Plictiseala salariilor crește cu 50%

Nu mi-am imaginat niciodată că discuțiile despre salarii pot să enerveze într-o așa măsură. Știu de mulți ani că ele ascund tot felul de trucuri, de chichițe, de aranjamente. Este nevoie de o blocare a unei categorii profesionale. Apare o OUG de majorare spectaculoasă a salariilor acestora. Pentru a ieși din încurcătură și pentru a scăpa de înjurături, Guvernul nu o aplică. Respectiva categorie deschide procese. Dacă interesul este enorm, la prima decizie de instanță, se aplică. Dacă a fost numai o tentativă de amorțeală, se aplică punctual, numai în decizii definitive. Oricît ar părea de ciudat, majorarea salariilor bugetarilor arată mai rău ca o campanie electorală.

Acest joc politic ieftin este jucat acum de PSD. După celebra tăiere din regimul Băsescu, revenirea salariilor la nivelul inițial a devenit un soi de leitmotiv de propagandă electorală și de amețire a populației. De dimineața pînă seara, majorarea salariilor și a pensiilor domină programele televiziunilor. Parcă am fi o țară de asistați și toată lumea ar aștepta cu disperare să se mai majoreze cu încă un procent. Adică să mai apară o promisiune de 100 de lei. Tot tărăboiul acesta despre legea salarizării unitare ne arată limitele PSD-ului, obsesiile acestei grupări, nepriceperile sale și brambureala cu care guvernează. Ba mută legea la Parlament, ba și-o asumă politic în mod festiv, ba adună partidul la dezbateri, ba este prezentată pe larg la TV, cînd de Liviu Dragnea, cînd de Olguța Vasilescu, cînd de mama Dâmboviței și a majorărilor, Rovana Plumb.

Această dezbatere de weekend, organizată la Sinaia, este mai mult o reuniune de partid. Ce rezolvă șefii PSD-ului nu are nici o relevanță. Mai strîng doar rîndurile, mai anulează cîteva scandaluri interne și se înțeleg cum să răspundă insistenței cu care Victor Ponta se insinuează în tot felul de subiecte și contradicții. În consecință, de la reuniunea de la Sinaia nu mă aștept nici măcar la o clarificare a raporturilor cu Tudorel Toader. Necum cu premierul Grindeanu. Abia de cîteva zile alianța PSD – ALDE a schimbat doi miniștri. Doar n-o schimba peste noapte premierul sau ministrul Justiției!?

Și atunci, la ce ne folosește tot tărăboiul despre întîlnirea de la Sinaia? Zicem că avem viață politică intensă, zicem că PSD și ALDE lucrează la greu pentru a satisface nevoile populației, zicem că ne facem că lucrăm. Nimic altceva.

În realitate, țara noastră continuă să băltească economic, să nu aibă parte de o strategie și de o direcție, să nu simțim nici o revigorare a încrederii. Cînd un guvern, de mai bine de 6 luni, ține ca la patefon numai placa despre salarii și iar salarii și bugetari, de parcă ar fi un aparat stricat, de ce să-ți legi o speranță? Din păcate, PSD-ul nu este capabil să scoată la iveală alte măsuri care să elibereze energiile ascunse ale economiei. Nici nu cred că știe, nici nu cred că este preocupat de asta. Așa cum oamenii de afaceri din țara noastră se limitează (cei mai mulți) la investiții imobiliare, la fel, și PSD-ul se rezumă numai la povești și acțiuni centrate pe majorări de salarii și pensii. Oamenii de afaceri investesc numai în terenuri și construcții, fiind incapabili să conceapă business-uri mai complicate, mecanisme de producție de altă natură decît cele imobiliare. Ca să nu mai vorbim despre investiții peste hotare. Putem număra pe degete românii care au avut idei și curaj să investească în străinătate, indiferent de zonă. Noi, ca popor, nu avem spirit cuceritor. Nu ocupăm nici teritorii, nici spații economice. De regulă, ne refugiem dincolo de granițele economice și financiare ale României. Ne ducem departe fie cu banii, fie cu proiectele de viață. Or, Germania, Anglia, Italia, Franța și Olanda își fac banii mai ales prin restul lumii. Noi pe acolo ascundem doar banii șmecheriți din România. Sau facem export de cîrcă și de inteligență.

O economie nu poate exploda, nu poate atinge un suflu nou fără un program, fără o viziune, fără un val de încredere, dar mai ales fără un plan de sprijinire a investițiilor în străinătate. Și, mai ales, fără folosirea inteligenței românești și în alte spații economice. Ca simplă forță de muncă, nu putem scoate bani decît să ne oblojim necazurile. Dar să declanșăm o dezvoltare accelerată, în nici un caz!

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de vineri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.