Pirueta lui Merkel: Trebuie să ne apărăm granițele

Cancelarul Angela Merkel a avertizat joi că Europa riscă ”să se întoarcă la naționalism” dacă nu-și va securiza frontierele externe. ”Este în joc viitorul Europei”, a spus Merkel într-o pledoarie pentru menținerea libertății de circulație în spațiul Schengen.

Aceeași Angela Merkel declara cu la fel de multă pasiune în noiembrie 2015, referindu-se la politica migrației: ”Vreau să arătăm fața prietenoasă a Germaniei. Aceasta este politica mea a brațelor deschise”.

Schimbarea de discurs la care am asistat joi, când Merkel se afla la Roma, la o întalnire cu omologul Matteo Renzi, a venit pe fondul publicării unor sondaje politice în Germania. Acestea arată că partidul Alternativa pentru Germania, o formațiune anti-sistem de extremă dreapta, a ajuns pe locul al treilea în preferintele electoratului, cu 15%. Se află la doar 5 procente de principalul aliat al Angelei Merkel, Partidul Social Democrat, iar dacă tendința se menține, AfD va deveni marea bătaie de cap a cancelarului în perioada următoare. Creștin-democrații lui Merkel rămân pe primul loc, cu 33%. Problema este însă că AfD pare să exprime opiniile celor mai mulți dintre germani – doar 22% din electorat crede că islamul are ce căuta în Germania, după cum arata sondajul realizat de Insa și publicat de Bild.

Atitudinea germanilor a devenit mai radicală pe măsură ce a crescut influxul de imigranți, ca urmare a politicii inițiate de Merkel în 2015. Un sondaj similar din ianuarie 2015 arăta că 37% din electorat consideră ca islamul își poate găsi locul în Germania.

”Europa se întinde de la Polul Nord și până la Mediterana. Trebuie să apărăm Tratatul Schengen și frontierele externe sau riscăm întoarcerea la naționalism”, a spus Merkel în timp ce în Germania apărea sondajul de mai sus.

Împreună cu Matteo Renzi, Merkel a criticat planul Austriei de a construi un gard de 250 de metri la punctul de control din pasul Brenner, la granița cu Italia. ”Sunt ferm împotriva oricărei închideri a frontierei”, a spus Merkel. ”Nu-i putem părăsi pe cei care ne apără frontierele. Trebuie să rămânem unul lângă altul”, a spus ea referindu-se la Italia lui Renzi.

Matteo Renzi a declarat că în acest an au intrat în Italia 26.000 de refugiați, cu o mie mai mulți decât în aceeași perioadă a anului 2015. ”Ne-am exprimat dezaprobarea față de poziția Austriei. Greșesc și gândesc anacronic”, a spus Renzi.

Premierul Italiei dorește instituirea unor patrule NATO în apropierea coastelor libiene, pentru a combate traficul de imigranți odată ce se apropie sezonul cald. El cere ”o strategie pentru Africa”, ajutoare pentru țările sărace. ”Este important să investim în Africa”, a spus Renzi. Problema este însă că Italia și Germania nu au căzut de acord asupra modului în care să ajute Africa. Berlinul se opune utilizării obligațiunilor denominate în euro pentru aceasta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.