Petrolul ieftin i-a lăsat fără bani pe teroriştii din Statul Islamic

Ieftinirea petrolului în ultimele 12 luni cu 50% a lovit în sursele de venituri ale grupării teroriste Statul Islamic (ISIS). Chiar şi cu 60% din producţia de ţiţei a Siriei la îndemână, jihadiştii nu reuşesc să scoată un profit bun din exploatarea câmpurilor pentru că ei vând petrolul cu un discount considerabil pe piaţa neagră, în special în Turcia. În plus, recentele bombardamente din zona ocupată de ei au distrus infrastructura de transport şi de exploatare a zăcămintelor, scrie CNN. Conform agenţiei Verisk Maplecroft, încasările Statului Islamic din vânzarea petrolului au scăzut la 500.000 de dolari/zi faţă de 1,6 milioane de dolari/zi cât obţinea vara trecută.

Din această cauză, teroriştii au început să perceapă taxe de protecţie localnicilor din teritoriile ocupate. Astfel, funcţionarii rămaşi captivi sau pensionarii vor trebui să îşi împartă veniturile pe care le primesc de la puterea de la Bagdad cu teroriştii. „Până acum, echivalentul sumelor strânse din aplicarea acestei taxe a Statului Islamic se ridică la câteva sute de milioane de dolari”, susţin oficialii Verisk Maplecroft, citaţi de CNN. În afară de această corvoadă, Statul Islamic percepe 10% din valoarea încărcăturii camioanelor care tranzitează rutele aflate sub controlul lor şi 2,5% din veniturile pe care le încasează magazinele aflate pe teritoriul ocupat.

La începutul acestui an, teroriştii au făcut public bugetul de 2015. Ei se aşteaptă să încaseze 2 miliarde de dolari în special din contrabanda cu petrol, din jafuri, pe măsură ce trupele cuceresc teritorii noi, răscumpărări de ostatici şi diverse donaţii venite din lumea arabă. În afară de astea, Statul Islamic se mai finanţează din spargerea băncilor din Irak. „Statul Islamic a devenit gruparea teroristă cea mai bogată”, afirma recent International Business Times, după furtul a 429 de milioane de dolari de la Banca Centrală din Mosul. De altfel, acest oraş din nordul Irakului reprezintă centrul financiar al teroriştilor.

În plan militar, în ultima săptămână, armatele jihadiste au ocupat oraşul Ramadi, aflat la vest de Bagdad, şi au pus mâna pe oraşul sirian Palmir, lângă care se afla situl Palmyra.

Principalul motiv al scăderii cotaţiilor ţiţeiului în ultimele luni este surplusul de producţie din partea tuturor marilor producători, SUA, Rusia şi mai ales statele OPEC. Încăpăţânarea membrilor OPEC de a ţine producţia sus şi chiar de a o majora în pofida preţurilor mici a stârnit speculaţii că pe pieţele lumii se duce un război al preţurilor prin care americanii şi saudiţii încearcă să destabilizeze economia rusească.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.