Planorul dispărut, căutări fără succes

Pilotul dispărut de joi de la prânz încă nu a fost găsit.Planorul care a decolat joi de la Ghimbav şi nu a mai revenit la bază era căutat sâmbătă după-amiază inclusiv cu drone în zona Rucăr, Satic, Pecineagu. La două zile de la dispariție, autoritățile n-au habar unde s-a prăbușit. Operațiunile de căutare sunt reluate duminică dimineață.

Ministerul de Interne a anunțat sâmbătă după-amiază că salvatorii au efectuat în cursul zilei căutări pe 30 de trasee montane din județele Brașov, Prahova, Argeș și Dâmbovița pentru găsirea pilotului planorului dispărut, fiind folosite inclusiv drone.

„Echipele din teren au solicitat informații de la localnici, de la administratorii de cabane sau pensiuni montane și de la turiștii aflați în zonă, fiecare informație relevantă fiind verificată. Căutările de la sol, ca și cele din aer au fost conduse în sistem integrat, asigurându-se o comunicare permanentă cu aeronavele implicate în misiunile aeriene. Cei peste 850 de pompieri, jandarmi, polițiști, militari și voluntari au la dispoziție 133 de mijloace vehicule și aeriene. Componenta aeriană a căutărilor este asigurată de 12 aeronave — 7 elicoptere ale MAI și MApN, 5 avioane ale Aeroclubului României și o motoparapantă. Fiecare aeronavă a avut zone prestabilite de căutare, la stabilirea acestora fiind consultați specialiști și piloți din cadrul Aerodromului Ghimbav, care cunosc traseele de zbor frecvente pentru planoare”, precizează Ministerul de Interne într-un comunicat.

MAI menționează, în acest context că, cu sprijinul serviciilor voluntare pentru situații de urgență, echipele de căutare au ridicat astăzi 4 drone în zona Rucăr, Satic, Pecineagu.

Alături de efectivele Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale la căutări participă și echipe ale Salvamont, Direcțiilor Silvice, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență și voluntari de la diverse cluburi Off Road.

Aria de căutare, extinsă

O echipă condusă de directorul Aeroclubului României, George Rotaru, va continua căutările pilotului planorului dispărut în zona Brașov- Sinaia-Făgăraș-Reghin-Toplița-Piatra Neamț-Onești-Nehoiu-Sinaia-Brașov, a anunțat Ministerul Transporturilor într-un comunicat transmis sâmbătă, după ce Ministerul de Interne precizase în cursul dimineții că operațiunile de căutare se vor desfășura în județele Brașov, Prahova, Argeș și Dâmbovița.

“Am reluat în dimineața aceasta căutarile alături de colegii noștri de la MAI și MApN cu patru avioane conduse de piloții recunoscuți ai Aeroclubului României. În acest moment, am mai adus încă un avion și încă 10 piloți. Este și mai greu de căutat și găsit în condițiile în care este vorba despre un planor, care știm bine că nu beneficiază de aparatura specifică. Mai ales, în astfel de condiții, vom continua căutarile”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Dragoș Titea, citat în comunicat.

În operațiunile de căutare sunt antrenate trei ministere: Ministerul Transporturilor, Ministerul de Interne și Ministerul Apărării Naționale, însă nici urmă de pilot și planor, după două zile.

Ministerul de Interne a suplimentat sâmbătă dimineață forțele care participă la misiunea de căutare a pilotului planorului, numărul acestora ajungând la peste 850 de pompieri, jandarmi, polițiști, militari, salvamontiști, pădurari și voluntari, potrivit unui comunicat transmis de instituția condusă de Gabriel Oprea sâmbătă.

„În urma analizelor care au avut loc la finalul primei zile de căutări, vicepremierul Gabriel Oprea a dispus ca un număr de 210 pompieri din ISU Dolj, Teleorman, Vâlcea, Bacău, Vrancea, Alba, Mureș, Călărași și din Unitatea Ciolpani, să se alăture forțelor mobilizate deja pentru această operațiune complexă de căutare. Aceste forțe suplimentare au intrat în dispozitiv în această dimineață (sâmbătă dimineață – nr.) având la dispoziție 8 autocamioane și 4 șenilate (3 în Brașov și una în Prahova). Misiunile de astăzi se vor desfășura în județele Brașov, Prahova, Argeș și Dâmbovița”, se preciza în comunicatul MAI transmis sâmbătă dimineață.

Totodată, în județul Brașov a fost amplasat un punct de comandă mobil coordonat de prim-adjunctul șefului IGSU, care va conduce din teren operațiunile de căutare de la sol, conform MAI.

MAI a mai menționat că în prima zi a căutărilor s-a acționat cu un număr de peste 650 de forțe și 99 de vehicule și aeronave aparținând MAI, MApN, Ministerului Transporturilor, Salvamont, Serviciilor de Voluntari, Ambulanța, Ocoalelor Silvice și unor diverse organizații.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a fost sesizat joi, în jurul orei 21.50, de către ROMATSA că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.

Conform MAI, din datele obţinute a reieşit că pilotul aparatului de zbor are 56 de ani, ”mare experienţă” şi executa un zbor privat în zona Postăvarul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.