Planul secret al lui Iohannis, devoalat de un text scris de Tatiana Bran

Plecarea fără motiv de la Cotroceni a purtătorului de cuvînt Tatiana Bran mi-a trezit de la început suspiciuni, tocmai mie, care scrisesem despre cît de nepotrivită a fost numirea sa în această funcţie! Am bănuit că în plecarea doamnei Bran este ceva pe care însuşi preşedintele îl ascunde şi am aşteptat prima ei ieşire în public.

Şi, iată, această ieşire s-a produs. Un text absolut banal, publicat pe Facebook şi preluat de toată presa, deşi împănat cu un pleonasm spectaculos, m-a făcut să cred că suspiciunile aveau o bază reală, ceea ce mă determină să afirm că plecarea Tatianei Bran de la Cotroceni face parte dintr-un plan cu bătaie lungă. Aşa se explică această demisie surprinzătoare, fără ca vreuna dintre părţi să precizeze vreo nemulţumire faţă de cealaltă.

Planul pare să aibă legătură cu faptul că, în ultima vreme, nu se mai discută despre „guvernul lui Iohannis”, care ar fi trebuit să se nască prin căderea „guvernului Ponta”. De asemenea, preşedintele pare să fi înţeles că nici Alina Gorghiu, nici Vasile Blaga nu au capacitatea de a convinge alţi parlamentari să treacă în tabăra PNL, aşa încît alegerile din 2016 par să fie singura soluţie pentru a schimba alianţa de guvernare.

Se pare însă că prestaţia jalnică a PNL ca partid de opoziţie l-a determinat pe Klaus Iohannis să se întoarcă la masa electorală care i-a adus victoria anul trecut, o masă formată din cele aproape trei milioane de oameni prezenţi în plus în turul doi, pusă în mişcare de valul teribil de forţă venit din diaspora prin Internet! Pe cine se bazează Iohannis în punerea în aplicare a acestui plan, aflăm chiar din textul postat de Tatiana Bran.

O carte despre alegerile din noiembrie 2014. De regulă, plecarea unui purtător de cuvînt de la Cotroceni înseamnă ruptura definitivă cu instituţia, altfel demisia lui nu-şi are rostul. Ei, bine, la numai cîteva zile după demisie, Tatiana Bran revine cu acest text surprinzător postat pe Facebook-ul său: „Aseară am fost la maratonul cărților de la Humanitas Cișmigiu și am citit un fragment din noua carte a lui Iohannis, care o să apară la editura Curtea Veche… Trecătorii prin librărie ascultau ce le citeam eu despre seara de 16 noiembrie 2014 și înnoirea speranțelor. Se pare că Tatiana Bran nu a plecat de adevăratelea de la Cotroceni, din moment ce tocmai ea a fost desemnată să citească în public din această a doua carte a lui Iohannis, nefiind o actriţă care să recite un text după însuşirea unei tehnici de lectură! Mai degrabă, misiunea Tatianei Bran a fost aceea de a anunţa această apariţie editorială din afara funcţiei oficiale, de undeva dintre oamenii neînregimentaţi în PNL, adică din acel surplus de electorat care a decis în turul doi victoria lui Klaus Iohannis!

De altfel, surprinde însăşi apariţia ACUM a cărţii scrise de preşedinte, la numai cîteva luni de la alegeri. Să scrii o carte cu un subiect atît de precis necesită timp, or, Iohannis nu cred că a beneficiat de aşa ceva în această perioadă în care s-a tot vorbit de strategia înlăturării de la putere a PSD de către PNL, dorinţă afişată pînă de curînd chiar de către preşedinte. În acest timp, Iohannis avea de gestionat probleme extrem de importante de politică externă în contextul evenimentelor din zonă, precum şi numeroasele tensiuni din viaţa politică internă (arestări spectaculoase, votul din Parlament solicitat de DNA, apariţia unor legi controversate). Iohannis nu e la Rahova să scrie în linişte cărţi, ca George Copos, ci conduce o ţară! Astfel de volume se scriu după terminarea mandatului de preşedinte, nu la începutul lui!

