Piesa României s-a calificat în finală

Cele 10 ţări calificate din prima semifinală. România a fost la primele participări un fel de ABBA (pe linie fotbalistică). Cea mai bună piesă nu s-a calificat. Joi are loc a doua semifinală, iar sâmbătă marea finală.

Reîntâlnire cu Conchita

Cea de a 60-a ediţie a concursului Eurovision a debutat marţi noapte când s-a desfăşurat prima semifinală. Wiener Stadthalle, o polivalentă în care au cântat Led Zeppelin, ABBA, Bob Dylan, Alice Cooper, Spice Girls şi alte câteva zeci de nume grele şi supergrele ale muzicii pop, esta gazda Eurovision 2015, spectacolele fiind prezentate de trei vedete TV Alice Tumler, Mirjam Weichselbraun (este şi actriţă), şi Arabella Kiesbauer, ultima un monstru sacru al televiziuni, un fel de Oprah Winfrey a Austriei. Show-ul de deschidere a fost unul de senzaţie, din care nu putea absenta Conchita (din numele de scenă a dispărut Wurst – cârnat), care a interpretat Rise Like a Pheonix”, piesa câştigătoare în 2014 şi a făcut şi oficiul intrării în scenă participanţilor, la prezentarea de gală.

S-au calificat pentru finala din 23 mai

  • Armenia, Genealogy – „Face The Shadow” (****)

  • Belgia, Loïc Nottet – „Rhythm Inside” (**)

  • Grecia, Shaya Hansen – „Sunshine” (***)

  • Estonia, Elina Born & Stig Rästa – „Goodbye to Yesterday” (**)

  • Serbia, Bojana Stamenov – „Ceo Svet Je Moj” (***)

  • Ungaria, Boggie – „Wars For Nothing” (****)

  • Rusia, Polina Gagarina – „A Million Voices” (****)

  • Albania, Elhaida Dani – „Në Jetë” (***)

  • România, Voltaj – „All Over Again” (**)

  • Georgia, Nina Sublatti – „Warrior” (***)

Cele 10 piese (ordinea exactă şi punctajul nu se cunoaşte la ora actuală, informaţiile fiind sub embargou până pe 24 mai) calificate au primit note din partea juriilor de specialitate luni seara, cu ocazia repetiţiei 1, iar marţi seara s-a desfăşurat televotingul. În această mprimă semifinală, au votat cele 16 jurii ale ţărilor care au avut piese în concurs, plus juriile din Spania, Franţa, Austria (ţări calificate direct în finală) şi Australia, ţară calificată direct în finală în calitate de invitată specială.

Un Voltaj cam subţire

Nu putem spune despre piesa celor de Voltaj că nu merita să intre în finală. Dintre cele calificate sunt alte 3 piese mai slabe, şi cam tot atâtea din cele care nu s-au calificat. Cum în prima semifinală au fost 16 piese, şi 6 au fost mai slabe, putem aprecia calificarea ca fiind normală. Totuşi, faţă depiesele cu care ne-au obişnuit cei de la Voltaj, „All Over Again” este cam…subţire, concepută cu câte două-trei măsuri preluate de ici, de colo. Nici show-ul nu a fost deloc pe măsura scenei Eurovision. Iar în ceea ce priveşte efectele de scenă, suferinţă mare. Un public gen Eurovision (ne referim la cei care participă la televoting) nu este deloc interesat de un mesaj de genul celui pe care l-au transmis cei de la Voltaj. Nu ştim cum au cântat cei de la Voltaj în spectacolul de luni seara (care s-a transmis pe circuit TV închis doar juriilor de specialitate), dar marţi au ieşit de trei ori din piesă, falsând nepermis. Legat tot de semifinala de marţi seara, mai trebuie spus că „fraţii noştri de peste Prut”, adică un solist ucrainean care a reprezentat Moldova, nu s-a prezentat rău, a avut o piesă bună, dar şi ghinionul că a intrat primul în concurs. Piesa merita să prindă finala. Aşa cum merita şi piesa Danemarcei, „The Way You Are” interpretată de trupa Anti Social Media, de fapt cea mai bună piesă din semifinală, singura de 5 stele (notele au fost date de Cotidianul.ro), o piesă în stilul „beat” al anilor ’60, care se înscrie în curentul aflat la modă, cel al întoarcerii la muzica „adevărată”.

A 17-a finală pentru România

România s-a înscris în premieră la Eurovision în 1993, dar nu a trecut de precalificările care s-au desfăşurat la Ljubljana. În 1994 participăm în premieră la finala cu piesa Dincolo de Nori (Dan Bitman), dar deşi piesa a stat ani mulţi în top Eurovision 200 all time, a ocupat un loc retrogradant şi în 1995 am stat acasă. În 1996 s-a desfăşurat o precalificare destul de ciudată (netelevizată – decizie EBU), iar clasarea slabă a piesei României ne-a ţinut şi în 1997 acasă, în calitate de ţară retrogradată. Acest yoyo continuă: 1998 – finală (loc retrogradant), 1999 – acasă; 2000 – finală (loc retrogradant), 2001 – acasă.

Din 2002 şi până inclusiv ediţia din acest an, România s-a calificat în finală. În 2002, 2003 şi 2004 direct în finală (loc rertogradant în semifinală), 2005 semifinală + finală, 2006 şi 2007 calificări direct în finală, iar din 2008, când s-a introdus sistemul cu două semifinale, toate ţările cu excepţia gazdelor şi a celor din „Big Five” (mai contribuitori la EBU) încep concursul în semifinale. Performanţele României:

  • 2005 – locul 3 („Let Me Try” – Luminiţa Anghe & Sistem)

  • 2010 – locul 3 („Playing With Fire” – Paula Seling & Ovi

  • 2006 – locul 4 („Tornero” – Mihai Trăistariu)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.