Ploaia de căzături a decis medalii la schi sprint

Schi fond – sprint masculin: cazi şi iei medalie

Calificări şi o finală de senzaţie la spectaculoasa probă de schi fond, proba de sprint masculin. Se anticipa un duel ruso-norvegian pentru aur, cu eventuale pretenţii ale suedezului Marcus Hellner şi ale elveţianului Dario Cologna, medaliaţii cu argint, respectiv aur la proba de 30 km, specialişti la fond, dar şi foarte buni la sprint. Ruşii mizau pe Nikita Kriukov, campionul olimpic de acum 4 ani şi deţinătorul titlului mondial din 2013, şi pe secondanţii săi campioni, mondiali la sprint pe echipe. Norvegienii se bazau pe Peter Northug, bronz la Vancouver şi multi medaliat al probei în Cupa Mondială, dar şi pe Ola Vigen Hattestad, considerat cel mai în formă din lotul nordicilor.

Calificările au produs însă surpriză după surpriză. Într-una din grupele sferturilor de finală, principalul favorit, Nikita Kriukov, nu reuşeşte să se califice, pierzând chiar în faţa unui coechipier mult mai puţin cotat valoric decât el. În altă grupă a sferturilor, cade şi un alt aspirant la medalii, elveţianul Dario Cologna, care nu se califică din cauza unei căzături din care s-a redresat foarte greu. În a doua grupă semifinală, Norvegia îşi pierde omul numărul unu, şi totodată al doilea mare favorit la aur, Peter Northug. Finala a fost una de povestit nepoţilor prin ce s-a întâmplat. Patru din cei şase finalişti au căzut, iar un al cincilea s-a împiedicat. Căzăturile i-au scos complet din cursă pe suedezul Marcus Hellner (şi el favorit la medalii) şi pe rusul Sergey Ustiugov, rămas singura speranţă a gazdelor în concurs. Deşi au suferit căzături, suedezii Teodor Peterson şi Emil Jonsson s-au redresat şi au reuşit să obţină medaliile de argint, respectiv bronz. În aceste condiţii, singurul care nu a suferit vreo „avarie”, norvegianul Ola Vigen Hattestad, a câştigat fără probleme aurul. După cum a mers, se pare că norvegianul ar fi câştigat şi fără ca adversarii să sufere căzături, poate cu o diferenţă mai mică de timp.

Am avut şi doi români în competiţie, dar ei nu au reuşit să prindă în calificări un loc în primii 30, ratând accesul în sferturile de finală. Paul Pepene a ocupat locul 65, iar Daniel Pripici locul 68, dintr-un total de 86 de participanţi.

Finală aproape trasă la indigo la feminin

În proba feminină de schi fond sprint am avut multe elemente similare celei din cursa băieţilor. Marea favorită şi totodată campioana olimpică „en titre”, Marit Bjorgen (Norvegia), cade în semifinale, se redresează destul de greu şi este eliminată. Totuşi, pierderea principalei favorite nu a cauzat pagube deloc Norvegiei, pentru că alte trei reprezentante ale acestei ţări au luat aurul (Maiken Falla), argintul (Ingvild Ostberg) şi un loc 4 (Astrid Jacobsen). Bronzul a revenit în mod surprinzător slovenei Vesna Fabjan, care, se poate spune, a profitat de pe urma… căzăturilor suedezei Ida Ingemarsdotter şi ale americancei Sophie Caldwell, ambele cu şanse la o medalie. Caldwell a ieşit complet din calcule, ea rupându-şi un băţ în căzătură, şi a primit unul de rezervă foarte târziu, echipa ei tehnică neaşteptându-se la o astfel de defecţiune tehnică.

Românca Timea Sara nu a prins nici măcar grupele sferturilor de finală, ocupând în calificări locul 49 dintr-un total de 67 de sportive.

Din nou ghinion pentru Rusia la Biathlon

Proba de urmărire feminină la Biathlon a fost câştigată într-o manieră categorică de Darya Domracheva (Belarus). Victoria ei nu este o surpriză, ea fiind cotată printre favorite. O victorie foarte greu de digerat pentru ruşi. Pentru că Domracheva este rusoaică, şi-a început cariera în Rusia, dar în ultimul an de juniorat i s-a spus că nu are niciun viitor în acest sport. Drept urmare, ea s-a reorientat şi a început să concureze pentru Belarus. Ea este a doua mare biathlonistă rusă care obţine succese pentru altă ţară. Reamintim cazul multiplei campioane – un aur şi aici la Soci – Anastasiya Kuzmina, care concurează pentru Slovenia. Kuzmina a terminat cursa pe locul 5, un rezultat care într-adevăr poate intra în categoria surprizelor. Argintul şi bronzul au fost obţinute de Tora Berger (Norvegia), respectiv Tega Gregorin (Slovenia). Prezenţa lui Gregorin pe podium se poate spune că este relativ nescontată.

Românca Eva Tofalvi s-a clasat pe locul 26, ea ratând „top 20” din cauză ca a tras mai slab în poligon.

Alte rezultate

Freestyle skiing slopestyle feminin

  • Aur: Dana Howell (Canada)
  • Argint: Devin Logan (SUA)
  • Bronz: Kim Lamarre (Canada)

Această probă reprezintă o premieră la Jocurile Olimpice. Niciuna dintre medaliate nu mai are vreo participare la o altă olimpiadă.

Patinaj viteză – 500 m feminin

  • Aur: Lee Sang-Hwa (Coreea de Sud)
  • Argint: Olga Fatkulina (Rusia)
  • Margot Boer (Olanda)

Clasament pe medalii

  1. Canada: 5 aur, 4 argint, 2 bronz – 11
  2. Norvegia: 4 aur, 3 argint, 4 bronz – total 11
  3. Olanda: 3 aur, 2 argint, 3 bronz – 8
  4. SUA: 2 aur, 1 argint, 3 bronz – 6
  5. Germania: 2 aur, 0 argint, 0 bronz – 2
  6. Rusia: 1 aur, 3 argint, 3 bronz – 7
  7. Austria: 1 aur, 2 argint, 0 bronz – 3
  8. Franţa: 1 aur, 0 argint, 1 bronz – 2
  9. Elveţia: 1 aur, 0 argint, 0 bronz – 1
  10. Slovacia: 1 aur, 0 argint, 0 bronz – 1
  11. Polonia: 1 aur, 0 argint, 0 bronz – 1
  12. Belarus: 1 aur, 0 argint, 0 bronz – 1
  13. Coreea de Sud: 1 aur, 0 argint, 0 bronz – 1
  14. Suedia: 0 aur, 3 argint, 1 bronz – 4
  15. Cehia: 0 aur, 2 argint, 1 bronz – 3
  16. Slovenia: 0 aur, 1 argint, 2 bronz – 2
  17. Italia: 0 aur, 1 argint, 1 bronz – 2
  18. China: 0 aur, 1 argint, 0 bronz – 1
  19. Finlanda: 0 aur, 1 argint, 0 bronz – 1
  20. Marea Britanie: 0 aur, 0 argint, 1 bronz – 1
  21. Ucraina: 0 aur, 0 argint, 1 bronz
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.