şi au îngrijire, hrană, asistenţă medicală şi consiliere psihologică la centru, care le devine astfel casă. Dacă sunt minore însă, rămân până la 18 ani. Urmează cursuri de calificare profesională, li se găseşte un loc de muncă, iar banii câştigaţi li se depun într-un cont bancar.

Adesea li se schimbă şi identitatea, fie prin hotărârea procurorului, fie pe cale administrativă. Niciun traficant ori peşte nu renunţă la fetele lui uşor, aşa că Iana Matei se bate pentru ele. La propriu. Are contract cu o firmă de pază şi securitate, care asigură protecţie adăpostului. Adesea însă, femeia le adună pe fete din stradă ori din baruri, unde sunt trimise de traficanţi. Cu metode doar de ea ştiute, le ia cu o maşină şi le duce direct la adăpost. 

Citește mai mult pe Gândul.info

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Izabela Niculescu 253 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.