Pierderile de vieţi de la inundații puteau fi evitate, dacă s-ar fi acţionat profesionist

Fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, în prezent vicepreședinte PDL, a declarat într-un interviu pentru RFI că bilanţul inundaţiilor din sudul ţării este tragic şi denotă o acţiune slabă a autorităţilor. Aceasta se întreabă ce s-a întâmplat cu planurile de apărare împotriva inundaţiilor, elaborate conform strategiei din 2005-2006.

Sulfina Barbu crede că bilanţul inundaţiilor din ultimele zile putea fi limitat, dacă s-ar fi intervenit conform procedurilor: „Cu siguranţă, dacă s-ar fi acţionat profesionist şi conform procedurilor, lucrurile acestea ar fi putut fi prevenite. În primul rând, constatăm că lipsesc lucrările de prevenţie privind curăţarea albiei râurilor şi a podurilor şi podeţelor, acolo unde secţiunea se îngustează şi apele în general, dacă au întâlnit în cale şi obstacole, creează probleme. Deci vorbesc de acţiuni de prevenţie. Dacă ar fi fost tot acţiunile de prevenţie privind golirea preventivă a barajelor şi preluarea undei de viitură acolo unde ea a venit, de exemplu la barajul de la Dridu, pe râul Ialomiţa, acolo ar fi putut fi operaţiunea aceasta efectuată şi cu efecte foarte bune, s-a văzut de-a lungul timpului că sunt în România baraje care au rolul de a prelua unda de viitură”, a declarat Barbu pentru sursa citată.

„Pentru o zonă în care a plouat, să ai patru oameni care-şi pierd viaţa înecaţi este un bilanţ tragic, din păcate şi denotă o acţiune slabă a autorităţilor”, a mai apreciat aceasta.

Vicepremierul Gabriel Oprea a anunţat luni că au murit patru oameni, dar că nu au fost pierderi de vieţi omeneşti imputabile modului de gestionare a inundaţiilor, ci ca urmare a „unor acţiuni voluntare, uneori inconştiente” ale victimelor.

Sulfina Barbu e însă de altă părere: „Într-o perioadă de Cod Roşu de inundaţii, noi ştim că autorităţile sunt cele care evacuează persoanele, care transmit cetăţenilor din zonele de risc ce au de făcut, care gestionează situaţia în permanenţă acolo (…). Ar fi foarte important să discutăm ce s-a întâmplat cu planurile de apărare împotriva inundaţiilor, elaborate conform strategiei din 2005-2006. Strategia trebuia implementată într-o anumită ritmicitate, care au fost fondurile alocate, care au fost lucrările de apărare împotriva inundaţiilor, executate până în acest moment, care sunt dotările care ajută toate instituţiile să intervină eficient în asftel de situaţii?”.

Inundaţii similare au avut loc şi în timpul guvernărilor PDL. Sulfina Barbu spune însă că „am avut în timpul tuturor guvernărilor inundaţii, dar să vedem ce lecţii am învăţat, astfel încât aceste lecţii să ne facă mai performanţi în gestionarea inundaţiilor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.