Pinalti, scăpat de pușcărie

Update Fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, condamnat la închisoare în dosarul Microsoft, a fost eliberat condiţionat.

Pinalti a părăsit, miercuri după-amiază, Penitenciarul de Maximă Siguranţă Ploieşti, după ce a fost eliberat condiţionat, fără să facă vreo declaraţie. A fost aşteptat de o maşină, cu şofer, în care a urcat şi a plecat.

Tribunalul Prahova a respins, miercuri, contestaţia procurorilor DNA la decizia Judecătoriei Ploiești, care admisese deja cererea de eliberare condiționată a fostului primar. Decizia Tribunalului este definitivă, astfel că fostul primar a fost eliberat condiționat.

Judecătoria Ploiești admisese cererea de eliberare condiționată a lui Gheorghe Ștefan, pe motiv că pe parcursul executării pedepsei nu a fost sancționat disciplinar și a participat la diferite activități, dar decizia a fost atacată de către procurorii DNA.

În motivarea Judecătoriei Ploieşti se arăta că fostul primar din Piatra Neamț poate fi eliberat întrucât ”a avut un comportament pozitiv, s-a îndreptat și se poate reintegra în societate”. De asemenea, judecătorii admiseseră cererea de eliberare condiționată a lui Gheorghe Ștefan deoarece pe parcursul executării pedepsei nu a fost sancționat disciplinar și a participat la diferite activități.

Pinalti a fost condamnat la șase ani de închisoare în dosarul Microsoft, însă Curtea de Apel Ploiești a redus, în data de 26 iunie, printr-o decizie definitivă, la trei ani și jumătate de închisoare această pedeapsă, după ce a admis o contestație la executare formulată de fostul primar, constatând că sunt incidente dispozițiile articolului 19 din Legea 692/2002 (care prevăd posibilitatea de reducere a pedepsei ca urmare a cooperării în calitate de martor pentru alte cauze asemănătoare — n.r.).

De asemenea, Gheorghe Ștefan a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București în luna aprilie la trei ani de detenție în dosarul privind finanțarea PDL.

Ulterior, în luna iulie, Tribunalul Prahova a constatat că faptele pentru care a fost condamnat Gheorghe Ștefan în cele două dosare sunt concurente și a stabilit că, în urma contopirii pedepselor, fostul primar are de executat pedeapsa cea mai grea — trei ani și șase luni de detenție.

Pinalti a fost încarcerat pe 3 octombrie, anul trecut, iar anterior a executat arest preventiv.

Până la data formulării propunerii de eliberare condiționată de către comisia din cadrul Penitenciarului Ploiești, acesta a executat 297 de zile în detenție, la care s-au adăugat 235 de zile de arest preventiv și 13 zile considerate ca executate în urma muncii prestate, având în total 545 de zile executate din pedeapsa totală, se arată în motivarea deciziei Judecătoriei.

Citiți și Gheorghe Ștefan a plâns în sala de judecată

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.