PNL cu două cozi și fără cap

Vasile Blaga a fost luat cu lopata din fruntea PNL. Nu se aștepta, a fost un șoc, deși se vorbea de ceva vreme că va veni și vremea sa. Dar probabil că nu a crezut că i se poate întâmpla tocmai lui, boldogului. Dispunerea de către DNA a urmăririi penale faţă de senatorul și liderul PNL Vasile Blaga aruncă scena politică în mare derută, cu foarte puțină vreme înaintea alegerilor parlamentare. Demisia sa din fruntea partidului este o consecință firească, nu mai putea rămâne.

Încet-încet, pe urmele banilor de partid procurorii mai au foarte puțin până să ajungă la Traian Băsescu. Deși cei doi s-au certat, și încă destul de rău, au făcut destul de multe ghidușii împreună. De fapt Vasile Blaga, ca să scape cu o pedeapsă mai ușoară, nici nu are altă soluție decât – deși procurorii l-au pus sub control judiciar acum pentru campania electorală din 2012 -, să înceapă să le povestească despre campania din anul 2009. Și atunci să vezi tsunami!
Pentru partid, lucrurile se îndreptă către o catastrofă pentru alegerile parlamentare. Reformarea și coagularea celor două formațiuni PNL și PDL într-un singur partid este un proces departe de a fi încheiat. Blaga era un fel de zid, de perete în care se trageau mingi de ambele părți. Era singurul care menținea echilibrul, precar ce-i drept.

E clar că este debutul unor mișcări spectaculoase. Dar cine să-l înlocuiască pe Blaga la copreședinția PNL? Predoiu nu are atâta autoritate.

În partid, sunt acum două grupări principale care se pregătesc pentru preluarea puterii, și ambele vin dinspre liberali. Un grup va încerca să-l readucă în fruntea partidului pe Teodor Stolojan. Un alt grup este format din membrii care vor încerca, poate chiar împreună cu Falcă și Predoiu, să mențină echilibrul până la alegeri. Sunt destul de mulți în partid care se gândesc că Dacian Cioloș ar fi potrivit să preia din decembrie șefia partidului.

Tocmai ne gândeam că actuala campanie electorală nu mai seamănă cu precedentele, pentru că dacă atunci vedeam tot felul de importante personaje politice duse cu cătușe la DNA, acum se prefigurează mutarea accentului către diverse personaje venite dinspre serviciile secrete. Corupția e atât de mare, lucrurile atât de complicate, mai ales când vorbim despre banii pentru partid, încât cu siguranță, și în PSD sunt destui îngrijorați la această oră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Popescu 220 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.