PNL propune desfiinţarea Curţii Constituţionale

În cadrul Şcolii de vară a Tineretului Liberal, senatorul Teodor Meleşcanu a prezentat principiile revizuirii Constituţiei, în varianta PNL.

În proiectul liberal ce va fi prezentat Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei – atunci când aceasta îşi va începe lucrările – se regăseşte un amendament care vizează desfiinţarea Curţii Constituţionale. „S-a dovedit, mai ales în ultimii ani, că această instanţă a devenit pur şi simplu un organism care legiferează. Or, nu aceasta este menirea Curţii Constituţionale. Cred că atribuţiile Curţii Constituţionale pot foarte bine să fie preluate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De fapt s-ar reveni astfel la situaţia existentă în perioada interbelică, atunci neexistând Curtea Constituţională, litigiile de natură constituţională fiind judecate de ÎCCJ”, a declarat Meleşcanu pentru cotidianul.ro.

Şi PSD vrea desfiinţarea CCR

Şansele să se ajungă la desfiinţarea Curţii Constituţionale sunt reale, ţinând cont că, recent, şi fruntaşi din PSD s-au pronunţat în acest sens. Dacă celor două partide din Opoziţie li se alătură şi UDMR (şi în rândul Uniunii au existat critici la adresa activităţii Curţii Constituţionale), atunci soarta acestei înalte instanţe este pecetluită. Reamintim, pentru modificările importante aduse Constituţiei, sunt necesare voturile două treimi din numărul parlamentarilor din comisia constituantă şi două treimi din votul parlamentarilor în plenul fiecărei Camere.

PDL nu mai spune nimic despre monocameralism

Indiferent de ce propun liberalii sau social democraţii, la această oră nu se ştie când va începe să lucreze Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei. În primele luni ale acestui an, premierul Emil Boc şi ceilalţi lideri PDL tunau şi fulgerau împotriva Opoziţiei, susţinând că blochează demararea dezbaterilor pentru revizuirea Constituţiei pentru trecerea la un parlament monocameral. Guvernul a şi elaborat în luna martie un simulacru de proiect de Constituţie, în care, în afară de monocameralism, mai existau o serie de prevederi care întăreau funcţia prezidenţială. Opoziţia a fost de accord cu constituirea Comisiei constituante, însă numai pentru o revizuire amplă a Legii fundamentale. Imediat după înfiinţarea comisiei, nici premierul Emil Boc şi nici un alt lider din PDL nu au mai pomenit nimic despre revizuirea Constituţiei. Poate şi pentru faptul că împreună cu UDMR şi independenţi nu pot trece nici o modificare semnificativă în Constituţie. Surse din partidul de guvernământ susţin că cei mai mulţi parlamentari PDL nici nu mai vor să audă de trecerea la monocameralism şi la reducerea numărului de parlamentari, pentru că sunt conştienţi că nu vor mai prinde fotoliile din Casa Poporului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.