Planurile Ramonei Pop, un viceprimar al Berlinului cu rădăcini românești

O surpriză s-a petrecut nu demult în capitala germană. O tânără de origine română, născută pe 31.10.1977, în Timișoara, a devenit viceprimar al orașului Berlin.

Din datele oficiale despre Ramona Pop desprindem următoarele momente sau etape de viață:
* în 1988 a emigrat in Germania, a urmat liceul Wilhelm-Hittorf-Gymnasium din orașul landului Westfalen, Münster, pe care l-a absolvit în 1997.
* a urmat cursuri politice la Westfälischen-Wilhelms-Universität din Münster, precum și la Institutul Otto-Suhr, din cadrul Freie Universität Berlin, între anii 1997 și 2003.

Mai puțin discutate prin mediile germane în ultimul timp sunt datele despre ascensiunea sa în politica germană, din care spicuim câteva momente cheie:
* este membră în Alianța Verzilor, ”90/Die Grünen” din 1997, membră a Parlamentului din Berlin din anul 2001, urmează o carieră în posturi de vicepreședinte și chiar de președinte, în 2009, în Parlamentul din Berlin, pentru Fracțiunea Verzilor.
* apoi survine un salt interesant, din data de 8.12.2016, când câștigă fotoliul de viceprimar al Berlinului, în urma primarului mandatat, Michael Müller.

Este parlamentar pe probleme de economie, energie și pentru întreprinderi, se afirmă pe site-ul oficial Berlin.de.

Satiră în presa germană

Într-o postare online despre politicienii care ar trebui să folosească mașini ecologice, Ramona Pop era descrisă astfel: ”Senatoarea pentru Economie din partea Alianței Verzilor are o cotă dublă de poluare auto față de senatoarea pe probleme de transport, Regine Günther (anume cu 99 grame per kilometru).
La preț, mașina senatoarei Pop este de peste 1,5 ori mai scumpă decât cea a senatoarei pe probleme de transport.

Totuși Ramona Pop spune că în viitor intenționează să folosească un automobil hibrid”.
Articolul cu tentă critică apărea în ziarul local matinal german Morgenpost.

Planurile Coaliției din Berlin

Noua coaliție de conducere, cu o componență formată din două părți roșii și una verde, s-a înțeles asupra unei dezvoltări clare a orașului, care va folosi și curent electric din surse regenerabile.
Orașul în întregime este branșat la uzina de producere a apei pentru uz casnic.
Acest sector, după planurile Ramonei Pop, nu se va schimba în niciun mod în viitorul apropiat. Este posibil ca landul să obțină participări la Agenția de Producere a Energiei, care oferă la rândul său curent din surse regenerabile și care ar urma să deservească capitala Republicii Federale.

Detalii despre anii de ucenicie ai Ramonei Pop

Parlamentul Landului a proclamat în acordul său de coaliție ”un deceniu al investițiilor”.
Acest lucru este ”de bine” pentru senatoare, care astfel va putea să țină dezvoltarea orașului pe un trend ascendent.

Ramona Pop are 39 de ani, e politolog și până nu demult a fost șefa din Berlin a Verzilor.

Ea a deprins administrarea afacerilor de la Cornelia Yzer. În mod diferit față de predecesoarea ei, ea a avut o bună relație cu influenta instituție IHK (Camera de Comerț și Industrie).

Prima decizie asupra personalului care va lucra cu ea a fost salutată de Cameră. Henner Bunde, de mulți ani activ în toate administrațiile și în ultimul timp Secretar de Stat pe Probleme de Economie, va fi șeful din administrația doamnei Pop și rămâne pe funcție, deși provine din partidul CDU (al Angelei Merkel).

Pop este ”a verzilor” și respectă țintele partidului, anume oprirea consumului excesiv de resurse, adică ”practică o politică industrială activă”. În rest, ea urmează dezvoltarea procesului de digitalizare în domeniul administrativ, precum și cerințele de durabilitate pentru lucrări. Acestea sunt afirmațiile acordului de coaliție.

În legislatura de acum se va vedea cât de modern va ajunge Berlinul, cât va fi de digitalizată administrația cu ajutorul unor firme noi din domeniu, cum va deveni transportul mai nepoluant și cum se va baza economia orașului preponderent pe criterii științifice.

Cu actuala dinamică crescătoare, poziția de la care pleacă Pop este una promițătoare, se afirmă într-un articol al cotidianului Tagesspiegel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Mostoghiu 26 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.