Şi atunci, de ce riscă Iohannis să publice ACUM această carte, că doar nu e de profesie scriitor, să nu se poată abţine de la scris. Ne lămureşte Tatiana Bran, care ne spune că a citit oamenilor „despre seara de 16 noiembrie 2014 și înnoirea speranțelor”, deci despre victoria lui Iohannis. Cine crede că în carte este vorba despre rolul activiştilor PNL şi PDL, despre efortul organizaţiilor din teritoriu ale acestor partide, despre mobilizarea oamenilor la mitingurile din ţară sau despre armata de lideri ale celor două formaţiuni în victoria răsunătoare din noiembrie 2014 – se înşeală! Iohannis îşi prezintă victoria ca şi cum ar fi fost un candidat independent!

Puntea lui Iohannis – „o straşnică societate civilă. În prima postare, imediat după pasajul citat, Tatian Bran scrie brusc: „O prietenă mi-a spus la final că trăim simultan în trei Românii: una a televizorului, una a politicienilor și una a realității de fiecare zi. Între ele, nu prea există punți de trecere. Deci, trebuie construite!”. Nu e o scăpare de sub condei a subiectului (lectura din noua carte a preşedintelui), ci introducerea unui plan paralel ce conţine un alt cod de lectură! Trecem peste pleonasmul „punţi de trecere” (în indoeuropeană, rădăcina din care vine cuvîntul „punte” înseamnă chiar „trecere”) şi semnalăm separarea celor trei Românii şi necesitatea unei „punţi” între ele, lucru deloc întîmplător, după cum vom vedea în cea de-a doua postare a Tatianei Bran.

La numai cîteva ore după postarea textului de mai sus, Tatiana Bran revine pe Facebook şi ne lămureşte ce e cu „puntea” dintre cele trei Românii:

Cea mai statornică punte între România televizorului, România politicienilor și România vieții de fiecare zi ar fi o strașnică societate civilă. Adică o societate formată din civili, oameni de pe stradă, cetățeni anonimi cărora le pasă de bunul mers al cetății și nu un club mai mult sau mai puțin elitist și nici un grup de oameni care citesc aceleași cărți sau se înscriu în același partid sau finanțează același ONG. Mai curând, o mare de lume solidară, ca aceea care a stat la cozi în noiembrie 2014 să votezeși s-a întors apoi acasă, la treburile de fiecare zi, cu sentimentul că a spus ce avea de spus. După spunere, aceeași lume ar fi de așteptat să se implice din nou în treburile care o privesc și să ducă la capăt ceea ce a început să construiasca stând la coadă ore în șir”.

Tatiana Bran ne spune cît se poate de explicit care este „puntea lui Iohannis”: „o societate formată din civili, oameni de pe stradă, cetățeni anonimi… și nu un club mai mult sau mai puțin elitist și nici un grup de oameni care citesc aceleași cărți sau se înscriu în același partid sau finanțează același ONG”! Deci, nu oamenii înscrişi într-un partid, ci oamenii aceia care au votat cu Iohannis fără să facă parte din PNL! Liberalilor ar trebui să le curgă un şuvoi rece pe şira spinării la citirea atentă a acestui mesaj, căci preşedintele preferă să sprijine anul viitor altceva decît un partid, mai exact o formaţiune născută din acea „mare de lume solidară, ca aceea care a stat la cozi în noiembrie 2014 să voteze și s-a întors apoi acasă, la treburile de fiecare zi”, căci, aşa cum transmite Tatiana Bran, „aceeași lume ar fi de așteptat să se implice din nou în treburile care o privesc și să ducă la capăt ceea ce a început să construiasca stând la coadă ore în șir”!

Este bine cunoscută reacţia unora de după alegerile din noiembrie anul trecut, cînd s-a anunţat formarea mai multor partide de tip Facebook: unul pe la Cluj, altul anunţat de Monica Macovei, altul de Robert Turcescu, altul de Lucian Mândruţă. N-au reuşit mare lucru, însă Iohannis pare a fi extrem de interesat să le grupeze sub aura sa proprie, să constituie acea „straşnică societate civilă”, cum scrie Tatiana Bran, la care ar putea adera şi elita intelectuală a lui Traian Băsescu, rămasă acum fără stăpîn, atît de dornică să revină în spaţiul public!

Liiceanu, Pleşu, Cărtărescu n-au putut să vină alături de un Iohannis înconjurat de PNL, căci erau împiedicaţi de prăpastia deschisă în timpul aşa-zisei „lovituri de stat” din 2012, însă, într-o nouă construcţie, ei ar putea redeveni oameni de bază, mai ales că, la alegerile de anul trecut, după ce Monica Macovei a ieşit din cursă, ei s-au arătat susţinători ai lui Iohannis, fără să fie alături de liberali sau pedelişti! De altfel, între cele două tururi, în revista „22”, chiar Gabriel Liiceanu a publicat un amplu interviu cu Klaus Iohannis, care era expresia susţinerii sale în turul doi.

