Piața românească de capital a fost invadată de brokeri falși

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mircea Ursache, a dezvăluit că până în prezent au fost descoperiți, scoși din piață și cercetați peste 300 de brokeri falși.

„De vreo doi ani tot primeam semnalări din partea mai multor persoane fizice legat de faptul că au fost contactați de brokeri care le ofereau în special în piața Forex (este o piață internațională de schimb valutar în care participanții câștigă din diferența cursurilor valutare internationale, n.r.) tranzacții pe operațiuni binare și la care partea suspectă era că banii nu erau puși în contul brokerului, nu exista o contraparte centrală care să gestioneze transferul, deci după cum știți o contraparte se constituie în cumpărător pentru vânzător și în vânzător pentru cumpărător, și că în finalul operațiunii banii erau pierduți.

Investigațiile noastre au arătat că toți acești brokeri nu erau decât angajații unor SRL-uri și unor call-center-uri și că aceia care îi angajaseră foloseau platforme înmatriculate în alte state decât România. În aceste condiții, am demarat împreună cu instituțiile abilitate ale statului verificările acestora și iată că au fost depistați aproape 300 de astfel de brokeri falși care în aceste zile sunt audiați și urmează să suporte consecințele legale”, a declarat Mircea Ursache. Oficialul ASF susține că în prezent piața de capital s-a însănătoșit și că românii trebuie să investească pentru că se câștigă.

Conform acestuia, toate firmele care lucrează cu pașaport în România sunt companii autorizate și că nu este nicio problemă dacă sunt autorizate într-un stat european. De asemenea, Ursache a declarat că în aceste cazuri menționate mai sus pierderea este a investitorilor și nu poate fi compensată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.