Plahotniuc a predat Moldova Moscovei

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a consfinţit, joi, prin semnătură, manevra lui Plahotniuc.

Şeful statului moldovean a promulgat legea cu privire la trecerea la votul mixt, după ce Parlamentul a votat, tot joi, în lectură finală, schimbarea sistemului electoral. Anunţul a fost făcut de Igor Dodon pe o reţea de socializare, în care preşedintele a ţinut să îi felicite pe toţi cetăţenii Republicii Moldova cu această ocazie, considerând că începe o nouă filă în istoria modernă a Republicii Moldova, conform timpul.md. Promulgarea a fost anunţată în ciuda faptului că, încă de dimineaţa zilei, mii de oameni s-au adunat în faţa Parlamentului şi au protestat faţă de aceste modificări.

În ciuda opoziţiei Uniunii Europene, contrar raportului Comisiei de la Veneţia şi cu tacita îngăduinţă de la Bucureşti, oligarhul Vladimir Plahotniuc a trecut în lectură finală legea votului uninominal mixt.

Ieri, Parlamentul Republicii Moldova şi-a dat votul pe controversata iniţiativă legistativă ce presupune schimbarea sistemului electoral, astfel încât jumătate dintre parlamentari să fie aleşi prin vot uninominal direct, într-un singur tur (în acelaşi mod în care sunt aleşi primarii în România), iar cealaltă jumătate vor fi aleşi pe liste de partide. Această modificare legislativă îi convine de minune Moscovei, deoarece la un calcul simplu în viitorul Parlament al Republicii Moldova vor fi cel puţin 60 de parlamentari PSRM.

După o campanie extrem de costisitoare căreia i-au căzut victime inclusiv specialiştii de la Bucureşti, în care Plahotniuc a încercat să ne convingă că acest sistem electoral este folositor Moldovei, Plahotniuc a reuşit să schimbe legea electorală, astfel încât în anul 2018, când România va sărbători centenarul Marii Uniri, la Chişinău se va alege un parlament favorabil Moscovei.

Atac la ambasadorul UE

A revenit în spaţiul public moldovenesc şi profesorul Iulian Chifu, director al Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, întâi cu eterna lui obsesie, Pirkka Tapiola, ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, despre care remarca: „Îi vine mintea la cap atunci când recunoaşte războiul informaţional din R.Moldova, război pe care îl nega acum un an”. Expert în politici regionale, Iulian Chifu îl apostrofează de fiecare dată pe ambasadorul Uniunii Europene, deoarece Excelenţa Sa a avut alte preocupări decât războiul informaţional şi nu o dată Tapiola i s-a opus lui Vlad Plahotniuc şi politicilor totalitare ale acestuia.

Marţi, când nimeni nu mai avea nevoie de expertiza lui Iulian Chifu, acesta a publicat pe portalul deschide.md un editorial în care elogiază votul uninominal mixt, făcându-i astfel încă un mare serviciu oligarhului Plahotniuc. Interesant este că, în textul editorial, autorul foloseşte pluralul („ne-am pronunţat”) şi debitează o întreagă teorie susţinută, afirmă expertul, de simulări pe acest sistem de vot în Republica Moldova şi susţine că acest sistem favorizează partidele de pe locul 2 şi 3.

Magistrată demisă suspect

Reprezentanţii puterii de la Chişinău au vânturat zilele acestea teza de depunere unei cereri de aderare la Uniunea Europeană, în condiţiile în care guvernul întreprinde acţiuni ce nu au nimic în comun cu valorile europene. Poate cea mai grăitoare acţiune care arată acest lucru este decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a o elibera din funcţie pe judecătoarea Domnica Manole, de la Curtea de Apel Chişinău, decizie argumentată de un aviz din partea Serviciului de Informaţie şi Securitate ce arată că există nişte factori de risc în activitatea magistratei.