De asemenea, Monica Macovei s-a arătat foarte mulţumită că Iohannis ar fi preluat din programul ei mesajul luptei împotriva corupţiei şi nu trebuie trecută prea uşor cu vederea atitudinea radicală de acum a lui Klaus Iohannis care cere Parlamentului, după modelul Macovei, renunţarea la orice filtru care să întîrzie acţiunile DNA! Nu trebuie uitat nici faptul că alături de Iohannis, în calitate de consilier personal, se află Mihai Răzvan Ungureanu, un alt opozant PNL, şi el susţinător al ideii de „lovitură de stat” dată de USL în 2012!

Nu trebuie uitat nici faptul că însăşi Tatiana Niculescu Bran este soţia lui Mirel Bran, cel înscris de noi în „Condicuţa cu agenţi”, omul care înfiera în articolele sale din „Le Monde” acţiunea PNL din 2012 din timpul aceleiaşi „lovituri de stat”! Amîndoi au fost clienţii ICR din vremea lui Patapievici, fiind trimişi la New York în acţiuni care nu aveau alt scop decît înregimentarea lor în acea structură care s-a pus preş la picioarele lui Băsescu şi care acum pare dispusă să-l slujească pe Klaus Iohannis, cu condiţia ca, în jurul său, rolul PNL să nu mai fie promordial.

Cu alte cuvinte, se conturează un nou scenariu născut în creuzetul de la Cotroceni, unul care să-l separe pe Iohannis de PNL, devenit o adevărată povară neconstituţională prin obligativitatea desprinderii preşedintelui de orice formaţiune politică.

Din postura de purtător de cuvînt al Preşedinţiei, Tatiana Bran nu putea să se implice într-o astfel de construcţie, aşa încît, deşi demisă oficial, ea poate, din civilie, să transmită mult mai bine mesajele către acea „straşnică societate civilă”, în jurul căreia să graviteze nemulţumiţii de toate partidele, toţi adversarii lui Traian Băsescu şi toţi adversarii lui Victor Ponta! Hiba cea mai mare a acestui proiect o reprezintă eterogenitatea componentelor sale, dar şi compromiterea „elitei intelectuale” prin acea slugărnicie practicată ani de zile faţă de Traian Băsescu. Totuşi, Liiceanu, Pleşu, Monica Macovei, Mihai Răzvan Ungureanu, oricîte ape ale Iordanului i-ar spăla, rămîn în ochii oamenilor ca băsişti, ceea ce vulnerabilizează orice construcţie care să-i includă. Însă forţa lor mediatică şi miljloacele de care dispun ar putea, totuşi, să conteze.

Dacă va reuşi, totuşi, să ducă la împlinire acest plan anti-sistem, Iohannis va împuşca doi iepuri: va ieşi de sub presiunea noului PNL, care-i include şi pe penalii din PDL-ul băsescian, şi va recapacita electoratul care l-a făcut preşedinte şi care s-a cam simţit părăsit atunci cînd Iohannis vorbea despre „guvernul meu liberal”! Într-un fel, PNL, chiar dacă ar înghiţi în sec, ar fi obligat să-l susţină pe Iohannis, chiar dacă nu din poziţia de vioară întîi!

Dacă va eşua, atunci se va alege doar cu un fel de PMP care va fi pulverizat de marile partide existente acum pe eşichierul politic şi domnia sa va rămîne izolat la Cotroceni, prizonier al unui Guvern politic şi mai puternic (ce va ţine cont din ce în ce mai puţin de programul preşedintelui) şi al unui Parlament care-i va putea domoli oricînd vocea prin ameninţarea cu suspendarea.

Oricum, textul scris de Tatiana Bran după ce a lecturat în public fragmente din noua carte a prolificului scriitor Klaus Iohannis aruncă deja pe piaţă acest scenariu cu doar un an înaintea alegerilor parlamentare. Lunile următoare sînt decisive pentru ca acest proiect de acum să devină fie un succes răsunător al lui Iohannis în faţa partidelor politice, fie o nouă victorie – decisivă – a structurilor politice. În acest timp, dacă nu vom avea surprize de la DNA, Victor Ponta poate să stea liniştit şi, pînă la anul, să-şi continue precampania electorală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.