PNL, atac la o măsură a Guvernului

PNL susține că ordonanţa adoptată joi de către Guvern prin care angajatorii sunt obligaţi să plătească CAS şi CASS la nivelul salariului minim pentru salariaţii cu timp parţial de muncă încalcă legea fundamentală și Codul Fiscal.

”Ordonanţa în cauză încalcă prevederile constituţionale referitoare la emiterea de ordonanţe simple, întrucât Constituţia interzice în mod expres posibilitatea de a interveni în domeniul legilor organice. În acest caz, Codul Fiscal face parte din categoria legilor organice, existând interdicţia de a fi modificat printr-un act normativ de nivel inferior, cum este cazul ordonanţei simple. Chiar dacă în mod abuziv Legea pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe simple include eventuale modificări aduse Codului fiscal, acestea nu pot afecta regimul legilor organice şi nu pot impune sarcini suplimentare contribuabililor”, afirmă PNL într-un comunicat de presă.

Liberalii vorbesc de asemenea despre încălcarea de către Guvern a Codului Fiscal în acest caz.

”Totodată, Ordonanţa încalcă prevederile actuale ale Codului Fiscal, prevăzute la articolul 4, care menţionează că în cazul în care se majorează impozite, taxe sau contribuţii, ori se elimină sau se reduc facilităţi existente «acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puţin pe parcursul acelui an». Or, Guvernul Tudose a anunţat intrarea în vigoare a acestor modificări începând cu data de 1 august, fapt care contravine rigorilor de predictibilitate impuse de Codul Fiscal”, se mai arată în comunicat.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a acuzat Guvernul că este interesat de ”jecmănirea” întreprinzătorilor.

”Această măsura ne arată că partidul de guvernământ nu este interesat în realitate ca angajaţii să câştige mai bine, ca firmele să aibă un cost cât mai redus al forţei de muncă, ci este interesat doar să jecmănească întreprinzătorii pentru a mai face rost de nişte venituri pentru acoperirea găurilor din buget create de cheltuielile nesăbuite angajate. Ne opunem categoric atât acestei scamatorii fiscale, cât şi celor care vor urma”, a scris Orban pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.