Piperea, despre fuziunea RADET-ELCEN

Administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea, a anunțat, miercuri, că în urma fuziunii prin absorbție a ELCEN cu RADET va rezulta o singură societate, care va fi degrevată de datoria de 3,6 miliarde de lei pe care regia de termoficare o are în acest moment față de Electrocentrale București.

„Regia urmează să fie transformată în societate comercială, după care, în mod coordonat cu ELCEN, urmează să procedăm la o fuziune prin absorbție a ELCEN în RADET, de aici rezultând o singură societate, care bineînțeles va fi o societate degrevată de această datorie de 3,6 miliarde de lei, pentru că, prin intermediul fuziunii, creanțele reciproce se șterg. Noi suntem convinși că dintr-o astfel de fuziune va ieși o entitate mult mai puternică și mult mai ușor sustenabilă, pe picioarele proprii. Trebuie să atrag atenția că această fuziune este prevăzută chiar în programul de guvernare, ceea ce înseamnă că indiferent cum se va derula această procedură și cine o va derula, atât din perspectiva RADET, cât și din perspectiva ELCEN, tot acolo va trebui să ajungem, pentru că este, de altfel, singura soluție economic și juridic sănătoasă”, a declarat Piperea, în cadrul forumului „Strategia Energetică a Capitalei”, potrivit Agerpres.

Administratorul judiciar a reamintit că procedura insolvenței în cazul RADET a fost deschisă pe 5 octombrie 2016, suma înscrisă în tabelul creanțelor fiind de aproximativ 4 miliarde de lei.

„Din această sumă, nu mai puțin de 3,6 miliarde de lei este o creanță a societății ELCEN pe care am admis-o pe tabel, deși suma pe care au solicitat-o a fost cu cel puțin 1,5 miliarde mai mare. (…) De asemenea, noi am depus un raport asupra cauzelor insolvenței, în care am explicat de ce s-a ajuns la această situație (…). În afară de cauze subiective, de vinovății personale, în afară de chestiuni relative la incompetența managerială (…) majoritatea absolută a cauzelor pe care noi le-am văzut ca fiind cele care au determinat insolvența țin mai degrabă de sistemul instituțional, unul dintre subiectele cele mai delicate fiind acela că, în baza unor reglementări care uneori se bat cap în cap, factura pe care trebuie să o încasăm de la beneficiarul final are un termen de 45 de zile de încasare față de termenul pe care îl avem de plată față de ELCEN”, a menționat el.

Piperea a mai precizat că, din cele 3,6 miliarde de lei, datoria efectivă este de 230 de milioane de lei, restul reprezentând penalități, deoarece RADET nu a reușit niciodată să își plătească facturile la timp. În acest sens, el a menționat că subvențiile către RADET au fost achitate aproape de fiecare dată cu întârziere, ceea ce a determinat de asemenea apariția penalităților.

Totodată, administratorul judiciar și-a exprimat speranța că în urma reorganizării subvenția către RADET va fi redusă sau chiar eliminată, fără a fi afectată populația.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.