Piețele financiare semnalează o perioadă de mari riscuri geopolitice

Temerile provocate de riscurile geopolitice din această perioadă au făcut ca piețele să se orienteze către achiziționarea de aur și obligațiuni emise de state cu economii solide.

Printre cele mai sigure active se numără obligațiunile emise de state solide din zona euro. Astfel, s-a ajuns ca dobânzile la obligațiunile germane să atinga un nou minim record. Dobânda a ajuns la la 1,034%, în scădere de la 1,062%, cât s-a înregistrat la închiderea de joi. Nici obligațiunile franceze nu stau rău, fiind printre cele mai căutate, ceea ce face ca dobânda să fie de doar 1,468%. La fel, piețele se orientează către obligațiunile japoneze, a căror dobanda a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, de 0,5%.

Pe fondul acestor evoluții, yenul se valorizează în fața euro și a dolarului. Euro a ajuns sub pragul de 136 de yeni, cel mai mic începând din noiembrie 2013, când era de 136,4. Dolarul a scăzut și el, după ce presedintele Barack Obama a anunțat că va recurge la lovituri aeriene ”țintite” asupra jihadiștilor din Irak.

Pe fondul incertitudinilor de ordin geopolitic, aurul a ajuns, vineri dimineața, la nivelul cel mai ridicat din ultimele trei săptămâni. Uncia este evaluată la 1.323,50 dolari, în creștere cu 0,8%. Argintul urmează tendința și creste cu 0,6%, punând capăt scăderii prețului care începuse din noiembrie 2013.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.