×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 01:10
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Coaliţia pentru Dezvoltarea României
Plata TVA în cont separat, uriașe bătăi de cap companiilor

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), care reuneşte 45 de organizaţii sau membri asociaţi din mediul de afaceri, susţine că implementarea noului sistem de plată a TVA încont separat "peste noapte", fără timp de pregătire şi în lipsa unei analize de impact, va genera dificultăţi majore de flux de numerar companiilor care îşi plătesc cinstit taxele, iar unele ar putea intra în insolvenţă .

Membrii coaliţiei nu sunt de acord cu privire la consecinţele implementării noului sistem privind plata defalcată a TVA, prin care se intenţionează utilizarea unui cont bancar dedicat încasărilor şi plăţilor de TVA.

Ministerul Finanţelor a publicat recent proiectul de ordonanţă privind plata defalcată a TVA (split payment), măsură prevăzută în programul de guvernare al actualului guvern PSD-ALDE şi care urmează să se aplice din 1 octombrie, care prevede că toate companiile plătitoare de TVA trebuie să deschidă conturi separate pentru plata taxei, din care nu mai pot folosi bani decât cu acordul Fiscului, iar orice greşeală în plata TVA va atrage o amendă de 50% din sumă.

Oamenii de afaceri din cadrul CDR consideră că stabilitatea şi transparenţa cadrului fiscal sunt cruciale în vederea unei dezvoltări economice predictibile şi sustenabile a României şi susţin lupta pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale proporţional cu costurile administrative ce revin contribuabililor oneşti.

Conform proiectului de ordonanţă, sistemul privind plata defalcată a TVA se va aplica opţional începând cu 1 septembrie 2017, urmând a fi obligatoriu începând cu 1 octombrie 2017.

“Noul sistem privind plata defalcată a TVA, în primul rând va genera dificultăţi majore de flux de numerar, cu consecinţa necesităţii atragerii unor noi surse de finanţare, sau în cazuri nefericite, chiar cu intrarea în insolvenţă a agenţilor economici oneşti. În plus, odată cu aplicarea sistemului se intenţionează aplicarea unor sancţiuni considerabile (amenzi în valoare de 10% - 50% din valoarea TVA nevirată în contul furnizorului / prestatorului), chiar şi în situaţia unor plăţi făcute din greşeală în alte conturi decât conturile dedicate de TVA”, se arată în comunicatul transmis de CDR.

Membrii coaliţiei susţin că evaziunea fiscală din domeniile cu risc fiscal ridicat de nedeclarare a veniturilor nu va fi combătută de noul sistem de plată defalcată a TVA.

“Dorim să semnalăm faptul că o astfel de măsură prin care sunt indisponibilizate sumele de TVA, prin limitarea scopului pentru care pot fi folosite şi deci a dreptului de dispoziţie asupra acestora, reprezintă o ingerinţă asupra dreptului de proprietate al firmelor, ceea ce ridică probleme de constituţionalitate a acestor măsuri”, sunt de părere oamenii de afaceri.

CDR consideră că această măsura va cauza blocaje operaţionale majore în activitatea tuturor părţilor implicate – companii, care în faza iniţială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unităţi ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum şi ANAF care va trebui să aprobe toate solicitările de transfer din contul de TVA în contul curent.

În aceste condiţii, membrii CDR nu susţin implementarea acestui sistem, anticipând blocaje majore în activitatea companiilor şi a autorităţilor, fără existenţa unui efect real asupra evaziunii fiscale rezultate din nedeclararea veniturilor în domenii cunoscute a avea risc fiscal ridicat, dar cu costuri semnificative pentru contribuabilii oneşti.

CDR consideră necesară consultarea în prealabil a Comisiei Europene, precum şi întocmirea unui studiu care să evidenţieze impactul asupra evaziunii fiscale şi costurile pentru mediul de afaceri.

(R.C.)Publicat Joi, 10 august 2017
2370
 | 1
 | 8
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
erica andriescu
+1
Domnii guvernanti au nevoie de noi imprumuturi acordate de bancherii romani si au gasit cum sa-i imblanzeasca. Angajatorii romani pot suporta oricat si orice dar, s-ar putea ca intr-o zi sa tragem si noi obloanele si sa ne cam saturam . Sa vedem atunci ce se intampla, tara aceasta va trai doar cu bancheri ? Daca se deschid aceste conturi de TVA smecherii vor plati ? Nu de conturi era nevoie ci de controale la societatile care nu plateau si de blocarea conturilor acestora . Este nevoie sa ii invatam noi legistatia si meseria ,pentru ce au 100 de majorari de salarii ?
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
Visarionovici
-1
Cred ca e mare bataie de cap, multe companii vor fi silite sa plateasca in sfarsit TVA, ceea ce va da nastere la revolte. Cum adica, sa plateasca ele TVA? E scandalos! Companiile astea trebuie doar sa recupereze TVA-ul pe care nu l-au platit niciodata! Jos Tudose, veniti la guvern sa protestam! Ce colonia lui peste mai este si asta daca obliga firmele straine sa plateasca TVA?
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
radu
+4
Domnii care comenteaza (Nasty, Zic si eu, etc) habar nu au ce vorbesc! Este o masura idioata care nu ii va afecta pe evazionisti si nici pe marile corporatii (care fac de regula export) , ci pe micii producatori romani! Este o aberatie sa imparti plata unei facturi in doua, atata timp at exista decont lunar de TVA si acel formular 300 si nu-stiu-cat care face corelarea intre TVA furnizori si clienti. ANAF are toate datele pentru a interveni acolo unde e cazul, dar nu o face si arunca povara fiscala si organizatorice spre IMM-uri! Daca s-ar dori eliminarea evaziunii s-ar pitea implementa un sistem online de emitere a facturilor si s-ar rezolva tot! Sigur , e greu de priceput pentru un creier de securist sau comentator de doi lei....
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
ZIC SI EU
0
Macar sa-i mai chinueasca,ca de furat tot fura.
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
Visarionovici @ ZIC SI EU
0
As prefera sa vad ca fusera, nu ca fura!
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
Nast'y Nastratin Ciuma Rosie
+4
masura a fost aplicata deja in Italia, la nostra sorella latian de naravuri mafiote , exact din aceleasi motive: combaterea indisciplinei financiare si evaziunii fiscale prin recuperarea ilegala de TVA prin false exporturi , cat si neplata acestei taxe din 'lipsa de lichidati' . este exact ce clameaza si aceasta CDR ' lipsa de lichiditati' . lovitura va fi dura, dar cum la noi toate minunile tin trei zile, s-ar putea sa vedem niste miscari #rezist pe ultiti si prin pietze , caci cel mai mult ii doare pe corporatisti.
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
gabriel @ Nast'y Nastratin Ciuma Rosie
+1
@#put si atat Cand mai bagi diezuri vezi sa nu ti se umple congelatorul...poate vei fi pe lista concediatilor firmelor ce nu mai fac fata schimbarilor legislative,desi dupa cum gandesti esti pvtoare la stat .
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
Obuz
+5
Sa ii multumiti lui Mini Shtrul Ilan de la IMMuri!Inca o masura antievazionisti...
Publicat Joi, 10 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Protestul lui Tăriceanu la adresa lui Iohannis
Publicat acum 9 ore şi 8 minute
Primării cu lampa mică
Publicat acum 5 ore şi 56 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 5 ore şi 19 minute