Planul lui Băsescu, plan de cârciumă

Preşedintele Traian Băsescu, fostul premier Emil Boc, preşedintele PMP Elena Udrea şi alţi reprezentanţi ai acestei formaţiuni au ieșit duminică la un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei.

Anunțul a fost făcut, de altfel, chiar de Elena Udrea, care a postat un mesaj de Facebook: „După Festivalul de arte marţiale, am ajuns în Centrul Vechi, cu echipa de susţinători”, a scris aceasta.

La ieșirea din local, după întâlnire, Băsescu a răspuns câtorva întrebări ziariștilor și nu a pierdut prilejul să-i atace pe Victor Ponta și Klaus Iohannis, principalii competitori în alegerile prezidențiale.

Și, desigur, să o laude pe Elena Udrea, despre care a spus că „are șansa ei”(… ) și că este „cel mai onest” dintre cei înscriși în cursa electorală.
„Ea are șansa ei, nici mai mare, nici mai mică decât alaltăieri. (…) Apropo de frământările legate de dna Udrea, este că are o șansă și, în orice caz, este cel mai onest candidat dintre cei care au vocația să devină președintele României”, a spus președintele.

Incompatibilitatea lui Klaus Iohannis reprezintă o situație dificilă înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, a susținut Băsescu, problema fiind „cum decide justiția să judece”.

”Incompatibilitatea este o realitate. Dacă privim la situația reală care s-a creat, erau mai multe alternative. Prima, să se judece înainte de depunerea candidaturii, care ar fi fost cea mai corectă. A doua, să se judece înainte de a se băga voturile în urnă. Atunci, din punct de vedere politic, nu putem spune deât că justiția va avea o decizie majoră cu privire la alegeri, și poporul este cel care are decizia la alegeri. Comentăm o realitate. Nu am avut situația ideală, judecarea înainte de depunerea candidaturii, sunt procedurile Curții pe care nu le pot judeca eu. Moral era dacă Iohannis cerea, știind că are dosarul din 2013, să fie judecat dosarul înainte de a-și depune candidatura. Contenciosul administrativ nu se suspendă odată obținerea mandatului de președinte. Iohannis trebuie sa abandoneze mandatul imediat, dacă devine președinte și instanța îl declară incompatibil”, a spus Traian Băsescu.

Întrebat la ieşirea dacă s-au făcut planuri pentru intrarea lui Emil Boc în PMP, având în vedere că a discutat destul de mult cu acesta, Traian Băsescu a spus că la masă nu face planuri, precizând, în schimb, că s-a discutat „situaţia legală dificilă” a lui Klaus Iohannis.

Întrebat dacă Iohannis nu ar beneficia de imunitate, în cazul în care ar fi ales, iar verdictul s-ar da după alegeri, cum s-a întâmplat în cazul său, în 2004, cu dosarul Flota, Traian Băsescu a precizat:

„Una este dosarul penal, judecata penală se suspendă în timpul mandatului unui preşedinte, contenciosul administrativ este cu totul altceva, iar legea incompatibilităţilor este ca un brici. Un dosar penal, dacă ar fi avut domnul Iohannis, se suspenda dacă ar fi devenit preşedinte. Contenciosul administrativ nu are procedura suspendării şi problematica incompatibilităţii este una care nu lasă loc de nicio amânare”, a afirmat Băsescu.

Nici Victor Ponta, nici Klaus Iohannis nu sunt potriviți pentru a ocupa funcția de președinte, a spus Băsescu.

”Nici Ponta, nici Iohannis nu sunt oameni care să garanteze progresul României dacă devin președinți. Sunt amândoi egal imorali și egal nepotriviți pentru a conduce România”, a mai precizat Traian Băsescu.

Despre dezvăluirea privind calitatea de ofițer acoperit a premierului

Întrebat dacă mai are de făcut vreo precizare legată de dezvăluirea că premierul a fost ofiţer acoperit SIE, Băsescu a declarat: „Victor Ponta a fost ofiţer al SIE în perioada 1997 -2001, perioadă în care a servit în calitate de procuror SIE probabil protejând oameni asupra cărora SIE avea interese să fie protejaţi şi a făcut-o în mod neconstituţional.

Ceea ce se poate face este dacă Victor Ponta modifică Hotărârea de Guvern pe care a dat-o în 2013 şi pe care în mod abuziv şi contrar legii SIE a trecut şi rezervisitii în categoria celor care nu pot fi desconspiraţi.

Nu (pot prezenţa dovezi), dar Victor Ponta poate să modifice hotărârea de guvern abuzivă pe care a dat-o”, a spus Băsescu.

Despre oamenii care l-ar vizita la finalul mandatului

“Nu mă simt bine deloc când văd că toţi oamenii care intră în acel hotel sunt legitimaţi, a spus Băsescu făcând referire la disconfortul pe care l-ar cauza serviciul de pază în viaţă oamenilor care l-ar vizita la finalul mandatului.

„Dacă mă cazez într-un hotel şi mi s-a întâmplat lucrul asta, nu mă simt bine deloc când văd că toţi oamenii care intră în acel hotel sunt legitimaţi, se uită ofiţerii SPP la ei, îi verifică şi aşa mai departe. Sunt nişte lucruri care îţi creează un disconfort. Spre exemplu, dacă m-aş duce în Mihăileanu, acolo dumneavoastră l-aţi prezentat ca pe o vila, dar acolo e un bloc cu nouă familii care locuiesc. Oamenii ăia ar intră într-un proces de verificare zilnică, când intră, când iese, când le vine un musafir, când le pleacă cineva din casă, ceea ce mi-ar crea şi mie un disconfort pentru ştiu că oamenii aceia ar fi supuşi unui sistem de control care decurge din obligaţiile SPP-ului în protejarea unui demnitar, a spus Băsescu.

Întrebat ce va face dacă Guvernul nu îi va semna cererea de atribuire a unei reşedinţe, emisă în baza legii privind drepturile foştilor şefi de stat, preşedintele a declarat: „Cu siguranţă nu o să fiu în stradă”.

În urmă cu o săptămână, Victor Ponta a declarat că Traian Băsescu a trimis o cerere Secretariatului General al Guvernului pentru a-i atribui o locuinţa după ce i se va termina mandatul.

“Nu am răspuns rapid la solicitare, a sărit cu ofiţerul acoperit…”

Întrebat într-o emisiune la România TV dacă a primit o cerere de la Băsescu pentru a-i atribui o reşedinţa, conform legii, Ponta a confirmat.

„E în lucru (n.r. – cererea lui Băsescu). Probabil pentru că nu am răspuns rapid la solicitare a sărit cu ofiţerul acoperit. Nu-i acord eu, Victor Ponta, o casă, i-o acordă Guvernul în baza legii care prevede pentru foştii şefi de stat dreptul la o reşedinţa, însă eu nu cred că suntem în poziţia să acordăm o reşedinţă foarte luxoasă, cred că o reşedinţă normală, din câte ştiu şi domnul Iliescu, şi domnul Constantinescu stau în nişte condiţii decente, dar nu… Vorbim de decentă. Nu o garsonieră la etajul 10, dar nici palate”, a adăugat premierul, citat de Agerpres.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.