În realitate, Domnica Manole are vina de a se fi opus lui Plahotniuc atunci când a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum de modificare a Constituţiei, prin care cetăţenii Moldovei urmau să fie chestionaţi cu privire la alegerea preşedintelui ţării de către popor şi nu de către parlament. Hotărârea magistratei a fost atacată cu recurs de către Comisia Electorală de la Chişinău în vara anului 2016 şi nici în ziua de astăzi judecătorii Curţii Supreme nu s-au pronunţat asupra demersului Partidului Platforma Dreptate şi Adevăr. Mai mult, sunt toate şansele ca verdictul judecătorilor să nu mai vină până la sfârşitul mandatului lui Igor Dodon, după ce s-a întâmplat cu magistrata Domnica Manole.

A spălat bani şi se ascunde la Chişinău

O nouă poveste cu transfugi şi spălători de bani se derulează zilele acestea în Moldova. Fostul preşedinte al auto-proclamatei Republici Transnistrene, Evghenii Şevciuc, rămas fără imunitatea de fost lider, se ascunde acum în Chişinău, doarece justiţia din stânga Nistrului a început să investigheze afacerea Energokapital, companie ce a intermediat vânzarea către Moldova de curent produs la Cuciurgani, într-o schemă în care banii încasaţi erau spălaţi prin off-shore-uri din întreaga lume, după cum a relatat presa de peste Prut.

Evghenii Şevciuc este cunoscut în România pentru faptul că toamna trecută a cerut ca Transnistria să adere la Federaţia Rusă, fapt ce a inflamat spaţiul public din România, ducând până la o declaraţie publică a preşedintelui Klaus Iohannis. Fostul lider transnistrean profita de ultima zi în care mai putea face campanie şi cerea Sovietului Suprem de la Tiraspol o aliniere a legislaţiei transnistrene la cea a Federaţiei Ruse.

Mihai Tudose, la Chişinău

Astăzi, prim-ministrul României, Mihai Tudose, face o vizită la Chişinău cu scopul de a susţine Republica Moldova în asigurarea drumului pro-european. Având în vedere faptul că Parlamentul tocmai a predat Moldova Rusiei, vizita prim-ministrului român este complet inutilă.

Nu este exclus încă un angajament de susţinere financiară a Moldovei. Dar orice sume date Chişinăului nu sunt nimic altceva decât bani aruncaţi pe apa Moscovei.

Manevrele lui Plahotniuc

Folosindu-se de nişte anonime ONG-uri, liderul informal al Moldovei a reuşit să introducă un sistem electoral mixt, foarte asemănător cu cel care a fost în România între 2008 şi 2016. În felul acesta, oligarhul speră ca partidul său, PDM, să obţină la viitoarele alegeri un scor mult mai bun decât cele 12-14% pe care le ia în mod tradiţional Partidul Democrat din Moldova. Modificarea legii electorale, susţinută de Plahotniuc, va avantaja Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, al cărui electorat votează pe oricine, dacă acesta candidează sub însemnele comuniştilor, şi PDM-ul lui Plahotniuc, care în ultimul an a racolat liderii locali din toate raioanele Moldovei. Planul oligarhului este ca aceşti lideri locali să candideze independenţi, iar după modelul alegerilor prezidenţiale, PDM-ul le va acorda acestora voturile şi sprijin logistic. Pentru cine cunoaşte structura electoratului basarabean este foarte limpede că în viitorul parlament de la Chişinău vor intra cel mult patru partide, iar coaliţia cu adevărat democrată nu are şanse să depăşească pragul de douăzeci de procente din viitorul legislativ.

Divizare

Un alt element notabil al vieţii politice de la Chişinău este apariţia Partidului Unităţii Naţionale din Moldova, partid ce este acum construit de fostul ministru al Apărării Anatol Şalaru cu sprijin logistic mai mult decât evident din partea oligarhului Plahotniuc. Noua formaţiune politică vine să „rupă” electoratul unionist de la liberalii lui Ghimpu. Cu această construcţie în coastă, Partidul Liberal, care a suferit o zdrobitoare înfrângere la alegerile prezidenţiale din toamna trecută, când nu a trecut de două procente, se află în pericolul de a nu mai intra în viitorul parlament. (J.T.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cristian Cobuz 63 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.