Pinalti n-a vrut nici picior de Udrea şi Boc în campanie

Surprinzătoare, victoria democrat-liberalilor la parţialele de duminică din judeţul Neamţ, se datorează exclusiv reţetei inventate de Pinalti: liderii de la centru nu au ce căuta în campania electorală. Asta, deşi, în mod normal, greii de la Bucureşti sunt chemaţi în teritoriu pentru a-şi sprijini candidatul.

Fără portocaliu, dar mai ales fără Elena Udrea şi fără Emil Boc. Aşa au câştigat Gheorghe Ştefan (Pinalti) şi Adrian Rădulescu alegerile pentru fotoliul de deputat de Neamţ, vacantat ca urmare a decesului pesedistului Victor Surdu. Asta, în pofida sondajelor iniţiale care-l cotau pe contracandidatul de la USL, medicul veterinar Liviu Harbuz cu prima şansă şi chiar în ciuda cifrelor la nivel naţional care dau PDL-ul la nici 25%.

Pinalti o recunoaşte: „Noi am pornit pe un trend negativ. Am avut multe voturi negative în colegiu. Ne-am gândit că e mai bine să nu fie lideri de la Bucureşti în campanie. Meritul este doar al candidatului Adrian Rădulescu, un om care ştie agricultură”, a declarat Gh. Ştefan la REALITATEA TV, duminică seară, după închiderea urnelor.

La rândul lui, Rădulescu a spus la REALITATEA TV că oamenii i-au reproşat la întâlnirile electorale măsurile de austeritate luate de Guvern. „Îmi place de dumneata, eşti om bun, dar nu pot să te votez pentru că eşti de la PDL”, era reacţia oamenilor în faţa lui Rădulescu.

Acesta a fost probabil şi motivul pentru care a decis împreună cu liderul local al PDL să nu se lege şi mai tare la cap şi să se lepede de conducerea de la Bucureşti. În mod normal, orice partid îşi timite liderii în teritoriu în alegeri tocmai pentru a da legitimitate candidatului şi a-i transfera din notorietatea proprie. Se pare însă, că reţeta lui Pinalti a funcţionat.

Ea a fost însă dublată şi de alte mici trucuri – schimbarea siglei din portocaliu în verde şi folosirea acestei culori pe toate materialele electorale, la care se adaugă o serie de „atenţii” oferite alegătorilor, de la banalele brichete, la cizme de caucic, zahăr şi ulei.

Totuşi, conform opoziţiei, Adrian Rădulescu şi Gheorghe Ştefan au apelat şi la mită şi la deja celebrul autobuz electoral. Cei doi au negat acuzaţiile şi chiar au replicat pe măsură.

Dincolo de scandaluri, rezultatul de la Neamţ poate modifica stilul de a face campanie electorală pentru PDL şi alţi baroni locali putând apela la reţeta lui Pinalti. În plus, scorul de la parţiale arată că USL, deşi o creaţie politică mamut nu este încă suficient de puternic pentru a răsturna puterea portocalie în judeţele unde PDL deţine supremaţia, iar scorurile din sondaje sunt departe de adevăr.

Miza alegerilor de duminică a fost, mai presus de orice, una simbolică, dar importantă : scrutinul a reprezentat un fel de simulare pentru marele examen din 2012, dar şi o evaluare reală a noii structuri USL şi mult prăfuitul şi hulitul partid de guvernământ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.