Pierderi incredibile la Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea (FP), cel mai mare fond de investiţii închis din lume (fond care nu face emisiune continuă de titluri proprii), a raportat în 2015 pierderi de 565,1 milioane lei, comparativ cu un profit de 427,18 milioane lei în anul anterior, potrivit rezultatelor preliminare ale societăţii.

”Principalul factor care a determinat pierderea contabilă semnificativă în anul 2015 a fost modificarea de valoare justă netă negativă nerealizată aferentă participaţiilor clasificate la valoare justă prin profit sau pierdere conform IFRS, în principal generată de OMV Petrom SA, ca urmare a evoluţiei negative a preţului acţiunii acestei companii în anul 2015.

Pierderea contabilă curentă şi cele reportate vor fi acoperite din profiturile contabile aferente exerciţiilor financiare viitoare”, se se spune în raport. La 31 decembrie 2015, capitalurile proprii totale au fost de 12,05 miliarde de lei, în scădere cu 9,7% comparativ cu valoarea de la 31 decembrie 2014, de aproximativ 13,35 miliarde de lei.

Fondul a raportat, la aceeaşi dată, o valoare a activului net de 12,088 miliarde de lei şi o valoare a activului net pe acţiune de 1,1564 lei (un randament total negativ al VAN pe acţiune de 0,6% comparativ cu 31 decembrie 2014).

”Cu toate că din cauza acestei situaţii nu vor exista profituri distribuibile conform situaţiilor financiare anuale statutare ale Fondului aferente anului 2015 (întocmite în conformitate cu IFRS), Administratorul Fondului (Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom, n.r.) îşi păstrează angajamentul de a asigura distribuţii anuale de numerar către acţionarii Fondului”, se mai spune în raport.

Numărul total al acţionarilor la 30 iunie 2015 a fost de 8.335. Structura acţionariatului la 31 decembrie 2015 era următoarea: The Bank of New York Mellon (banca depozitară pentru Certificatele de Depozit Globale) 32,98% din capitalul social subscris, acţionari instituţionali străini – 23,74%, persoane fizice române – 20,51%, acţionari instituţionali români – 12,59%, persoane fizice străine – 3,87%, acţiuni proprii – 3,02%, acţiuni neplătite – 3,07% şi Ministerul Finanţelor Publice – 0,22%.

În august 2015, Autoritatea de Supraveghere Financiară a avizat diminuarea capitalului social subscris al Fondului de la 10,96 miliarde lei la 10,074 miliarde lei, ca urmare a anulării a 990.855.616 de acţiuni proprii răscumpărate de Fond în cadrul celui de-al patrulea program de răscumpărare derulat în 2014 şi 2015. Avocatul Gheorghe Piperea, cunoscutul reprezentant al clienţilor în porcese colective pe clauze abuzive cu băncile, a atras atenţia asupra unei manevre pe care milionarul american Paul Singer a ajuns să controleze prin holdingul Elliott Associates 21% din acţiunile Fondului Proprietatea şi peste 21% din drepturile de vot.

Spre sfârşitul anului 2015, Manchester Securities și Beresford Energy, deţinute de Elliott Associates, au ajuns la pragul de 21% nu în urma unei tranzacţii de vânzare-cumpărare de acţiuni ci ca efect al răscumpărării de acţiuni proprii. Ce înseamnă asta? Că administratorul FP, Franklin Templeton, s-a angajat, la ordinul acţionarului cel mai puternic, Paul Singer, să transfere valoarea din conturile şi portofoliile Fondului spre cele ale acţionarilor prin aşa numita operaţiune „vânzare pe bucăţi”. Practic, FP vinde cele mai bune acţiuni din portofoliu şi cu banii încasaţi îşi răscumpără acţiunile, le anulează apoi, reduce capitalul şi distribuie diferenţa de bani acţionarilor.

Şi în felul aceasta Elliott Associates, cu Paul Singer în spate, şi celelalte fonduri de investiţii care populează acţionariatul FP pun mâna pe hălci din ce în ce mai mari din capital. Astfel că FP, creat pentru a despăgubi persoanele care au fost deposedate de proprietăţi de către regimul comunist, a ajuns să transfere bani altor personaje.

Sunt voci pe piaţa de capital care spun că acţiunea aceasta de răscumpărare urmăreşte de fapt desfiinţarea FP. În ultimul timp, Franklin Templeton a vândut pachete semnificative de acţiuni ale OMV Petrom, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz. Operaţiunile de transfer de avere de la FP la acţionari, cu Elliott Associates în frunte, au ajuns undeva la un miliard de euro, un sfert din banii pe care Guvernul susţinea în urmă cu zece ani că îi va da prin FP păgubiţilor. Franklin Templeton, presat de acţionari, a schimbat politica de remunerare a acţionarilor în sensul că nu va mai distribui dividende ci va face o returnare de capital social.

Avantajele acestei mişcări este aceea că dividendele sunt purtătoare de impozit, 16%, în timp ce modalitatea gândită de acţionari nu este. Pentru profitul scos în 2013, acţionarii au primit 150 de milioane de euro. Capitalul social al FP a fost constituit, în principal, ca urmare a aportului unor pachete de acțiuni deținute în portofoliul autorităților publice, emise de societăți comerciale de naționalitate română.

Astfel că FP a ajuns să deţină participaţii de 10-20% la cele mai importante companii energetice din ţară. Paul Singer, omul din spatele mişcărilor de la FP dar şi de la Roşia Montană, este supranumit „hoitarul de pe Wall Street” pentru modul cum ştie să facă bani de pe urma unor aşa zise hoituri, companii şi naţiuni falimentare. Financial Times spune despre el că a ieşit în evidenţă prin creativitatea şi tenacitatea strategiilor puse în aplicare la nivel internaţional de fondurile sale folosindu-se de studiile juridice. Singer a pus pe picioare Elliott Management, unul dintre cele mai mari fonduri speculative din lume, care administrează active de circa 25 de miliarde de dolari. Interesul său converge către achiziţia de datorii cu risc mare de rambursare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.