Pleșea: Rolul raportului la DNA nu este de a aduce laude neasemuite

Procurorul Monica Pleșea, unul dintre inspectorii judiciari care a participat la verificările la DNA, a declarat, luni, la CSM, că prin acest control nu s-au vânat greșelile Direcției Naționale Anticorupție (DNA), precizând că rolul unui raport nu este acela de a aduce „laude neasemuite”.

„Doamna procuror șef direcție (Laura Codruța Kovesi – n.red.) a afirmat că rolul unui control nu este acela de a vâna greșeli. Este foarte adevărat. Noi nu am vânat greșeli. Dar în același timp, să știți că rolul unui raport nu este acela de a aduce laude neasemuite șefilor pe care îi controlăm. Rolul unui control este acela de a constata cu obiectivitate și de a consemna cu obiectivitate în raport ceea ce inspectorii au constatat. Urmare a acestor constatări este că trag niște concluzii. Urmare a acestor concluzii se fac propuneri în vederea eficientizării activității. Presupun că aceste laude sunt lăsate de aceste rapoarte de bilanț”, a spus Pleșea, în fața Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Afirmațiile inspectorului judiciar vin în contextul în care procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a spus, vineri, în fața procurorilor din CSM, referitor la raportul întocmit de IJ după controlul efectuat la DNA că „rostul unui control nu este acela de a vâna greșeli”.

„Noi puteam să nu venim în contact cu ea (Kovesi – n.red.) deloc. (…) A intervenit în momentul în care ceva nu convenea. Nu știu de ce. Încă nu am depistat. Pleca cererea de la noi, mergea la Bulancea, Bulancea la ea și Kovesi venea la noi. A început o sarabandă. Cam asta a fost între noi. Refuza să ne dea anumite acte. Era ceva: Vrei mere? Nu am, îți dau pere”, a mai spus Pleșea.

În cadrul ședinței de luni a luat cuvântul și inspectorul judiciar, procurorul Adriana-Claudia Pampu-Romănescu, care a făcut și ea parte din corpul de control care a făcut verificări la DNA. Aceasta a subliniat că nu se poate pune problema scurgerii de informații în urma controlului.

„Despre scurgerile de informații nu putem discuta la modul teoretic. Se creează condițiile scurgerilor de informații. Am participat la verificarea Secției de criminalitate economică (a DNA – n.red.). Nu au existat scurgeri de informații. Nu s-a pus problema. Am văzut dosare cu peste 100 de volume. Informațiile au rămas confidențiale și au fost confidențiale. Nici nu s-a pus problema ca o verificare indirectă efectuată de către inspectorii judiciari ar însemna o posiblitate de a scurge informații. Resping în totalitate așa ceva. Nu cred că poate fi o susținere reală”, a spus Pampu-Romănescu.

De asemenea, și Gheorghe Stan, inspector şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, a mers, luni, în faţa procurorilor din CSM, pentru a îşi susţine punctul de vedere referitor la controlul efectuat la DNA şi la raportul întocmit ca urmare a verificărilor. El a spus că afirmaţiile şefei DNA, potrivit cărora controlul făcut de inspectori ar fi avut şi alte obiective, sunt „insinuări” pe care instituţia le respinge, precizând că intenţia a fost de a crea premisele contestării raportului.

„Mă întreb dacă este în favoarea sistemului judiciar şi a credibilităţii acestuia să susţii, în calitate de conducător de unitate de parchet, că a avut senzaţia că ar fi fost anumite teme care trebuie verificate Este destul de periculos şi dăunător sistemului judiciar şi societăţii civile să spui că Inspecţia Judiciară (..).se ocupă de cu totul alte aspecte decât cele pentru care a fost înfiinţată. Aceeaşi senzaţie a avut-o doamna procuror şef şi cu privire la acel bileţel pe care inspectorul judiciar a scris numărul de dosare penale suţinând că în realitate, pe lângă acest control, au făcut şi alte chestiuni exterioare verificărilor. Mă gândesc că prin aceste afirmaţii s-a încercat să se inducă în mod public ideea că inspectorii judiciari nu şi-au exercitat atribuţiile de serviciu cu obiectivitate şi imparţialitate, senzaţie care este departe de adevăr. Respingem categoric astfel de insinuări”, le-a spus Gheorghe Stan procurorilor din CSM.

Gheorghe Stan a criticat acţiunile şefului echipei de control Elena Rădescu.

În urma punctelor de vedere prezentate de inspectorii judiciari, membrii Secției de procurori a CSM a adresat mai multe întrebări legate de controlul la DNA. La dezbateri este prezent și ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a afirmat, în acest context, că are sentimentul că membrii Consiliului „fac anchetă cu inspectorii judiciari”.

„Fac un apel la un fel de echilibru, de egalitate de arme. Sentimentul meu e că faceți (procurorii din CSM – n.red) anchetă cu dânșii (inspectorii judiciari – n.red.) acum. Până la urmă, au relatat ce au avut de relatat”, a spus Toader.

În replică, vicepreședintele CSM, procurorul Cristian Ban, a spus că nu se urmărește decât clarificarea situației.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.