×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:18
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
PNL avertizează: Toate salariile vor scădea...

Toate salariile din România, inclusiv ale bugetarilor, vor scădea cu 22,7% net de la 1 ianuarie 2018, dacă PSD-ALDE nu renunţă la măsura privind obligaţia angajaţilor de a plăti contribuţia la asigurărrile sociale, a susţinut, duminică, vicepreşedintele PNL Florin Roman.

„ Facem o solicitare celor de la PSD-ALDE să retragă acea propunere de punere a birurilor în ceea ce priveşte contribuţia la asigurările sociale pe umerii angajaţilor. Dacă această măsură devine realitate, salariile tuturor românilor vor scădea de la 1 ianuarie 2018 cu 22,7%, net. Aici vorbim de toţi românii care lucrează, nu doar de bugetari”, a susţinut Roman.

El a arătat că angajaţii care se bucură în acest moment de majorările salariale instituite de legea cadru a salarizării personalului bugetar trebuie să ia în calcul această scădere, odată intrată în vigoare măsura respectivă.

De la 1 ianuarie 2018, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) „vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, potrivit unui comunicat remis de Ministerul Finanţelor, la sfârşitul lunii iulie.

„Nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeaşi dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, precizează Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

În acest sens, „sumele reprezentând CAS şi CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creşterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei şi implicit o pensie mai mare”.

Potrivit MFP, măsurile „nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator”. Totodată, „având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”.

Referindu-se la transferul plăţii contribuţiilor de asigurări sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, premierul Mihai Tudose adeclarat recent că lucrurile vor rămâne aşa cum sunt acum. „CAS, CASS şi celelalte plăţi din această categorie vor rămâne şi în 2018 pe modelul actual, cu plata la angajator. Nu ştiu de unde a apărut ideea asta cu plata de către angajat”, a spus premierul.

(R.C.)Publicat Duminică, 20 august 2017
2314
 | 1
 | 7
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Hodge
-2
Normal ca vor scadea salariile, pentru ca asta si urmareste in ascuns celebrul program de guvernare. In schimbul sabotarii economiei romanesti, guvernantii vor primii premii grase de la corupatorii de din afara sau de din-nauntrul tarii.
Publicat Duminică, 20 august 2017
+Răspunde
dan
+3
Cred ca o solutie satisfacatoare ar fi de a pastra sistemul actual cu amendamentul ca Angajatorul varsa obligatiile aflate in sarcina lui in loc de "la gramada" catre Buget, nominal, cuvenit in contul fiecarui salariat. In felul asta, in contul salariatului, vor veni sume din doua surse: 1. din salariul sau prin stopajul la sursa; 2. din contributia Angajatorului datorata salariatului. Se elimina astfel legatura contributiei Angajatorului (contributie care se pastreaza in procente si chiar in cuantum in sarcina Angajatoului, diect si nemijlocit) cu salariul Angajatului si cu riscul ca acesta din urma sa scada. Vor fi niscaiva probleme in ce priveste, cel putin la inceput, organizarea varsamintelor de catre Angajator, doar ca se elimina riscul scaderii salariilor, ceea ce este impotant pentru toate partile.
Publicat Duminică, 20 august 2017
+Răspunde
florinakis
+3
interesant e ca sunt categorii care fluiera cu plus pe chestia asta, care-au primit mariri de nici ei nu mai stiu ce se petrece ... ia ghici, cam care-ar fi categoriile alea ... ??? da' prostii sa-si rupa spinarile pentru imbuibat cei selectionati, nu ...??? astia nu mai stiu cum sa mai inghita mai mult, da' ceilalti sa-si omoare sufletu' ca nu mai pot trai, ca trebuie sa sustina jupuiala catre premianti ...si sa zicem ca traim bine-n tara romaneasca, nu ...???
Publicat Duminică, 20 august 2017
+Răspunde
In sfirsit o veste buna !
+2
Eheiii ! Si cind ma gindesc ce timpuri minunate traiam in epoca Basescu-Boc, acesti Lolek si Bolek ai Romaniei ! ...
Publicat Duminică, 20 august 2017
+Răspunde
Hodge @ In sfirsit o veste buna !
+5
Vei avea curand okazia sa retraiesti acele vremuri de mizerie. Diferenta intre PDL si PSD este cine ia spaga venita de din afara pentru servicii de sabotaj al Romaniei. In 27 de ani am vazut si observat destule, ca sa pot fi convins de adevarul afirmatiilor mele.
Publicat Duminică, 20 august 2017
+Răspunde
cosmin
0
Nu vor scadea.....
Publicat Duminică, 20 august 2017
+Răspunde
Coper nic
-3
Ofticosi, ha. Deocamdata au crescut in medie cam cu 50% ! Tara-i plina de turisti romani.
Publicat Duminică, 20 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Gabi Firea, la oglindă
Publicat acum 12 ore şi 26 minute
Discursul lui Trump, un lătrat de câine
Publicat acum 21 ore şi 47 minute
Reacția lui Iohannis în cazul Daniel Dragomir
Publicat acum 11 ore şi 22 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 35 minute