Pierdere de timp şi bani sau cea mai mare schimbare socială din istorie?

Guvernul finlandez se pregăteşte pentru un experiment pe care orice adept al neoliberalismului l-ar considera pieredere de timp şi de bani. Un experiment care presupune bani pentru a nu face nimic. În viziunea finlandezilor însă, este vorba despre proiectarea celei mai mari reforme sociale din istorie.

În Finlanda este pe cale să înceapă un experiment în cadrul căruia grupuri selectate aleator de câte 2.000-3.000 de persoane care primesc ajutoare de şomaj vor primi câte 560 de euro pe lună, adică salariul minim pe economie. Acest venit va înlocui ajutorul de somaj. Experimentul va dura doi ani şi va încerca să arate în ce măsură salariul minim poate reduce sărăcia, excluziunea socială, birocraţia şi în ce măsură poate duce la reducerea şomajului.

Guvernul finlandez a introdus proiectul de lege pentru acest experiment pe 25 august. Iniţial, scopul era mai ambiţios, motiv pentru care mulţi experţi au criticat forma sa finală, care nu ar putea oferi informaţii decât despre un singur aspect – dacă eliminarea beneficiilor sociale îi va încuraja pe şomeri să se întoarcă în câmpul muncii.

Chiar şi asa, scrie demoshelsinki.fi, cel mai mare experiment naţional privind venitul minim reprezintă un pas mare pentru guvernanţa experimentala, o transformare căreia actualul program al statului finlandez i-a dat o mare importanţă. În plus, experimentul din Finlanda poate stabili liniile directoare ale unei politici unniversale a venitului minim. În felul acesta, experimentul finlandez ar putea duce la cea mai mare transformare societală din toate timpurile.

Experimentul este privit cu interes cel puţin în Elveţia, acolo unde reforma venitului minim a fost respinsă prin referendum în iunie 2016), în Statele Unite (unde în Oakland, California, se desfăşoară un experiment asemănător) şi în Olanda (la Utrecht urmează să înceapă un astfel de experiment).

În cazul experimentului finlandez, oficialii guvernamentali au arătat că este vorba de testarea unui nou element ce se poate adăuga sistemului securităţii sociale din ţară. Însă în alte state venitul minim începe să fie văzut ca o soluţie împotriva inegalităţii tot mai mari aduse de automatizarea activităţilor de rutina şi de robotizare. Politicienii finlandezi nu au făcut în mod explicit legături cu aceste fenomene.

Experimentul din Finlanda va deschide calea către alte 20 de experimente la scară largă ce vor fi anunţate în următoarele luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.