Planul pentru înzestrarea armatei, retras din CSAT

Pe ordinea de zi a reuniunii CSAT de marți s-a aflat Planul de înzestrare a Armatei Române şi raportul de activitate al Serviciului Român de Informaţii.

Planul de înzestrare a armatei pentru 2017-2026 a fost retras de iniţiator de pe ordinea de zi a CSAT, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis, precizând că în elaborarea acestuia a fost „neglijat” acordul politic de alocare a 2% din PIB pentru Apărarea, pe parcursul a „cel puţin un deceniu”. Şeful statului a mai afirmat că decizia a fost a iniţiatorului proiectului, Ministerul Apărării Naţionale, urmând să fie „adaptat dorinţei politice”.

A fost prima reuniune CSAT pentru ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, ministrul Economiei, Mihai Fifor, şi ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa.

Migrația nu se va diminua

Klaus Iohannis a mai menționat că a aprobat Raportul de Activitate al SRI pe 2016, pe care-l consideră ”bine-documentat” și care, afirmă acesta, a arătat o dată în plus cât de importantă este munca pe care o depune SRI pentru a ne apăra de teroriști.Șeful statului a subliniat că, din punct de vedere al migrației, trebuie să ieșim din paradigma că vorbim despre o criză limitată în timp și să ne pregătim să facem față acestei mișcări migraționiste și de acum înainte, întrucât nu există indiciu că aceasta se va diminua.

Iohannis vrea să participe la strategia UE pentru apărare

La finalul ședinței CSAT, Klaus Iohannis a afirmat că strategia Uniunii Europene pe dimensiunea de securitate și apărare s-a numărat printre temele abordate și a precizat că România este interesată și dorește să participe la acest proiect. „Am discutat despre strategia UE pe dimensiunea de securitate și apărare. (…) O temă foarte importantă pentru noi. Este vorba de o inițiativă europeană care vizează în prima etapă cercetare militară, un studiu asupra modului în care industria de apărare europeană poate fi îmbunătățită (…) felul în care armatele naționale pot colabora”, a spus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.