Alba-neagra cu Pilonul II de pensii

Noul ministru al Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunțat joi la prânz că Pilonul II de pensii, care administrează active de circa 40 de miliarde lei, va fi desfiinţat, iar câteva ore mai târziu și-a înghițit declarația.

”Pilonul II se va desfiinţa și banii se vor întoarce la toţi cei care au cotizat, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Vor alege dacă banii lor vor fi administraţi de stat sau privat. Nu am stabilit un calendar foarte clar din acest punct de vedere, intenţionăm spre sfârşitul anului (…) Fondurile de pensii din Pilonul II administrează active de circa 40 miliarde lei. Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună„, a spus Mişa după audierea sa în comisiile parlamentare de specialitate, declarație înregistrată video.

După votul de învestire din Parlament ministrul a revenit însă asupra declarației de la prânz, cerându-și scuze. ”Nu se desfiinţează, nu se naţionalizează. A fost o eroare”, a susţinut Ionuţ Mişa întrebat ce se întâmplă până la urmă cu Pilonul II de pensii. Acesta a transmis și un comunicat de presă în care o dă la întors. „În legătură cu informațiile apărute în presă potrivit cărora aș fi declarat că Guvernul are în intenție desființarea Pilonului II de pensii fac următoarele precizări: nu am declarat că voi susține desființarea Pilonului II de pensii. Nici nu am în intenție să fac acest lucru. Nu există în Programul de guvernare această măsură; am răspuns unei întrebări, care probabil a fost interpretată greșit, în legătură cu posibilitatea naționalizării Pilonului II de pensii. Precizez încă odată, nici nu desființăm pilonul II de pensii, nici nu îl naționalizăm. Nici nu aș fi putut să fac o astfel de previziune, având în vedere că fondurile din pilonul II sunt fonduri publice, doar administratorul este privat. Nu pot fi naționalizate fondurile publice. Regret confuzia creată și asigur pe toți românii că un subiect atât de complex și sensibil este tratat cu maximă seriozitate și profesionalism de echipa de la Ministerul de Finanțe”, spune Ionuț Mișa.

Tudose uluitul

După anunțul lui ministrului privind desființarea, premierul Mihai Tudose a susținut că Pilonul II de pensii nu va fi desfiinţat şi că va avea o discuţie pe acest subiect cu Mișa.

”Nu se desfiinţează. Dumnezeule, de unde scoateţi?! Cum să spună aşa ceva? Nu se desfiinţează. Punct”, a spus Tudose, întrebat de măsura pe care o va lua noul Executiv privind pilonul II de pensii.

Amendați degeaba?

Anunțul ministrului Finanțelor privind desființarea Pilonului II de pensii vine în contextul în care, în luna aprilie, fondul de pensii NN își notifica clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomanda să se informeze despre contextul pieţei.

Referindu-se la această situație, Liviu Dragnea declara atunci că scandalul generat de scrisoarea companiei NN este de fapt „un fake” pornit de la președintele ASF, Mișu Negrițoiu, iar Guvernul trebuie să ceară explicații de la Ambasada Olandei și de la conducerea ING din această țară.
„În ceea ce privește acest scandal, un fake de fapt, despre naționalizarea pensiilor private este pornit de la domnul Mișu Negrițoiu, care este președintele ASF, care știe foarte bine că în foarte scurt timp Parlamentul va demite toată conducerea ASF pentru că ceea ce se întâmplă acolo e foarte grav și au de suferit clienții români și asigurații români. Pe de altă parte, eu cred că Guvernul României ar trebui să ceară explicații la Ambasada Olandei și la guvernul olandez și la conducerea ING din Olanda pentru că ceea ce a făcut această companie de asigurări în România poate puteau să o facă (…) într-o fostă colonie olandeză. În România nu este pemis așa ceva”, susținea Dragnea, la Antena 3.
Liviu Dragnea mai afirma că olandezii ar putea fi „supărați pe corvete”, dar că este „nepermis” ceea ce a făcut compania NN întrucât „o asemenea informație poate să ducă la prăbușirea unui sistem”.
„Poate sunt supărați pe corvete. Poate, nu știu, dar nu poți să pornești un asemenea scandal din nimic pentru că nu a existat nici în programul de guvernare, nici în vreo discuție în Guvern, nici în vreo discuție în coaliție, nici în Parlament despre așa ceva. Ceea ce a făcut această companie de asigurări este nepermis. Din punctul meu de vedere, ASF-ul, Guvernul și Ministerul de Finanțe să-i sancționeze extrem de dur pentru că trebuie să fie un exemplu și pentru celelalte multinaționale care fac zeci de miliarde în România și care își bat joc de români și de statul român. Nu există o astfel de discuție nici măcar informală din punctul nostru de vedere. (…) Au început o campanie online fără să întrebe pe nimeni”, a spus liderul PSD la acel moment.

La scurt timp, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, și a decis retragerea autorizației directorului general, Raluca Țintoiu.

Vezi Amendă uriașă în scandalul naționalizării pensiilor private

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.