Ploaie de recorduri la Christie’s şi Sotheby’s din New York

Cea de a doua săptămână a lunii noiembrie s-a dovedit fastă pentru casele de licitaţie dinNew York.

Christie’s a realizat, după afirmaţia jurnalistei Béatrice De Rochebouet de la Le Figaro, “cea mai bună vânzare din istorie”: 852.800 de milioane de dolari şi 11 recoruri mondiale de preţ. Un număr mare de colecţionari şi curtieri din întreaga lume au participat la o licitaţie susţinută pentru opere realizate după cel de al Doilea Război Mondial şi contemporane. Peste 500 de cumpărători veniţi din 43 de ţări, din America, din Asia inclusiv din Dubai şi Doha.

Cele două lucrări de Warhol în expoziţia ce a precedat licitaţia

Recordurile au fost obţinute pentru artiştii Yayoi Kusama (7,1 milioane de dolari), Ed Ruscha (30,4 milioane de dolari), Peter Doig (18 milioane de dolari), Martin Kippenberger (22,5 milioane de dolari) şi, în primul rând, Cy Twombly, care a atins suma fabuloasă de 69,6 milioane de dolari. Cu câteva ore înaintea licitaţiei, Philippe Segalot, fost director la Christie’s, se temea că evaluarea de 35-55 de milioane de dolari a pânzei lui Twombly, cu o scriitură albă pe fond gri, este nerealistă. Marea pânză “Untitled”, datată 1970, fusese cumpărată direct de la artist. Şi a fost achiziţionată acum de un cumpărător european.

Andy Warhol, Triplu Elvis

Dar punctul culminant al licitaţiei a fost atins de două loturi semnate de Warhol. Unul de Trei Elvis Presley, în tonalităţii argintii, al doilea, 4 Marlon Brando, datat 1966. Ambele lucrări sunt reprezentative nu numai pentru stilul artistului, dar şi pentru epoca la care au fost create. Cei trei Elvis au revenit unui colecţionar european.

Giacometti, Masă cu dragon şi pasăre

Primul a fost achiziţionat cu 81,9 milioane de dolari, cel de al doilea cu 69,6 milioane de dolari. Ambele au fost mediatizate cu cataloage separate de ale celorlalţi artişti şi cu brăţări din plastic în culorile starurilor, distribuite fanilor regelui Pop Art.

Cy Twombly, Untitled

Între primele 10 loturi, în afară de Twombly s-au înregistrat recorduri şi pentru de Kooning, Ruscha, Kippenberger. Potrivit lui Carol Vogel de la New York Times, Smash de Ed Ruscha, picată în 1963, după o dispută între 5 ofertanţi, a fost achiziţionată de Larry Gagosian pentru 30.405.000 de dolari, mult peste estimarea de 20 de milioane de dolari. Iar Untitled de Martin Kippenberger, datată 1988, i-a revenit tot lui Larry Gagosian contra sumei de 22,5 milioane de dolari.

Operă remarcabilă a abstracţionismului abstract din secolul al XX-lea, sculptura Clamdigger, de Willem de Kooning, a fost vândută cu 29.285.000 de dolari, un nou record pentru artist.

Ed Ruscha, Smash

Tot săptămâna trecută, marea rivală, Sotheby’s, a reuşit o frumoasă vânzare a miticei colecţii a lui Rachel Lambert Mellon, dispărută în primăvara acestui an, la vârsta de 103 ani, şi a soţului ei, Paul: 158 de milioane de dolari. Se estimase un rezultat de 121 de milioane de dolari.

Casa Sotheby’s, spre deosebire de Christie’s, mizează de mai multă vreme pe vechi colecţii faimoase ale unor familii ale căror nume impresionează înalta societate din Upper East Side şi West Village.

Georgia O’Keeffe, pictura din sufrageria

Rezultatul a fost spectaculos, scorul fiind de 100%, cu colecţionari şi galerişti veniţi de pe patru continente.

Publicul a salutat gustul şi rafinamentul acestui cuplu de moştenitori ai unei mari averi, făcută de Andrew W. Mellon, a cărui colecţie stă la baza celebrei National Gallery din Washington, pe care a construit-o pe cheltuiala lui.

Mark Rothko, Yellow, Orange, Yellow

La rândul lui, Paul Mellon a donat acestui muzeu, de-a lungul anilor, 913 opere, construind şi el o nouă aripă, realizată de arhitectul Pei şi inaugurată în 1978.

Cu opere mergând de la naturile statice din secolul al XVII-lea până la capodopere ale secolului al XX-lea, colecţia este o dovadă a cunoaşterii profunde a acestui fin cunoscător care a fost Paul Mellon.

Martin Kippenberger, Fără titlu

Pasionaţi de Rothko, soţii Mellon au vândut încă din timpul vieţii câteva pânze ale acestuia, dintre care trei au intrat în colecţia lui François Pinault, pentru suma de 25 de milioane de dolari. În licitaţia de la Sotheby’s au fost propuse două lucrări. Una dintre ele, Untitled (Yellow, Orange, Yellow, Light Orange), din1955, a fost viu disputată de opt amatori, fiind în final achiziţionată de negustorul de artă american Helly Nahmad pentru 36,5 milioane de dolari. Opera aparţine celui mai important moment al creaţiei artistului, care a pictat în acel an 22 de lucrări, dintre care 13 de află în prestigioase colecţii muzeale.

Mark Rothko, Untitled, vândută pentru 39.925.000 de dolari

Cea de a doua, în tonalităţi de albastru şi verde, a atins un preţ dublu faţă de estimare: 40 de milioane de dolari. Ambele lucrări au stat în colecţia Mellon timp de 40 de ani.

Organizatorii au sperat un succes de proporţii cu o operă de Rothko din 1970, considerată penultima lucrare a prodigiosului artist, din colecţia Pierre Schlumberger şi a soţiei sale, Sao, renumită pentru recepţiile fastuoase din apartamentul ei parizian. Datată 1951, luminoasa pictură în tonalităţi oranj a fost adjudecată cu 45 de milioane de dolari, faţă de cele 50 estimate.

Seureat, Femeie cu buchet de flori

Trebuie amintit şi un Seurat, Femeie cu buchet de flori, din 1882, un dar de Crăciunul din 1956 al lui Paul Mellon pentru soţia sa, vândut cu 5,3 milioane de dolari, şi mai ales, Masa cu dragon şi pasăre a lui Giacometti vândută la un preţ record pentru artist de 1.745.000 de milioane de dolari.

Licitaţia a fost aprinsă şi pentru un peisaj de Georgia O’Keeffe, achiziţionată cu 3,1 milioane de dolari. “Pânza, care trona în sufrageria dinVirginia, mărturiseşte gustul avangardist al acestei colecţii a vechii Americi, cum nu se va mai vedea alta pe piaţa de artă”, scria un comentator.

Willem de Kooning, Clamdigger

Dintre picturile vechilor maeştri, pe primul loc al preferinţelor s-a situat Natura moartă cu lalele, trandafiri şi alte flori, în vas de sticlă, realizată de Ambrosius Bosschaert cel Bătrân la începutul secolului al XVII-lea, achiziţionată cu 4.645.000 de dolari.

Începând din 20 noiembrie, Sotheby’s va dispersa şi bijuteriile şi mobilierul a cinci proprietăţi ale familiei Mellon.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.