Piața gazelor va fi complet liberă de la 1 aprilie

Ministerul Energiei a confirmat că liberalizarea pieței gazelor va începe cu 1 aprilie 2017, susținând că nu există motive pentru amânare.

„Am analizat toate observațiile si nu au fost identificate argumente tehnice suficiente pentru ca România să amâne din nou un proces care ar fi trebuit implementat încă din 2007, anul intrării țării noastre în Uniunea Europeană, existând în schimb o serie de riscuri. Mă refer, în primul rând, la reluarea de către Comisia Europeană a procedurii prin care statul român poate suferi amenzi europene, dar și la pierderea a peste 180 de milioane de euro pentru interconectorul , atât de necesar pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale a României. Legat de temerile din spațiul public privind o posibilă creștere substanțială a prețului gazelor la populație după momentul liberalizării, aceasta este, de asemenea, nejustificată. Populația va fi protejată până la 30 iunie 2021 prin prețuri finale reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Un alt avantaj ar fi că, după 1 aprilie 2017, tranzacționarea gazelor naturale se va face în condiții de eficiență economică printr-un proces transparent de achiziție care va permite accesul nediscriminatoriu al tuturor paticipanților la piață”, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.

La 1 aprilie se va liberaliza strict prețul de achiziție a gazelor naturale, care reprezintă doar un element din prețul final plătit de consumatorii casnici, alături de tarifele de transport, distribuție, furnizare și înmagazinare care compun factura consumatorului final. Totodată, liberalizarea pieței gazelor este necesară pentru a se crea un mediu competitiv, transparent și echitabil, atât pentru operatorii din această piață, cât și pentru consumatori. Impactul la populaţie va fi de 1-2%, a declarant recent şeful ANRE, Nicolae Havrileţ.

Procesul de liberalizare a pieței autohtone a gazelor naturale nu este legat doar de scumpirea sau ieftinirea gazelor ci privită ca o transformare într-o piaţă care funcţionează după regulile de competiţie, a precizat Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferință pe teme energetice. “La gaze, liberalizarea de care vorbim – aici se fac multe comentarii şi confuzii – nu înseamnă neapărat cum evoluează preţurile, este de fapt formula de a simplifica o decizie şi un proces extrem de complicat în a înlocui transformarea unui sector vital pentru România, care este sectorul de gaze, într-un sector funcţional pe principiile economiei de piaţă. Liberalizarea nu înseamnă doar cum evoluează preţul, ci înseamnă ce mecanisme am pus la punct să funcţioneze piaţa după regulile de competiţie, care sunt regulile pe care jucătorii trebuie să le respecte şi cum funcţionează pieţele principale, secundare şi derivate în sectorul respectiv, cum asiguri protecţia unei categorii de consumatori şi cum creezi o predictibilitate din punctul de vedere al evoluţiei inputurilor economice, care, sigur că da, până la urmă înseamnă preţuri şi tarife”, a spus Calotă. Mai exact, într-o piață 100% liberalizată prețul este dat de cerere și ofertă, nu de autoritatea de reglementare, ANRE în acest caz. În acest caz, consumatorul poate să se îndrepte către orice furnizor dorește.

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), din care fac parte cei mai importanți distribuitori ((Delgaz Grid, fostă E.ON Energie, și Engie, fostă GDF Suez Energy Romania) susține că în prezent piața internă a gazelor naturale nu îndeplinește în acest moment condițiile pentru liberalizarea pieței la 1 aprilie invocând patru motive: dereglementarea preţurilor de achiziţie la gazele naturale ar conduce la o creştere a preţului final al acestora pentru clienţii casnici şi pentru producătorii de energie termică, ce beneficiază, astăzi, de un preţ de achiziţie stabilit prin hotărâre a Guvernului; dereglementarea graduală a achiziţiei gazelor naturale nu constituie o barieră pentru stimularea competiţiei dat fiind că şi la acest moment orice client, inclusiv cei casnici, îşi poate schimba furnizorul de gaze naturale; dereglementarea graduală a achiziţiei gazelornaturale nu ar trebui să constituie un temei de infringement cu privire la alocarea fondurilor europene pentru proiectul de infrastructură BRUA (un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria și Austria, n.r.) atâta timp cât, independent de procesul de liberalizare, exporturile de gaze naturaleînafaraţării nu pot fi realizate din motive tehnice; companiile de distribuţie şi furnizare reglementată de gaze naturale practică un tarif de distribuţie respectiv o marjă de furnizare care sunt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei din România şi reprezintă astăzi în jur de 30% din prețul final al gazelor naturale (fără taxe).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.